AYM Başkanı’ndan Can Atalay kararı uygulansın çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’de konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM‘nin bireysel başvuru kararlarının uygulanması çağrısı yaptı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin Can Atalay kararını 6 gündür karar uygulamıyordu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi‘nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararının üzerinden 6 gün geçmesine rağmen Atalay’ın tahliyesine ilişkin kararı hâlâ uygulamazken konuyla ilgili AYM Başkanı Zühtü Arslan’dan açıklama geldi.

‘Yeni ihlal kararı beklemeden karar vermeleri gerekir’

İzmir’de düzenlenen, “Adli Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması Bölge Toplantısı”nın açılışında konuşan Arslan, AYM’nin bireysel başvuru kararlarına uyulması konusunda mahkemelere ve kamu gücünü kullanan tüm organlara çağrı yaptı. Arslan, “Anayasa Mahkemesi’nden yeni bir ihlal kararı beklemeden kamu gücü kullanan organların burada belirlenen ilkeleri ve esasları dikkate alarak karar vermesi gerekir” dedi.

Zühtü Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bireysel başvuruda Türkiye’nin hemen her kesiminden herkes bir şekilde temel hak ve özgürlüklerini ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne gelebilmektedir. İşçisinden memuruna, öğrencisinden öğretmenine kadar. Patronundan, iş sahiplerine, politikacılara, gazetecilere kadar hemen her toplumsal kesimden bireyler, haklarının ve özgürlüklerin ihlal edildiğini ileri sürerek, başka bir ifadeyle çaresiz olduklarını ve kimsesiz olduklarını ifade ederek, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmaktadır. Anayasa Mahkemesi de bu başvuruları karara bağlamaktadır.

‘Bireysel başvurunun devrimci bir özelliği vardır’

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurudaki kararları verirken, temel meseleleri temel anayasal meseleleri de ele almakta, konuya ilişkin ilkeleri standartları belirlemekte dolayısıyla sadece başvurucunun kişisel zararını gidermekle yetinmemektedir. Aslında bu Anayasa koyucunun bireysel başvuruyu getirme amacıyla da uyumludur çünkü Anayasanın 148. maddesindeki değişikliğin gerekçesine baktığımızda bireysel başvuru ihdas eden anayasa koyucu iradesine baktığımızda bunu açıkça görürüz. Bireysel başvurunun Türkiye’deki temel hak ve özgürlüklerin daha iyi korunması ve korunma standartlarının yükseltilmesi için getirildiği açıkça Anayasa koyucunun ifadesinde karşımıza çıkmaktadır.

Peki temel hak ve özgürlüklerin standartları nasıl yükseltilecek? Temel hak ve özgürlükler anayasa koyucunun iradesi doğrultusunda daha iyi nasıl korunacak? Bu soruları cevaplandırmak için objektif etki kavramına değinmemiz gerekiyor. Bugün ve yarın tartışılacak temel konuda zaten bireysel başvuru kararlarını objektif etkisi. Ama ondan önce bir tespiti yapmamız gerekiyor.“

Ne olmuştu?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası’nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022 tarihinde Gezi Davasında Osman Kavala’yı “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay’ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP’ten Hatay milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay’ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman’ın cezasını da onadı.

AYM 12 Ekim’de Atalay’ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AYM Başkanı’ndan Can Atalay kararı uygulansın çağrısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    31 Ekim 2023, 09:32

    […] 16:48 AYM Başkanı’ndan Can Atalay kararı uygulansın çağrısı […]

    Cevapla