400 bin dolarlık kaybının üstüne 7 milyon TL’lik işgaliye faturası kesildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın sürekli ‘açılacak!’ denilip bir türlü açılamayan, Van MALL AVM’nin 5 ay önce GLA adlı bir firmaya kiralandığı açıklanmıştı. Açılışı için ise 1 Mart tarihi verilmişti. İnfomalls A.Ş. Van Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıllık bir sözleşme yaparken, esnaflarla da 10 yıllık sözleşme yapmıştı. Ancak sözleşme sürelerinin birbirine uymamasından kaynaklı mağdur edilen Savaş Şiran’a belediye 7 milyon TL ‘işgaliye faturası’ kesti.

400 bin dolarlık kaybının üstüne 7 milyon TL’lik işgaliye faturası kesildi! - van city avm borc 2

Van’ın en işlek caddelerinden biri olan Cumhuriyet Caddesi’nde 2010 yılında inşa edilen eski ismiyle Van City Park AVM sadece 3 yıl açık kalabildi. 7 ay önce AVM’yi kiralayan şirketin yönetim kurulu üyeleri Van’da bulunan bir otelde lansman toplantısı düzenlemişti. Toplantıya Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık (GLA) A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri ve yüzlerce yatırımcı katıldı. Toplantıda, inşa süreci ile birlikte mağazaların ‘profesyonel bir şirket tarafından’ yönetilmek üzere GLA A.Ş.’ye kiralandığının bilgisi verilmişti. Aynı zamanda yeni ismi Van MALL AVM olarak değiştirilerek açılış tarihi ise 1 Mart olarak belirlenmişti.  Ancak verilen açılış tarihinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen herhangi bir adım atılmış değil.

AVM’nin kapalı olması Van Büyükşehir Belediyesi için 7 yıl geç kalınmış bir gelir kaybı olmasının yanı sıra birçok esnaf da neredeyse bütün sermayesini buraya yatırdı. Ödenemeyen ortak gider, elektrik faturaları ve esnafın firma, firmanın belediye ile yaptığı sözleşme sürelerinin birbirleriyle farklı olmasından kaynaklı birçok esnaf mağdur edildi. Mağdur edilen esnaflardan biri ise 400 bin dolarlık yatırım yapan Savaş Şiran.

400 bin dolarlık kaybının üstüne 7 milyon TL’lik işgaliye faturası kesildi! - WhatsApp Image 2023 07 26 at 21.51.46

2019- 2021 yılları arasında ‘Big Mammas’ adlı cafe-restoran işleten Savaş Şiran, yaşadığı mağduriyeti Serhat News’e anlattı.

‘AVM’yi açık tutmaya gücümüz yetmedi’

Van Mall AVM’nin yüzde 50’sinden fazlasının belediyeye ait olduğunu dile getiren Şiran, “Geri kalanı da özel mülk sahiplerine ait. Ben, belediyenin kiracısı olarak İnfomalls A.Ş. ile 10 yıllık sözleşme yaptım. Aynı zamanda buranın AVM koşullarını sağlayan büyük firmaların gelmesiyle ben de bu yatırımı yaptım. Dönemin 400 bin dolarına mal oldu. Avmnin yüzde 30’unda dükkân açıldı. 10 yıllık sözleşme yaptığımız önceki firma Van Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıllık sözleşme imzalamış. Yani avmyi yarım yamalak açtık. Açtıktan sonraki 5-6 aylık süreçte firmaların gelmemesi, istenilen doluluk oranına ulaşılmaması ve elektrik kesintileri nedeniyle kapatmak zorunda kaldık. Avmnin önünde bulunan dükkânlarla beraber bir dönem jeneratörle idare ettik. Yeri geldi bütün avmnin elektrik faturasını kendimiz yatırarak bir süre açık tutmaya çalıştık sonra gücümüz yetmedi” diyerek yaşanan mağduriyeti anlatıyor.

400 bin dolarlık kaybının üstüne 7 milyon TL’lik işgaliye faturası kesildi! - van city avm borc 4

‘Gizli sözleşmeleri bilseydim yatırım yapmazdım’

Sorunların pandemi dönemine denk geldiğini söyleyen Şiran, işletmesinin toplamda 2 yıl dahi açık kalmadığını ifade ediyor. Şiran, “Eski firmaya 3 yıl peşin ödeme yaptım. Belediyenin sözleşme süresi bitince aracı firmayı tanımadığını söyleyerek bize işgaliye faturayı kesti. 7 milyon TL gibi bir işgaliye faturası kesti. Burada ben hem kiracı olarak belediye mağduru oldum hem aracı firmanın mağduru oldum. Hem dükkânlarımızı boşalttılar hem de borç kaldı üzerimizde. 400 bin dolarlık yatırım heba oldu. Mahkeme sürecini başlattık, adalet bekliyoruz. Umarım hakikat yerini bulur, zararımız ödenir.  Aynı zamanda ‘Tespit davası’ açtım. Şu an mahkeme süreci devam ediyor. Burada biz tamamen haklı durumdayız. Yatırım yaptık, istihdam sağladık. Yanımda 20 personel çalışıyordu. Belediye sözleşmesinin 3 yıllık olduğunu bilseydim o yatırımı yapmazdım” diyerek pişmanlığını ifade ediyor. 

400 bin dolarlık kaybının üstüne 7 milyon TL’lik işgaliye faturası kesildi! - van city avm borc 1

‘Yeni firma mülk sahipleriyle anlaşmıyor!’

Belediye’nin avmyi başka bir firmaya ihale yoluyla verdiğini iddia eden Şiran, aracı firma konumuna düşen İnfomalls A.Ş. ile 3 yıllık sözleşmesi biten belediyenin şunları talep ettiğini söylüyor: “Dolayısıyla çıkmamı istedi belediye ve beni avmden tahliye etti. Belediye burada bana karşı ciddi bir haksızlık yapmıştır. Yılbaşından bu yana GLA adlı şirket, ihaleyi almasına rağmen mülk sahipleriyle anlaşamadığı bahanesi ile gelmiyor. Normalde bu hafta içinde gelip açması gerekiyor. Gelip gelmeyeceklerini de bilmiyorum. Diğer bütün arkadaşlar da mağdur durumda. Dükkanlarımızın malzemeleri duruyor, tekrar açılmayı umut edip bekliyoruz. GLA adlı şirket bütün kiracıları çıkartmayı hedefliyor. Maddi manevi olarak bizi ciddi sıkıntıya soktular” diyor.

Serhat News

Tepki Ver | sinirli2
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
400 bin dolarlık kaybının üstüne 7 milyon TL’lik işgaliye faturası kesildi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir