Van’da uyuşturucu bağımlılığı çalıştay düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Derin işsizliğin yaşandığı Van’da, uyuşturucu bağımlılığı da gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz ay, bir otel odasında 2 genç uyuşturucudan yaşamını yitirdi. Basın, ‘uyuşturucu bağımlıları’ şeklinde haber geçse de gençlerin otopsi kayıtlarında ilk defa uyuşturucu aldıkları ortaya çıkmıştı. Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partiler, şehirde uyuşturucuya bağımlılıkta özendirici politikalar yürütüldüğünü yorumluyor. Pahalılığın karşısında işsizliğin güncel olması, Van yaşayan gençlerin yönünü değiştirdiği belirtiliyor.

1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla Van’da özel bir otelde ‘Bağımlılıkla Mücadelede Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ düzenlendi. Van Valiliği, 100. Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Yeşilay Van Şubesi katkıları ile organize edilen çalıştay, İpekyolu Belediyesi’nde düzenlendi. Çalıştaya, Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili İhsan Emre Aydın katıldı. Açılış konuşmasını, 100. Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suvat Parin yaptı.

Çalıştayda konuşan şehrin ileri gelenleri, sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanlığı Soylu’dan, bağımlılık hakkında uyarı aldıklarını ve çalışmalarını da bu yönde yaptıklarına vurgu yapıldı.

‘Soylu’dan uyarı alıyoruz hep’

İlk olarak çalıştayda konuşan Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, Van ve diğer şehirlerde yaşanan bağımlılık hakkında, özellikle AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu’nun konuya dair kendilerine ‘uyarı’ yaptığını aktardı. “Öncelikle şundan müsterih olmanızı isterim, bizler üzerimize düşen vazifeleri sonuna kadar yerine getirmeye çalışıyoruz” diyen Canpolat, Türkiye’ye yasa dışı uyuşturucu maddenin sokulmaması için ellerinden geleni yaptıklarını iddia etti. Madde bağımlılığı çalıştayında, teknoloji bağımlılığını da sözlerine ekleyerek, kendi özel hayatında da karşılaştıklarından söz etti: “Teknoloji bağımlılığı noktasında henüz bir adım atmadık. Dolayısıyla sizlerden istihdamımız valilik olarak bu konuya da ağırlık vermemiz. Bir an önce bir eylem planı hazırlamamız olacaktır.”

Bilişim Teknolojileri ve Bağimlilik Ana Bilim Dali kuruldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Türkiye’de bir ilk olarak, Van 100. Yıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Bilişim Teknolojileri ve Bağımlılık Ana Bilim Dalı kurulduğu aktardı. YÖK’ün de onayladığı bölümde, sadece madde bağımlılığı değil, davranışsal, oyun, dijital ve kumar bağımlılığı da ele alınacağını söyledi.

‘Cumhurbaşkanının emirleri doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz’

İpekyolu Kaymakamı ve kayyım olarak atanmış Belediye Başkanı İhsan Emre Aydın, İpekyolu ilçesinin bağımlılıkla mücadelede en fazla etkilenen ilçelerden birisi olduğunu belirtti. Nedeni de Van’ın en merkez ilçesi olmasıyla açıkladı. Kaymakamlığın, bağımlılık hakkında etkin önlemleri aldığını, gerek Van Emniyeti Jandarma olsun gerek se diğer birimler olsun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın emirleri doğrultusunda bağımlılıkla mücadelede kararlı bir şekilde çalışmalar yürütülmekte” diyen atanmış belediye başkanı sözlerine şöyle devam etti: “İpekyolu Belediyesi olarak gerek kültürel gerekse spor alanlarında kurs merkezlerimizde birçok eğitim ve seminerler düzenlenmekte. Bu çalıştayla birlikte, bağımlıkla mücadelede sorunları ve çözüm önerilerini daha etkili bir şekilde Van özelinde görmüş olacağız.”

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da uyuşturucu bağımlılığı çalıştay düzenlendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir