Van’daki siyasi partilerden gençlere çağrı: Oylarınıza sahip çıkın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de 14 Mayıs’ta sandığa gidecek olan seçmen hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçecek. Seçime sayılı günler kala partiler hazırlıklarına hız verirken Van’da bulunan siyasi parti başkanları bu yıl ilk defa oy kullanacak olan gençlere hem oylarına sahip çıkmaları hem de sandıklarda görev almaları çağrısında bulundu.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi’nde yurt içinde toplam 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanabilecek. Yurt dışında ise 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 kişi oy verebilecek. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Van’da ilk defa oy kullanacak seçmen sayısı 93 bin 444 iken, Van’da kurulacak sandık sayısı ise 2 bin 284 olacak. Van’da oy kullanacak seçmen sayısı ise 704 bin.

Van’da bulunan siyasi partiler bu seçimin önemine vurgu yaparak, sandık güvenliği konusunda tedbir aldıklarını belirtiyor. Van’daki siyasi parti başkanları ile yaptığımız görüşmede, sandık güvenliği noktasında muhalif partilerin ortak çalışma vurgusu yapıldı. HDP, CHP, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi Van İl Başkanları büyük oranda sandık görevlileri ve müşahitlerin belirlendiğini, bu seçimde sandıklara ve yurttaşların oylarına sahip çıkacakları vurgusunu bir kez daha tekrarladı.

Başkanlar, aynı zamanda bu yıl ilk defa oy kullanacak olan gençlere hem oylarına sahip çıkmaları hem de sandıklarda görev almaları konusunda çağrıda bulundular.

‘150 kişilik hukukçu ordumuz var’

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, seçim güvenliğinin önemli bir konu olduğunu söylüyor. AK Parti’nin geçen yıl seçim yasası kararı aldığında kendi lehlerine değişiklik yaptıklarını ve Millet İttifakı olarak seçim güvenliği konusunda nasıl bir tedbir alacakları konusunda çalışmalarını başlattıklarını söylüyor. Karabıyık, Millet İttifakı adı altında seçime girecek olan partilerin sadece Van’da 150’ye yakın gönüllü avukatlardan oluşan bir hukukçu ordularının olduğunu söylüyor ve bu sayının artacağını belirtiyor. Karabıyık, “Daha önce seçime giren partiler doğrudan sandık yönetim kurulu görevlisi verebiliyor” diyor. Gelecek ve Deva Partisi’nin ise gönüllü müşahitlerini bu partilerde görevlendireceklerini ekliyor.

Van’daki siyasi partilerden gençlere çağrı: Oylarınıza sahip çıkın - abdulhekim karabiyik

Karabıyık, aldıkları bu önlemlerle hukuki haklarını savunacaklarını söylüyor. Aynı zamanda Yargıtay tarafından üyelikleri onaylanmış parti üyesi kişilerin hem güvenlikçi hem de sandığa sahip çıkacaklarını belirtiyor. İleriki süreçlerde bu görevlilere sandık eğitimi vereceklerini söyleyen Karabıyık, “Sandıkla ilgili güvenliği en üst düzeyde aldık ve almaya da devam edeceğiz” diye vurguluyor.

‘Bu seçim demokrasiyi yeniden dizayn etme seçimi’

HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan da, 2023 seçimlerinin önemini parti yöneticileri olarak anlamak ve halka anlatmak üzerine kendilerini konumlandırdıklarını söylüyor. Cumhuriyetin geride kalan yüz yılında gerçek demokrasinin yaşanmadığını ve yaşatılmadığını vurgulayan Doğan, “Cumhuriyetin ikinci yüz yılına girerken yaptığımız bu seçimin cumhuriyetin yeniden inşası, Türkiye’de yaşayan bütün haklar adına, demokrasiyi yeniden dizayn etme seçimi olarak görüyoruz” diye konuşuyor.

Doğan, seçim güvenliği ile ilgili çalışmalarını çok daha önceden başlattıklarını belirtiyor. Doğan, “Zaman zaman seçimlerde hile yapıldı, zaman zaman Türkiye’de yasalara rağmen bazılarının uymamazlık yaptığı görüldü” diyor. Doğan, bu seçimlerde halka; mevcut hükümetin seçimi kaybetse bile gitmeyeceğinin, ne olursa olsun bu seçimi bir şekilde kazanacağının, bütün yasaları hiçe sayarak bu seçimi kendi lehine çevirecek duygusunun bilinçli olarak aşılandığını söylüyor.  

Van’daki siyasi partilerden gençlere çağrı: Oylarınıza sahip çıkın - fikret dogan

‘Halka kendi oyuna sahip çıkma duygusu aşılayacağız’

Doğan, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve yasalar önünde herkesin eşit olduğu duygusunu halka anlatarak seçim güvenliği çalışmalarını başlattıklarını aktarıyor. Doğan, “Halka, kendi oyuna, sandığına sahip çıkma duygusunu aşıladığınız zaman bunun önüne hiçbir gücün geçmeyeceğini de biliyoruz” diye ekliyor. Seçim güvenliği ile ilgili bazı işlemlerin teknik işlemler olduğunu belirten Doğan, “Bizim seçim komisyonumuz yaklaşık bir yıldan beridir çalışmalarına devam ediyor. Biz hem Van’da hem de Van merkezli Serhat Bölgesi’ndeki bütün illerde bu çalışmaları bir yıl önceden başlattık” diyor.

Çalışmalarda sona doğru geldiklerini aktaran Doğan, Van’da okul görevlileri, müşahitler, resmi itiraz yetkisi bulunan kişilere kadar yüzde 95 oranını yakaladıklarını aktarıyor. Bu oranı yüzde 100’e tamamlamak için çalışmalarının devam ettiğini de ekliyor. Seçimde görev alacak kişilerin eğitimlerinin tamamlandığını söylüyor.

‘İlk defa oy kullanacak olanları görev almaya davet ediyoruz’

Doğan, aynı zamanda STK ve seçim alanı ile ilgili olan bütün kurumlarla görüşmelere devam ettiklerini söylüyor. Baro, sendikalar, İnsan Hakları Derneği ve Oy Ötesi gibi kuruluşlarla görüşmeleri tamamladıklarını ifade eden Doğan, ortak hareket etme noktasında bir sorun yaşamadıklarını belirtiyor. Doğan, son olarak seçim güvenliği noktasında bütün muhalif partilerle ortak çalışmaya hazır olduklarını söylüyor. Aynı zamanda bu seçim ilk defa oy kullanacak olan gençlere de şu çağrıda bulundu: “Van’da ilk defa oy kullanacak olan genç arkadaşlar bir önceki seçim heyecanını dışarıdan izlediler. Ama bu seçimde oy kullanacaklar. Bu seçimde hem oy kullanma hem de seçimde görev alma, sandıklara sahip çıkma konusunda göreve davet ediyoruz.”

‘Bütün sandıklarda kendi üyelerimiz olacak’

CHP Van İl Başkanı Hakan İlvan ise, sandık güvenliğinin önemli bir konu olduğunu söylüyor. İlvan, bu seçimde en önem verdikleri konunun sandıktan halkın iradesinin çıkması olduğunu ifade ediyor. Bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini belirten İlvan, “Yönetimimizle birlikte üye sayımızı arttırdık. Şu anda bütün sandıkları koruyacak kendi üyelerimiz var” diyor. İlvan, bir hukuk komisyonu kurduklarını ve sahada avukatların bulunacağını aktarıyor. İlvan, sahada bulunan avukatların itiraza yetkili kişiler olacaklarını, sandıklarda yaşanabilecek herhangi bir soruna karşı anında müdahale gerçekleştireceklerini dile getiriyor.

Van’daki siyasi partilerden gençlere çağrı: Oylarınıza sahip çıkın - hakan ilvan 2

İlvan, sandığı sadece siyasi partilerin değil bütün vatandaşların aynı şekilde sandıklara, kendi oylarına sahip çıkmasının önemli olduğunu söylüyor. İlvan, son olarak, “Ne olursa olsun hangi parti olursa olsun sandığa giren oyun çıkmasını bekliyoruz” diyor.  

‘Her sandığın başında görevlilerimiz olacak’

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerinde Millet İttifakı olarak sandıklar noktasında ortak hareket etme kararı aldıklarını söylüyor. İlhan, oy kullanılacak her sandığın başında Saadet Partisi’nin ve Millet İttifakı içerisinde yer alan diğer partilerin görevlilerinin hazır bulunacağını ifade ediyor. İlhan, aynı zamanda ilçelerde, 6 partinin ilçe başkanları ve ilçe yöneticilerinin her okula aynı anda yetişecek şekilde konumlandırıldığını belirtiyor. İlhan, bütün partilerin içinde bulunduğu gönüllülerle de bir çalışma yürüttüklerini söylüyor. İlhan, bütün sandıklardan ıslak imzalı tutanakları alacaklarını, bundan kimsenin kuşkusunun olmamasını vurguluyor.

‘Vatandaşlarımızın iradesine sahip çıkacağız’

İlhan, “Her vatandaşımız 14 Mayıs gününü bir bayram havasında, ülkede bir değişim havasında görsün. Türkiye’de 20 yılı aşkındır devletin kurum ve kuruluşlarını hâlâ zapt etme derdine olan kendisinden olmayan herkesi yok etme derdinde olan, kendisinden olmayan herkesi terörize etme derdinde olan ve seçimi kazanmak için hile dahil her yola başvurmaktan çekinmeyecek olan bir iktidarın değişim günü olacaktır. Onlar her türlü hileyi yapmaya kalksa da bizler her şekilde bu sandıklara sahip çıkarak, oylara sahip çıkarak, vatandaşlarımızın iradesine sahip çıkacağız.14 Mayıs’ta bir bahar iklimini ülkemizin her tarafında başlatmış olacağız” diyor.

Van’daki siyasi partilerden gençlere çağrı: Oylarınıza sahip çıkın - ozay ilhan

İlhan, son olarak şunları belirtiyor: “18 yaş üstünde oy kullanan her bireyin kendi oyuna sahip çıkacak şekilde seçim akşamı, okul önlerinde hazır bulunmalarını aynı zamanda sınıflarda oyları takip etmelerini söylüyor. İlhan, bu işi sadece kurullardaki insanlara bırakmasınlar. Bir gözlemci olarak bulunsunlar. Bu anlamda Millet İttifakı içerisinde gönüllü olarak bulunabilirler.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki siyasi partilerden gençlere çağrı: Oylarınıza sahip çıkın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir