Van’da onbinler Newroz ateşini yaktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Van’da sabah saatlerinde on binlerin Newroz alanına akmasıyla başlayan kutlamalar, yoğun kar yağışına rağmen büyük bir coşku ile gerçekleştirildi. Yöresel kıyafetler giyen kadınların yoğunlukta olduğu kutlamalar, karnaval havasında geçti.


Saygı duruşuyla başlayan Newroz programı, tertip komitesi ve HDP Van İl Eşbaşkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan’ın halkı selamlamasıyla başladı. Karakoyun ve Doğan, Newroz’un barış, özgürlük ve kardeşliğin habercisi olduğunu vurguladılar. İlk olarak sahne alan Ayfer Düzdaş şarkılarıyla kitleyi coşturdu. Daha sonra, Barış Anneleri adına bir konuşma yapan Xecê Akdoğan, Newroz’un adalet, barış ve özgürlük getirmesini dilediğini belirterek, “Buradan Adalet Bakanı’na sesleniyorum, tutuklular üzerindeki tecrit ve kötü uygulamalar son bulsun. Bizler Barış Anneleri olarak bu topraklarda daha fazla kan dökülmesini istemiyoruz, barışın gelmesini istiyoruz,” dedi.


Kutlamalarda HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Feleknas Uca, Tayip Temel, HDP eski Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Din Adamları Derneği yöneticileri, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve parti yöneticileri, HDP PM Üyeleri de yerini aldı.
“Kürdistani ittifak” adına konuşan İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, “Newrozla birlikte bütün dünyaya barış ve özgürlük talebimizi göstereceğiz. Yüz yıllardır bu topraklarda 50 milyon Kürt, diliyle, kültürüyle var. Bizler varız. Ve diyoruz ki gün özgürlük günüdür, gün barış günüdür. Bugün bu alandan iki mesaj veriliyor. Kürtler kendi aralarında birleşmeli ve ‘biz de Kürt’üz biz de kimlik sahibiyiz’ demeli. Kürtler ya özgür olacak ya da özgür olacak,” diye konuştu.


Van’da onbinler Newroz ateşini yaktı - rrrrr

‘Direniş devam edecek’ mesajı verildi


Kamaç’ın ardından HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, hiçbir gücün Kürt halkının karşısında duramayacağını ifade ederek, “İşte Newroz, işte halkımız! Newroz sadece baharın başlangıcı değildir. Newroz direniştir, Newroz özgürlüktür, Newroz Mazlum Doğan’dır. Tarihi günlerden geçiyoruz, direnişle dolu günlerden. Her direnişte büyük emek var. Ne yaparlarsa yapsınlar bu halkı sindiremezler, korkutamazlar. Biz faşist AKP ve MHP zihniyetine artık yeter diyoruz. Ve ne yaparlarsa yapsınlar bu direnişi kıramayacaklar. Aysel Tuğluk şahsında bütün özgürlük tutsaklarını selamlıyoruz,” ifadelerini kullandı.


Uca’dan sonra Koma Pel sahne alarak sevilen şarkılarını seslendirdi. Kar yağışının hafiflemesi ile beraber halkın alana akını devam etti.

Temel, ‘Ulusal birlik’ çağrısında bulundu


HDP Van Milletvekili Tayip Temel ise, Newrozun 1992 yılında Botan’da yakılan özgürlük meşalesinin hala sönmediğini belirterek, “Türkiye’de şu an temel sorun demokrasi ve Kürt sorunun çözümsüz kalmasıdır. Hem iktidar hem de muhalefet, Kürt sorunun dışında her şeyi konuşuyorlar. HDP’ye mesafe koyanlar Newroz alanlarını dolduranların yanında yer almıyorlar. Çünkü dürüst değiller. Kürt halkından yararlanmak istiyorlar. Ama Kürtler bu kirli siyasete kanmaz. Hiç kimse HDP’yi ve Kürtlerin bitmek bilmez özgürlük arayışını yanlış tanımlamamalıdır. Kürtler 40 yıldır Kürt özgürlük mücadelesi yürütüp aynı zamanda da Türkiye’nin demokrasisini istemektedir. İşte bu yüzden HDP’ye saldırıyorlar. Çözüm süreci, Dolmabahçe’de Erdoğan eliyle bitirildi. Sonra topyekûn bir savaş başlattılar. Abdullah Öcalan üzerinde bir tecrit başlattılar. Belediyelerine sömürge valisi gibi kayım atadılar. AKP-MHP ittifakı kol kola girdiler. Güya 2023’te yeni bir rejim kuracaklar. Ama 2023’ü göremeyecekler. Muhalefet helalleşelim diyor. Peki Kürtleri helalleşmenin dışında mı tutuyorsunuz? Bunlarda AKP gibi ‘Kürtleri kandıralım oylarını alalım’ diyorlar. Ama Kürtler bu kirli siyasete kanmaz. Ulusal birlik sorunumuz var. HDP, DTK ve DBP adım attı ama Erdoğan’ın Kürt düşmanlığını derinleştiren ittifakları var. Onları eleştiriyoruz ama Newroz birliktir. Bütün Kürdistani güçlere sesleniyoruz. Ulusal birlik olmadan ne Hewler, ne Qamişlo, ne Amed sağlam durabilir. Kürtler statü talep ediyor,” diye belirtti.


‘Direniş’ mesajı verdi


Temel’in ardından konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Newroz’un karanlığa başkaldırı olduğunu kaydederek, “Newroz zulme karşı isyandır, direniştir. Bu zulüm topraklarında, Kürt halkı yüzyıllardır devam eden zulme karşı direnmeye devam ediyor. Ve biz direndikçe bu karanlığı yıkmaya devam edeceğiz. Bu faşizmi mutlaka yıkacağız. Bugün bütün Newroz alanlarında yan yana gelenler omuz omuza verenler bir kez daha hep birlikte haykırıyorlar. Faşizmi yıkacağız ve özgürlüğü kazanacağız. Zulüm sürüyor. Bu zulüm Kürt halkına ve onun evlatlarına karşı her türlü yöntemle ayakta kalmaya çalışıyor. Bugün Aysel Tuğluk şahsında tüm tutsak arkadaşlarımızı selamlıyor onlarında Newroz’unu kutluyorum. İnanıyorum ki çok yakın zamanda verdiğimiz bu mücadeleyle onlarda aramızda olacak,” mesajını paylaştı.
Konuşmaların ardından ünlü düşünür Noam Chomsky ve İsveç’te kurulu bulunan Dal-Kurd Spor futbol kulübünün Başkanı Welat Kılıçarslan ve Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) dayanışma mesajları okundu.

Sevilen şarkılarını seslendiren Koma Lawje’den sonra, son bulan Newroz etkinliğine katılan kitle iki koldan, şehir merkezine doğru yürüyüş yaparak dağıldı.

Haber/video: Zelal Sahidenur Sari, Barış Aslan, Zafer Avnaş, Dıldar Güler, Yeşim Karaağar, Hakan Aslan

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da onbinler Newroz ateşini yaktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir