Vanlılar kayyımı göndermekte kararlı: Geldikleri yere göndereceğiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye kayyımlarının icraatlarından rahatsızlıklarını dile getiren Van’daki yurttaşlar, önümüzdeki seçimlerde “kayyımları geldikleri yere geri göndereceklerini” belirtti.  

Türkiye’de yerel seçimler 31 Mart 2024’te yapılacak. Siyasi partilerin aday belirleme çalışmaları sürerken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nde (DEM Parti) ise aday aday başvuruları dün itibariyle sona erdi. Yoğunluklu olarak bölge kent ve ilçelerinde binlerce kişi belediye eşbaşkanlığı, belediye ve il genel meclis üyelikleri için başvuru yaptı. Başvuru sürecinin sona ermesinin ardından Ocak ayı itibariyle partinin birinci ve ikinci çıktığı il ve ilçelerde sandık kurularak, adaylar ön çeçimle belirlenecek. İki dönemdir kayyım atanan Van’da yurttaşlar, bu seçimde de yine kayyıma gereken cevabı vereceklerini söyledi. 

‘Kürtlere yapılmış büyük bir haksızlık’

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan yurttaşlardan Gündüz Erzengi, halkın seçtiği belediyelere kayyım atamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Bu Kürtlere yapılmış büyük bir haksızlıktır. Yıllardır bu kentleri kayyımlar yönetiyor ve kasalarda tek kuruş para bırakmadılar. Halkın seçtiği başkanın belediyeyi yönetmesi gerekirken atanmış bir vali yönetiyor. Biz yine sandığa gideceğiz ve partimize oy vereceğiz. Van’da DEM Parti dışında kimse belediyeleri alamaz” diye konuştu. 

‘Bütün kent çöp içinde’

Kayyımların yönettiği kenttin her yıl daha da geriye gittiğini belirten Tahir Çelenk, “Kayyım demek halkın iradesini yok saymaktır. Kayyım döneminde Van’a herhangi bir yatırım yapılmamıştır. En basitinden Van’ın en işlek caddeleri olan Cumhuriyet ve Maraş caddelerinde hiçbir şekilde temizlik yapılmıyor. 8 yıllık kayyum döneminde Van’da bütün akraba hısım ne varsa belediyelere alınıyor. Hiç kimse hakkıyla oralara alınmıyor. Rüşvet, torpil had safhada. Van’da bir İŞ-KUR elemanı bile işe alındığında torpille alınıyor. Van’da mevcut iktidarın 2 tane milletvekili var ve onların izni olmadan kimse işe alınmaz. Bunu bütün Van halkı biliyor. Kayyum politikaları rüşvet, torpil, kayırma, halkın iradesini gasp etmektir. Kayyımın atandığı belediyelerden ne bekleyebilirsiniz ki? Wan halklı hiçbir zaman bu kayyımı seçmemiştir. Kayyımın halk nezdinde bir karşılığı kesinlikle yoktur.  DEM Parti bu seçimlerde Van’da yüzde 60-65 oy alır. Türkiye genelinde ise yüzde 12 oy alır. Genel seçimlerde yüzde 8’e düşmesinin sebebi CHP ile ittifak kurmasıdır. Seçmende olumsuz karşılık buldu” İfadelerini kulandı.

‘Kayyımı geldiği yere göndereceğiz’

Bugüne kadar kayyımdan yana bir hizmet görmediklerini belirten yurttaşlardan Nedim Şipal ise, “Kayyım gasp ve bir halkın iradesinin yok sayılması olarak adlandırıyoruz. Her seçimde aldığımız belediyelerimize kayyımlar atanıyor. Bizler bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Belediyelerimizi alıyorlar başkanlarımızı da cezaevlerine koyuyorlar. Bu, Kürt halkının iradesini yok saymaktır. Bizlerin üzerine düşen de yeniden belediyelerimizi almak, kayyım talanına ‘dur’ demektir. Onları geldikleri yere geri göndereceğiz. Kayyım geldiğinden beridir herhangi bir hizmet yapmamış, aksine bütün her şeyi satılığa çıkarmıştır. Bugün alt yapılara baktığımızda her yer su ve çamur içinde. Belediye anlayışı böyle değildir. Bu seçimde onlara gereken cevabı vererek tekrardan belediyelerimizi geri alacağız“ diye konuştu.

‘Halkın iradesi yok sayılıyor’

Kayyımın halkın iradesini yok saymak olduğunu ifade eden Mehmet Türkör, “Kayyım atandığından beri herhangi bir hizmet kent genelinde yapılmamıştır. Bugün kent geneline baktığımızda her yer çamur, su, yollar bozuk durumda. Ama bizim belediye dönemimizde neredeyse bütün her şey çok güzel durumdaydı. Yollar yapılıyordu, çöpler toplanıyordu. Ama bu kayyım geldiğinden beri artık sokaklarda dolaşmak istemiyoruz. Her yer çamur çöp içinde, herhangi bir hizmet yok. Bizler tekrar önümüzdeki seçimde belediyelerimizi alıp, kayyımı geldiği yere göndereceğiz. Tekrardan kendi halkımızla belediyelerimizi bizler yöneteceğiz” diye konuştu.

‘Kayyıma artık bir dur denilmeli’

Halkın iradesinin ve fikirlerinin yok sayıldığını ifade eden Abdullah Göl de, “Bizler iyi biliyoruz ki yeniden bir seçim olacak ve bizler belediyelerimizi alacağız. Bu kayyım politikasına artık bir ‘dur’ denilmelidir. Sonuçta bu halk bir seçime gidiyor ve kendilerini yönetebilecek bir belediye anlayışı seçiyor. Ama bunlar halkın iradesini, fikirlerini yok sayıyorlar. Bu böyle devam etmez ve sürmez. Halk kimden yanaysa o gelip yönetmeli” diye konuştu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vanlılar kayyımı göndermekte kararlı: Geldikleri yere göndereceğiz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir