1 Eylül Dünya Barış günü: Zamana yayılan savaş devam etmekte

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin basın açıklaması yapan HDP, “Ülkemizde, bölgemizde ve dünya genelinde onurlu bir barışı savunmaya ve bunun için birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Başkanlığı binasında 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin basın açıklaması düzenlendi. “Aşiti jîyane” yazılı pankartın taşındığı açıklamaya: Van Yeşil Sol Parti milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi, Yeşil Sol Partisi, HDP il-ilçe yöneticileri ve Özgür Kadın Hareketi katıldı. Açıklamayı yapan DBP Van İl Eş Başkanı Harun Okay, ülkeler arası inşa edilen duvarların halkları birbirinden ayırdığını belirterek, “Bizler halkları birbirinden ayıran bu duvarların dünya barışına, ülke barışına ve genel olarak toplumsal barışa hizmet etmediğini bir kere daha ifade ediyoruz. Bölgemizde zamana yayılmış bir savaş devam etmekte,” dedi.

‘İnşa edilen duvarlar mültecileri durdurma bahanesidir’

Savaş siyasetinin dünya genelinde halkların mültecileşmesine yol açtığını ifade eden Okay, “Bugün ulus devletlerin sınırlarında yükselen duvarların dibinde insanlar sürülmekte, yaralanmakta, engelli bırakılmakta ve öldürülmektedir. Bölge özelinde İran-Türkiye sınırında yükselen duvar, bir halkın bölünmesidir. Duvarın iki yakasında aynı dil ve kültürün sahibi olan Kürtler yaşamaktadır. Mültecileri durdurmak iddiası ile yükselen bu duvar Siyonizmin İsrail sınırında inşa ettiği duvarı örnek almaktadır. Totaliterizmin Berlin’de iki halkı ayırdığı duvarın inşaatı devam etmektedir. Bizler halkları birbirinden ayıran bu duvarların dünya barışına, ülke barışına ve genel olarak toplumsal barışa hizmet etmediğini bir kere daha ifade ediyoruz. Bölgemizde zamana yayılmış bir savaşın devam ettiğini ifade etmek zorundayız,” diye konuştu.

‘Herkesi düşman ilan eden sürecin karşısındayız’

Efrin,  Rojhilat ve Şengal’e yönelik saldırılardan kaynaklı milyonlarca insanın yerinden edildiğini dile getiren Okay, “Savaş siyaseti daha çok Roboski demektir. Güvenlikçi yaklaşımın sonucu sistematik hale gelen zırhlı araç cinayetleri demektir. SİHA’lar ile sivillerin yargısız infaz edildiği, mülteci kamplarının bombalandığı, güvenlik gerekçesi ile ormanların yakıldığı bu süreç birlikte toplumsal yaşamı ve barışı kalıcı bir şekilde tehdit etmektedir. Uluslararası güçlerin güdümündeki bölge devletleri bölgede yaşayan halkların birlikte yaşama kültürünü savaş siyaseti ile yok etmektedir. Gerçekleri, hakikatleri ve doğruları yok eden ve bunları savunan herkesi düşman ilan eden bu sürecin karşısındayız,” sözlerine yer verdi.

Barış mücadelesine davet

Ortadoğu’nun en önemli sorununun Kürt meselesi olduğuna vurgu yapan Okay son olarak şunları ifade etti: “Kürt meselesinin savaş ve tecrit siyasetine havale edildiği bir süreç yaşanmaktadır. Bölgede yaşayan tüm halklar gibi Kürtler de uzun bir dönemdir onurlu bir barışın mücadelesini vermektedir. İmralı’da sürdürülen tecrit politikası tüm toplumsal yaşam alanlarına yayılmıştır. Halkımız bu toplumsal barış inşa edilene kadar, tecrit karanlığı dağıtılana kadar mücadelesine devam edecektir. Savaş ve tecrit siyasetinin ülkedeki eşitsizlikleri, krizi, eko-kırımı ve her türlü yıkımı derinleştirdiği görülmelidir. Bölgemizde halkları birbirinden uzaklaştıran ırkçı, faşist, IŞİD’ci ve milliyetçi tutumların beslendiği savaş siyasetine karşı barışı savunmak zorundayız. Tecrit, ölüm ve öldürme siyasetine karşı yaşamı savunmak; emek, barış ve demokrasi mücadelemizin temelidir. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde tüm halkımızı, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri, emek ve meslek örgütlerini ve demokratik kamuoyunu ülkemizde, bölgemizde ve dünya genelinde onurlu bir barışı savunmaya ve bunun için birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1 Eylül Dünya Barış günü: Zamana yayılan savaş devam etmekte

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir