Yargıtay’dan Can Atalay için tahliye talebine ret

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezi tutuklusu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilmesi için yapılan başvuru Yargıtay tarafından reddedildi.

Anayasa’nın 83. maddesinde yer alan “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” ifadeleri kapsamında milletvekili seçilen Atalay’ın serbest bırakılması gerekirken; yaklaşık 2 aydır tahliye edilmiyor.

Yargıtay’dan karar

Atalay’ın milletvekili seçilmesinin ardından Anayasa’nın 83. maddesi kapsamınca serbest bırakılması için Yargıtay’a başvurulmuştu.

Yargıtay, Can Atalay’ın tahliye edilmesi talebine ilişkin başvuruyu görüştü.

Yargıtay, Atalay’ın tahliye edilmesi talebini reddetti.

Yargıtay Anayasa Mahkemesi’ne meydan okudu

Yargıtay’ın karar metninde Anayasa Mahkemesi’nin Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ilişkin verdiği kararla değinilirken; şu ifadeler kullanıldı:

“Anayasa’nın 148. maddesi ile Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 45 vd. maddeleri gözetildiğinde asli görevi norm denetimi olan Anayasa Mahkemesi’nin bir anayasa hükmüne yönelik inceleme ve denetleme yetkisinin şekil bakımından denetleme ile sınırlı olduğu ve tali nitelikteki bireysel başvuru yolu ile bir anayasa hükmünün yürürlükten kaldırılamayacağı veya uygulanmasının olanaksız hale getirilemeyeceği dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi’nin meri anayasa normunu esastan iptal etme yetkisinin bulunmadığı, anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleyip denetleyebildiği ve bireysel başvuru yoluyla meri anayasa normunun uygulanmasının ortadan kaldıracak ve işlevsiz hale getirecek şekilde bir karar vermesinin hukuken mümkün olmadığı cihetle, Anayasa Koyucunun 14 ünce maddede bilinçli olarak bıraktığı boşluğun maddede öngörülen faaliyetlerin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ve insan haklarına dayanan, demokratik ve laik Cumhuriyete yönelen tehdidin ağırlığı ile orantılı olacak bir biçimde içtihatta süreklilik ve istikrar ilkeleri de gözetilerek yargı kararları ile doldurularak belirle hale getirilmesi ilgili anayasa normunun yürürlüğünün ve işlevinin korunması bakımından hukuk devletinin bir gereğidir. “

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yargıtay’dan Can Atalay için tahliye talebine ret

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    12 Ekim 2023, 12:41

    […] AYM Genel Kurulu, Gezi Parkı davası kapsamında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra milletvekili seçilen Can Atalay‘ın bireysel başvurusunun görüşülmesini erteledi. […]

    Cevapla