1. Haberler
  2. Özel
  3. Vanlı Amcan: Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz

Vanlı Amcan: Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da Vanlı Amcan olarak bilinen sosyal medya hesabı 7 yıldır ihtiyaç sahipleri için yardım kampanyaları yürütüyor. Hesabın kurduğu Vanlı Amcan Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği de var: “Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz. Ocağı yanmayan anneye, evine ekmek götüremeyen babalara şahit oldum. Herkes dayanışma içinde olmalı.”

Sosyal devlet olma yükümlülüğünü yerine getiremeyen kurumlarının yerine sarılı hayır severler yardıma muhtaç yurttaşlara maddi destek kampanyaları yürütüyor. Vanlı bir hayırsever de onlardan biri. ‘Vanlı Amcan’ sosyal medya hesabı bundan 7 yıl önce kuruldu. Hesap, ilk olarak Van’da ihtiyaç sahiplerine ulaşırken zamanla takipçi sayısı arttı ve şimdi Türkiye’nin hemen her şehrine ulaşabiliyor. Twitter’da 16 bin takipçisi bulunan hesap, Vanlı Amcan Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği kuruyor.

Gerçek kimliğini paylaşmak istemeyen hesabın kurucusu, Vanlı Amcan’ın açılma sürecini ve dayanışma ağını Serhat News’e anlattı.

7 yıl önce başlayan hikâye: ‘Al amcadır, Vanlı amcandır’

Bundan 7 yıl önce belediyede asgari ücretle çalıştığını söyleyen Vanlı Amcan kurucusu hikâyenin başlangıcını şöyle anlatıyor: “Yağmurlu bir günde sabah işe giderken Van’ın Cumhuriyet Caddesi’nde bir anne ve kız çocuğu vardı. Anneyi çocuğunu döverken gördüm. İçimde dert oldu kendi kendime ‘acaba bu küçük çocuk ne yapmış olabilir annesi dövüyor?’ diye sordum. Çocuk 5-6 yaşlarındaydı. Annesinin yanına giderek niçin çocuğu dövdüğünü ve bu yağmurda sabahın erken saatinde ne yaptıklarını sordum. Ban ‘yok bir şey’ dedi. Lütfen neden ağlıyor çocuk diye sordum tekrar. Hemen bekledikleri yerin önünde bir tatlıcı vardı. Bugün gibi hatırlıyorum. Kadın gelmiş o saatte yağmurda devletin adlandırdığı ‘çocuk parası’ 60-70 TL bir miktar para almaya.

Parası yatırılmamış o gün çocukta camdan o tatlıları görüyor ve istiyor. Ama annenin tatlı alacak parası yoktu. Çocuğun susması için çocuğu dövüyordu. O zaman benim cebimde 7 lira vardı. Bunun 5 TL’sini o an tatlı almak için çocuğa uzattım utandı almadı. Sonra çocuk o yaşlı gözlerle elini uzattı o paraya ve annesi ‘Al amcadır Vanlı amcandır’ dedikten sonra çocuk yaşlı gözleriyle o parayı aldı. Tatlıyı da aldı ve bayağı sevindi. Ama çok merak ettim içimde hep dert oldu. Sonra kendi kendime bir tatlı alacak parası olmayan bir anne evde ne yer ne içer? diye. O gün işe gitmedim. Onları takip ettim. İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde o annenin topraklı bir eve girdiğini gördüm. Dışarda evin fotoğrafını çektim harap olmuş bir ev. O gün baya yağmurdan ıslandığım için işe gitmedim.”

‘Yardım ettikçe gönüllüler çoğaldı’

Hikaye bu kadar da değil. Anlatmaya devam ediyor Vanlı Amcan. O gün sadece cebinde 2 lirası kalmış ve sadece çay alabilmiş. Günlerce o anne ve kızı aklından çıkmamış. Twitter’da ailenin durumunu yazmış ve paylaşmış: “Haluk Levent, Gülben Ergen, Yıldız Tilbe gibi birçok ünlü isim numaramı istedi. Önce inanmadım kendisini Haluk Levent diye tanıtıyor sandım ama gerçekten onların kendisi. Ardından Haluk Levent bana ‘Bu gece aile ye gidebilir misin?’ diye sordu. Benim de aracım olmadığı için bu gece değil ancak sabah erken giderim dedim. Sağ olsunlar o ailenin evini yaptık. Birinci evimizi yaptık ve paylaştık paylaşırken takipçilerim çoğaldı. Sonraki evimizi Akköprü Mahallesinde yaptık.  Yapıp paylaştıkça hayırseverler çoğaldı. Ardından Gevaş ilçesinde kışın evi sobadan dolayı yanan bir ailenin evini yaptık, yaptıkça daha çok çoğaldık.”

‘Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz’

Yaklaşık 70 bine yakın anne veya babası yaşamını yitirmiş çocuk, yetişkinle ilgilendiklerini söyleyen Vanlı Amcan, sadece Van’da değil ülkenin neredeyse her iline yardım eli uzattıklarını aktarıyor. Sosyal medya hesabından ailelerin kendisine ulaştığını söylüyor: “Mağdur olanın iletişim numarasını alır veririm ilgilenecek arkadaşlarıma, onlar gereken yardımı yaparlar. Ben sadece köprü görevini yapıyorum. En son derneğimizi kurduk. Vanlı Amca Sosyal ve Dayanışma Derneği mevcut. Dernek kurduktan sonra daha da talepler çoğaldı. Yoksulluk artı. Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz. Derneğimize farkı ülkelerden katkı sunan dostlarımız var.” dedi.

‘Zenginler fakirler sayesinde zengin oldu’

“Babanın biri bana ‘gece eve geç giderim çocuklar uyusun ve çocukların benden istediklerini alıp götüremediğim için intihar etme derecesine geldim’ demişti bana” diyerek bir anısından söz eden Vanlı Amcan yöneticisi, zenginlerin fakirler sayesinde zengin olduklarını yorumluyor. “Empati kurarsak aç insan kalmaz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Van’da bir masaya 50-100 bin TL’yi bırakan insanlara şahit oldum ama dersen ki ‘bir şu fakir fukaraya bir el uzat!’ diye oralı bile olmaz. Ocağı yanmayan anneye, evine ekmek götüremeyen babalara şahit oldum. Herkes dayanışma içinde olmalı.”

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vanlı Amcan: Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    13 Eylül 2023, 11:27

    […] açılmasıyla birlikte harekete geçen Vanlı Amcan Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği merkez ve ilçelerdeki kırsal mahallelerde bulunan […]

    Cevapla