Bitlis vekili Olan, Karabük’te 11 tutsağın tahliyesinin engellenmesini Meclis’e taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 11 siyasi tutuklu, tahliye edilme zamanları gelmesine rağmen İdare ve Gözlem Kurulu kararları ile tahliyeleri engellendiği öğrenildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, 20 Ekim’de Karabük T Tipi Cezaevi’ne yaptığı ziyarette tespit ettiği ihlalleri Meclis’e taşıdı. Olan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemi ile Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

23 hükümlü ve 2 tutukluya dari ihlallerin yer aldığı önergede, tutukluların haftalık sosyal etkinliklere çıkarılmadığı kaydedildi. Tutukluların aileleri ve yakınları ile 1 buçuk saat görüşme haklarının olduğunu ancak bu sürenin 45 dakikaya indirildiği aktarılan önergede, “Adli mahkumların konuşma süresi ise daha fazladır. Bunun yanında adli hükümlülerin telefonla görüntülü görüşme hakkı olmasına rağmen siyasi hükümlülerin böyle bir hakkı yoktur. Talep edilen TV kanalları cezaevi yönetimi tarafından verilmemekte ve TV kanalları çok sınırlı sayıda yer almaktadır” denildi.

11 tutuklu tahliye edilmiyor

Tutuklu Tatvan eski Belediye Başkanı Abdullah Ok’un hastane sevk taleplerinin karşılanmadığı belirtilen önergede, Ok’un hiçbir gerekçe olmadan tahliye edilmediği ve bu durumun 3 defa uzatıldığı bilgisine yer verildi. Önergede, “Abdurrahman Güner ve Aydın Kudat, 30 yıllık ceza sürelerini bitirmişler ancak Cezaevi Gözlem Kurulu cezalarını aralık ayına kadar 1’er yıl daha uzatmıştır. Bunun yanında Abdurrahman Güner ve Aydın Kudat başka bir cezadan beraat etmişlerdir. Beraat kararı kendilerine geç tebliğ edildiği için eylül yerine aralık ayına infazları uzatılmıştır. Bu davanın cezasını fazladan yere çekerek yatmışlardır. Dolayısıyla kendileri bırakılmalarını ve bu cezanın yattıkları bu sürenin işleme koyulmasını, başka bir ifadeyle diğer davaya mahsup edilmesini, talep etseler de Cezaevi Gözlem Kurulu Heyeti kararın alındığını ve geri dönüşü olmayacağını belirtmişlerdir. Karabük T tipi cezaevinde 25 siyasi hükümlü yatmaktadır. Bu kişiler arasından 11’inin tahliye olma zamanları gelmesine rağmen hiçbiri tahliye edilmemekte ve ceza süreleri uzatılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Önergede, Tunç’un yanıtlaması istemiyle şu sorulara yer verildi:

“* Karabük Cezaevi’nde kalan 25 siyasi tutuklu ve hükümlü haftalık 12 saatlik sosyal etkinlik haklarından neden faydalanamamaktadır?

* 25 siyasi tutuklu ve hükümlünün görüşme saatleri 1,5 saat olmasına rağmen, bu süre hangi gerekçeyle 45 dakika ile sınırlandırılmaktadır?

* Adli tutuklu ve hükümlülerin konuşma süresi siyasi mahkumlara göre neden daha fazladır?

* Siyasi tutuklu ve hükümlülerin neden telefonla görüntülü görüşme hakkı yoktur?

* Siyasi tutuklu ve hükümlülerin talep ettikleri TV kanalları cezaevi yönetimi tarafından hangi gerekçeyle verilmemekte ve TV’de kanal sınırlamasına gidilmektedir?

* Tatvan eski Belediye Başkanı Abdullah Ok defalarca talep etmesine karşı hangi sebeplerle hastane sevk talepleri karşılanmamıştır?

* Tatvan eski Belediye Başkanı Abdullah Ok’un tahliyesi neden 3 kere uzatılmaktadır? Bunun gerekçesi nedir? Bu konuda Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

*Abdurrahman Güner ve Aydın Kudat, 30 yıllık ceza sürelerini yatmalarına karşılık ve başka bir davanın cezasını fazladan yere çekip beraat etmelerine rağmen haklı hiçbir sebep olmaksızın neden tahliyeleri uzatılmaktadır?

* 23 siyasi hükümlünün 11’inin tahliye olma zamanları gelmesine rağmen neden hiçbiri tahliye edilmemekte ve ceza süreleri uzatılmaktadır?

* Cezaevi Gözlem Kurulunun hukuki statüsü nedir? Mahkeme kararlarının üzerinde ceza verme veya ceza uzatma yetkileri var mıdır?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bitlis vekili Olan, Karabük’te 11 tutsağın tahliyesinin engellenmesini Meclis’e taşıdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir