Ağrı’da “Nuh’un Gemisi” müzesi açılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde Dosso Dossi Holding sponsorluğunda “Ağrı Dağı Müzik Festivali” düzenlendi. Çok sayıda müzisyenin katıldığı festival yaklaşık 30 bin seyirci tarafından izlendi. Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, festival öncesinde Doğubeyazıt’a “Nuh’un Gemisi” müzesi yapacaklarının müjdesini verdi.

İshak Paşa Sarayı’ndaki sergide görme engelliler için özel eserler

Doğubeyazıt ilçesinde Dosso Dossi Holding sponsorluğunda düzenlenen etkinliklerle tam bir kültür-sanat fırtınası esti. Etkinlikler, bölgenin ve kentin en önemli yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı’nda dünyaca ünlü ressam İsmail Acar’ın “Nuh” adlı sergisiyle başladı. Sergi, çok sayıda sanat sever tarafından ziyaret edildi. Toplam 40 eserin yer aldığı sergide İsmail Acar’ın, Meşar Köyü’nde olduğuna inanılan Nuh’un Gemisi’ne atfen Nuh efsanesini anlatan çalışması ise ilgi odağı oldu. Yine bu sergi kapsamında hazırlanan ve özel tekniklerle yapılan dijital art çalışması ise serginin ilgi çeken eserlerinden biriydi. Sergide görme engelliler için Braille alfabesi kullanılarak hazırlanan resimler de özel deneyim alanında sunuldu.

Mr. Dosso Dossi’den DJ Show

Serginin ardından düzenlenen konserde; Tara Mamedova, Xero Abbas, Yunus Agiri, Çakal, Reckol, Kurtuluş Kuş ve Burak Bulut sahne alırken, Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan’ın Mr. Dosso Dossi imzası ile yaptığı DJ Show’u geceye damgasını vurdu.

2009 yılından bu yana Ağrı’da yapılan en büyük etkinlik özelliğini taşıyan bu festival Doğubeyazıt İlçe Stadyumunda düzenlendi. Tamamen ücretsiz olan bu festivalde yapılan sahne, ışık, havai fişek şovları da seyirciden tam not aldı. Yaklaşık 30 bin seyircinin izlediği festivale, Ağrı’nın ilçelerinin yanı sıra Van, Iğdır, Kars, Erzurum, Muş ve Diyarbakır gibi illerden çok sayıda kişi katıldı. Saat 20:00’den gece yarısına kadar süren festivalde seyirci girişlerinde sık sık izdiham yaşandı.

‘Faaliyetlerimin merkezine sanatı aldım’

Etkinlik açılışında sorularımızı yanıtlayan Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, daha önce yaptığı ve halihazırda yapmakta olduğu bütün etkinliklerin merkezine sanatı aldığını belirterek, “Çocukluk yıllarımda İshak Paşa sarayında çok gezdim, buradaki işlemeleri çok izledim. Bunlar tabi ki beni etkiliyordu. Halı sanatından çok etkileniyordum. Yapılan motifler mesela çok değerli bizim bölgemizde. Ve bunun zaman içerisinde özellikle yurtdışına gittikten sonra bana çok faydası oldu. Kendimi bir anda sanatsever olarak gördüm. İtalya’da yaşadım. Kayınpederim ünlü bir İtalyan resim uzmanı ve onunla yaptığım paylaşımlarla ben kendimi çok önemli bir koleksiyoner olarak görmeye başladım. Hatta en son burada “İtalyan Ressamlar Doğubeyazıt’ta” adlı bir sergi açtık ve ünlü İtalyan resimlerini burada sergiledik. Halkımız hem İtalyan ressamların yaptıkları eserleri gördüler hem de ben kendi yıllardır biriktirmiş olduğum mutluluğumu, benim için çok değerli eserleri insanlarla paylaşmanın ayrı bir hazzını ayrı bir mutluluğunu aldım,” dedi.

‘Bölgede açığa çıkması gereken bir sanat potansiyeli var’

Eraslan, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaptığı etkinliklere gösterilen ilgiyi ve duygularını şu sözlerle ifade etti: “Bölgemizin sanatla iç içe oluyor olması insanımızın gelişimine çok faydalı olacaktır. Çünkü insanımız ne kadar sanatla ve müzikle iç içe olursa ilerde daha kreatif ve berrak beyinlere sahip olacaktır. Özellikle gençlerin ve çocukların sanatla iç içe olması için bu faaliyetlerimi yürütüyorum. Çünkü istiyorum ki ileride çok önemli ressamlarımız, müzisyenlerimiz, heykeltraşlarımız çıksın. Bu bölgede o potansiyel var ama sadece nasıl yapılacağı ve nasıl olacağı konusunda bir eksiklik var. İşte bu gördükleri olaylar onların içinde bir kıvılcıma sebep olacaktır. Ve bu onları yavaş yavaş müzelere ve başka yerlere götürecektir. Dolayısıyla bu bizim gelecekte yüzlerce ressama ve büyük sanatçılara sahip olmamıza vesile olacaktır. Ama bunun için görsel yani görüyor olmaları çok önemli.”

‘Bölgedeki faaliyetlerimize yenilerini ekleyeceğiz’

Son olarak yaptığı faaliyetlere bir yenisini ekleyeceğinden söz eden Eraslan, Doğubeyazıt ilçesine “Nuh’un Gemisi” müzesini yapacaklarının müjdesini verdi. Eraslan, “Biliyorsunuz daha önce Diyarbakır’da bir defile yaptık. Ben onu da sanatsal ve kültürel bir faaliyet olarak görüyorum. Ama daha birçok ilimizde resim, defile ve sergi gibi faaliyetlerimiz olacak. Biz bunları yaparken sadece kendimizden veriyoruz, Dosso Dossi Holding olarak bunların sponsorluğunu yapıyoruz, mutluluğumuzu bu değerli şeyleri halkımızla paylaşmak için yapıyoruz ve sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Çok yakın tarihte izinleri ve prosedürlerini tamamlarsak Doğubeyazıt’ımıza “Nuh’un Gemisi” müzesini kazandıracağız. Ve böylelikle Ağrı Dağı’nın, İshak Paşa Sarayı’nın yanı sıra birde bu müzeyi ziyaret eden sanat severleri göreceğiz. Buraya gelen insanların sayısı artacaktır, nitelikli turist sayısı artacaktır. Buda benim için mutluluğun resmidir,” dedi.

Video: Zafer Avnaş

Montaj: Dıldar Güler

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ağrı’da “Nuh’un Gemisi” müzesi açılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir