Van’da yargılanan gazeteci Bilen’in ihlal davasındaki ret kararı bozuldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Bölge Mahkemesi, iki köylünün helikopterden atılmasını haberleştirdikleri için tutuklanan gazetecilerden Adnan Bilen’in uğradığı hak ihlaline ilişkin yerel mahkemenin verdiği ret kararını hukuka aykırı bularak bozdu. 

Mezopotamya Haber Ajansı’nda geçen habere göre, Van’da iki köylünün helikopterden atılmasını haberleştirdikleri için tutuklanan gazetecilerden Adnan Bilen’in avukatı Murat Timur’un, “tutuklamaya itiraz başvurularının bekletilerek tutuklama kararı veren hakimin nöbetçi olduğu güne denk getirilmesi”, “imha edilmesi için karar verilen ses kayıtlarının hukuksuzca geri getirilerek tutuklamaya dayanak oluşturması” ve “gizlilik kararı dışında kalan belge ve bilgilere ulaşımın kısıtlanması”yla ilgili açtığı dava, Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde reddedildi. Karar temyiz için İstinaf’a götürüldü. 

Mahkemenin kararını değerlendiren Van Bölge 5. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin hukuki bir karar vermediğini belirterek, davanın yeniden görülmesi için yerel mahkemeye geri gönderdi.  

Ret kararı yerinde değil

Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, dava ile ilgili yasal koşulların oluşmadığı gerekçesiyle verdiği ret kararının yerinde olmadığına kanaat getiren Van Bölge 5. Ceza Dairesi, “Ancak asıl davanın sonucuna bağlı olmayan ve asıl davada verilecek kararları etkilemeyecek talepler yönünden mutlaka davanın esasıyla ilgili verilen karar veya hükmün kesinleşmesi zorunlu değildir” belirlemesi yaptı. 

‘Araştırılmadan karar verildi’

Bölge Mahkemesi kararının devamında; “Tutuklama ve tutukluluk halinin devamına ilişkin kararların kanunda belirtilen koşullar dışında usulsüz şekilde verildiği nedenine dayanan bu bağlamda CMK’nın 141/1-a maddesi kapsamında kalan taleplere ilişkin olarak asıl davada hüküm verilmesinin veya verilen hükmün kesinleşmesinin beklenmesine gerek bulunmadığı, zira bu hususa ilişkin taleplerin asıl davanın sonucunu etkileyici veya asıl davanın sonucuna bağlı olmadığı; bu kapsamda davacının talebinin CMK 141/1-a bendi kapsamında kalıp kalmadığı araştırılmadan yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi, hukuka aykırı ve istinaf başvurusunda bulunan davacı vekilinin istinaf nedenleri yerinde görüldüğünden bozulmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir” ifadelerine yer verdi. 

Dava yeniden görülecek

Mahkeme, dosyayı yeniden incelenmek ve karar verilmek üzere Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da yargılanan gazeteci Bilen’in ihlal davasındaki ret kararı bozuldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir