Van’da önlem alınmayan sel taşkınları meclis gündeminde

featured
ARŞİV
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’da her yıl aynı dönemde meydana gelen sel sorununa dair alınmayan önlemleri Meclis gündemine taşıdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’da her yıl aynı dönemde meydana gelen sel sorununa dair alınmayan önlemleri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. Van’da meydana gelen selden birçok insanın maddi ve manevi zarar gördüğüne dikkat çeken Sayyiğit, Sayyiğit, Başkale ve Erciş ilçelerinde Haziran 2020’de, yine Temmuz 2021’de Başkale’de sel yaşanması sonucunda; birçok evi su bastığını, onlarca dönüm arazinin sular altında kaldığını ve yüzlerce küçükbaş hayvan can verdiğinin altını çizdi.

‘Birçok mahallede maddi zarar meydana gelmiştir’

Yine 25 Temmuz 2023 tarihinde de başta Özalp ve Çaldıran ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde sel meydana geldiğini anımsatan Sayyiğit, edindikleri ilk bilgilere göre Özalp’ın Boğazkesen mahallesinde bazı yerlerde su taşkınları yaşandığını, tarım arazilerinin de zarar gördüğünü belirtti. Sayyiğit, “Yine Çaldıran’ın Soğuksu mahallesinin Uzunyol mezrasında da ekili tarım alanları selden etkilenmiş, biçilen otlar suya kapılmıştır. Yaşanan selden dolayı mahalle sakinlerinin günlük yaşamı da sekteye uğrarken mevcut ekonomik krizin etkileri de büyümektedir. Çünkü yaşanan doğa olaylarının etkisinin en aza indirilmesi amacıyla herhangi bir adım atılmamaktadır” dedi.  

Birkaç yıldır Haziran ve Temmuz aylarında sel meydana gelmesine rağmen halkın uyarılmadığını ifade eden Sayyiğit,  tüm bunlara rağmen sele karşı önleyici tedbirlerin alınmadığını söyledi.

Sayyiğit bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Van’ın Özalp ilçesine bağlı Boğazkesen Mahallesi ile Çaldıran ilçesinin Soğuksu Mahallesi’ne bağlı Uzunyol mezrasında 25 Temmuz 2023 tarihinde meydana gelen sele ilişkin herhangi bir araştırma ve inceleme yapılmış mıdır?

* Van’ın Özalp ve Çaldıran ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde görülen sele ilişkin zarar ziyan tespiti yapılmış mıdır? Oluşan maddi zararın boyutu ne kadardır? Yurttaşın uğradığı maddi zararın tanzimi için adım atılacak mıdır?

* Van’da Temmuz 2023’te yaşanan sel hakkında önerge tarihine kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?

* Van’da her yılın benzer dönemlerinde tekrar eden sel olaylarına karşı neden önleyici tedbirler alınmamaktadır? Bununla ilgili Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da önlem alınmayan sel taşkınları meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir