1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da polisler tarafından tehdit edilen gazeteciler: Bedel ödemekten vazgeçmeyeceğiz

Van’da polisler tarafından tehdit edilen gazeteciler: Bedel ödemekten vazgeçmeyeceğiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da polis müdahalesine maruz kalan gazeteciler, İHD’ye başvurarak, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. 

Van’da Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi sonrası yapılan yürüyüşü takip etmek isteyen gazeteciler polislerce darp edilerek tehdit edilmişti.  Tehdit edilen gazeteciler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesin de basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, polis tehdidine maruz kalan gazeteciler, meslektaşları, İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri katıldı.

İHD avukatı Jiyan Özkaplan, 1 Eylül’de miting sonrası gazetecilerin polislerce darp edilerek tehdit edildiğini hatırlatarak, gazetecilerin derneklerine başvurduğunu ve başvuru ile birlikte yaşanan olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

‘Arkadaşlarımız haber takibinde hak ihlallerine maruz kalıyor’

Kentte gazetecilere yönelik şiddetin her geçen gün arttığını kaydeden Mezopotamya Ajansı (MA) Haber Müdürü Adnan Bilen, OHAL ile birlikte gazetecilerin hiçbir basın açıklamasından sorunsuz dönmediğine dikkat çekerek, “1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi sonrası gazeteci arkadaşlarımız haber takibi sırasında birçok hak ihlali ile karşılaştı. Bir kentte herhangi bir olay oluyorsa gazeteci arkadaşlarımız bu olayları takip etmek zorundadır. Gazeteci, olayın olduğu yerdedir, orada olmak durumundadır. Gazeteciler eğer o kentte yaşanan olayı çekmiyorsa, kendilerini sorgulamak zorundadır. 1 Eylül’de yapılan müdahalede gazeteci arkadaşımız Mesut Bağcı polislerce yere yatırılarak darp edilip, makinası kırılmıştı. Zelal Tunç, Berivan Kutlu ile Elfazi Toral arkadaşlarımız ise polisin ‘sizi vururum kimse sizi bulamaz’ şeklinde ölüm tehdidine maruz bırakılmıştır” dedi.

‘Bedel ödemekten çekinmeyeceğiz’

 “Polislerin şiddeti cezasızlık politikası ile sonuçlanması nedeniyle gazetecilere dönük saldırılar katmerleşerek devam ediyor” diyerek sözlerini sürdüren Bilen, “ Polisler, arkadaşlarımızın kameralarının açık olduğunu bile bile eğer bunca tehdidi savuruyorsa bu durum artık başka bir boyuta ulaşmıştır. Bu sadece Van’la değil, İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve birçok kentte gazetecilerin polislerce darp edilerek gözaltına alındığını görebiliyoruz. Ama herkes bilsin ki bizler her zaman gerçeğin ortaya çıkması için bedel vermeye hazırız. Bizler daha önce de çok bedeller ödedik, bundan sonra da gerçeğin ortaya çıkması için seve seve bedel vermekten çekinmeyeceğiz” diye konuştu.

‘Neye dayanarak şiddeti uyguluyorsunuz?’

TİHV Van Temsilcisi Sevim Çiçek ise, gazetecileri tehdit edip darp eden polislere seslenerek, “Sizler suç işlediğinizin farkındasınız. Neye dayanarak böyle bir şiddeti uyguluyorsunuz” diye sordu. 

ÖHD Van Şubesi Eşbaşkanı Medeni Gür de, özgür basın emekçilerinin hedef haline gelmesinin sebebinin hakikatlerinin açığa çıkmasının engellenmesi olduğunu söyledi. Yaşanan şiddet ve tehdit olayının takipçisi olacaklarını ifade eden Gür, “İşkence olayının bu kadar açık şekilde yapacak kadar pervasızlaşan zihniyeti mahkum edeceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da polisler tarafından tehdit edilen gazeteciler: Bedel ödemekten vazgeçmeyeceğiz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir