Yüksekova’da askeri operasyon: Berivanların yaylaya çıkması engellendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksekova’nın Tiloran’a Jêr ve Tiloran’a Jor köylerine bağlı Sipêrêz Dağında başlatılan askeri operasyon sonrası berivanların yaylaya çıkıp koyunlarını sağmaları engellenirken, bir çobanın ise zorla operasyon bölgesine götürüldüğü iddia edildi.

 Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Tiloran’a Jêr, Tiloran’a Jor, Pagê, Mitirban, Meşkan, Mûşan, Kendalok ve Wargenima köylerinin bulunduğu alanlarda dün başlatılan askeri operasyon devam ediyor. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre; Tajdîn, Sipêrêz, Omerê Dağı, Pagê ve Topizava yaylalarına yüzlerce asker, zırhlı araç ve helikopterin sevk edildiği kaydedildi. 

Dün akşam saatlerinde Sipêrêz Dağının bulunduğu alanda yoğun silah seslerinin geldiği kaydedilirken, bölgeye çok sayıda korucunun da sevk edildiği belirtildi.

Askerler ‘ikinci bir emre kadar yasaktır’

Tiloran köyü kırsalındaki yaylada koyunlarını sağmak için sabah saatlerinde yola çıkan berivanlar, asker engeliyle karşı karşıya kaldığı bildirildi. Her gün düzenli olarak koyunlarını sağmak üzere gittikleri Warê Horê yaylası yolunda askerlerce durdurulan Berivanların, üstünün arandığı, GBT’den geçirildiği ve yüzlerinin açmaları istendiği belirtildi. Askerlerin Berivanlara, “yaylanın yasaklandığını ve ikinci bir emre kadar bölgeye gelmemeleri” yönünde uyarılarda bulunduğu kaydedildi.  

Çobanlara ulaşılamıyor

Devam eden operasyonda bir çobanın ise “sabıkası” olduğu iddiasıyla zorla operasyon bölgesine götürülerek, operasyona dahil edildiği öne sürüldü. Şiyar Demir isimli çobanın ise kırsal alanda mahsur kaldığı, askerlerin çobana herhangi kimsenin ulaşmasına ve yanına gitmesine izin vermediği bildirildi.  Yaylaya giderek çobanlarını merak eden yurttaşların ise engellendiği öğrenildi.

Çobanlar darp edildi 

Çobanlara ulaşmak isteyen köylülerin, yaylaya gitmeleri ve çobanlara ulaşmaları engellenirken, çobanların askerler tarafından darp edildiği de öne sürüldü. Yine köylülere ait yüzlerce koyunun çevreye dağıldığı ve köylülerin koyunlarını bulmalarına izin verilmediği belirtildi. 

Bölgeye kepçeler götürüldü Öte yandan bölgeye sabah saatlerinde çok sayıda kepçe de götürüldüğü öğrenildi. Bölgede sürdürülen yasak kararına ilişkin de henüz resmi bir karar yayımlanmadı. (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yüksekova’da askeri operasyon: Berivanların yaylaya çıkması engellendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    20 Eylül 2023, 13:13

    […] Jêr ve Tiloran’a Jor köylerine bağlı yayla ve meraların bulunduğu kırsal bölgede askeri operasyon başlatıldı. Yaylalara giden yol, zırhlı araçlarla […]

    Cevapla