dokuz8 haber Yayın Yönetmeni: Her yurttaş seçimlerde bir gazeteci olmalıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ, Van’da 3 günlük seçim odaklı bir bölge eğitimi düzenliyor. dokuz8 haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, “Profesyonel gazeteci olmaya gerek yok. Her yurttaş seçimlerin özellikle haber akışının teminat altına alınma çabasının bir parçası olabilir. Bu tarihsel bir görev, herkesi bu göreve davet ediyorum” çağrısında bulundu.

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ tarafından düzenlenen ve dün başlayan Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Haberciliği Eğitim Programı, 25-26 Ağustos tarihlerinde Van’da devam edecek. Edremit ilçesinde bulunan Şahmeran otelinin toplantı salonunda düzenlenen eğitime birçok ilden gazeteci ve sivil toplum örgütü de katılım sağladı. Eğitimde, yeni medya, dijital çağda haber kavramı ve haberin dönüşümü, yerel medya ve yurttaş haberciler için mobil odaklı video haberciliği, gibi teknik olarak da birçok başlık altında eğitimler veriliyor. Üç gün sürecek eğitimi veren dokuz8 haber ajansının Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, eğitim amacını ve ‘Türkiye’de gazetecilik yapmak neden zor?’ sorusu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

‘90 üzeri eğitim faaliyeti hayata geçirdik’

Yayın yönetmeni Biçici, dokuz8 haber ajansının gezi sürecinin bir ürünü olduğunu ve Türkiye yurttaş haberciliğinin en önemli adresi olarak öne çıktığını belirterek, sistematik bir yayın faaliyetinin sürdüğünü ifade ediyor. Dokuz8 haber ajansının diğer medya kuruluşlarından farklı olarak bir platform gibi davrandığını ve eğitim faaliyetlerinin hayata geçirdiğini hatırlatarak, çalışmalarını kısaca anlatıyor: “Bugüne kadar 90 üzeri eğitim faaliyeti hayata geçirildi. 2500’ün üzerinden insan katıldı. Bu eğitimler sayesinde geniş bir haber ağı kuruldu. Özellikle bu ve önümüzdeki sene Türkiye kader seçimlerine hazırlanıyor. Bütün bu birikimiyle dokuz8 haber seçimlerde Türkiye’nin her ilçesinden en az bir medya kuruluşunun dâhil olduğu bir yerel medya koordinasyonunun kuruluşuna ön ayak olarak Türkiye toplumunun özellikle bu seçimlerde güvenilir habere yerellerden ulaşmasını teminat altına almaya çalışacak.”

dokuz8 haber Yayın Yönetmeni: Her yurttaş seçimlerde bir gazeteci olmalıdır - Gokhan Bicici
Gökhan Biçici

‘Bu ülkede toplum ve gazeteciler her zaman direndi’

Gazeteciliğin Türkiye’de her zaman zor bir meslek olduğunu söyleyen Biçici sebebini ise şu şekilde açıklıyor: “Her dönem iktidarların en temel hedefi toplumun doğru habere ulaşmasını engellemek oldu. Çünkü doğru habere ulaşmak demek yapılan yolsuzlukların, hak ihlallerinin toplumun geniş kesimlerinin bilinir hale gelmesi dolayısıyla tepki göstermesi anlamına geliyor. Dünyada ve Türkiye’de otoriter iktidarların, rejimlerin temel derdi bir yandan kontrol edemediği bağımsız medya kuruluşlarının gerçek anlamda gazetecilerin etik ve meslek değerlerine uygun işlerini yapan insanların kurumlarını susturma, aynı zamanda toplumun tartışmalarını manipüle etmektir.

Ama toplum her zaman direndi, gazeteciler direndi. Yüzlerce gazeteci cezaevinde olmuş olmasına rağmen, pek çoğu hayatını kaybetmesini rağmen bu ülkede her zaman gazeteciliğin meslek ahlakının değerlerini havada tutan meslektaşlarımız oldu. Dolayısıyla ne kadar baskı uygularlarsa uygulasınlar belirli bir noktadan öteye geriletemediler. Ama bugün Türkiye’de Türkiye’nin yeniden inşasına, yeniden demokratik eksende siyasetin sosyal hayatın yenilenme sürecinde medyanın da yeni inşasında bu gazeteci ve kuruluşlar özel bir rol oynayacak.”

dokuz8 haber Yayın Yönetmeni: Her yurttaş seçimlerde bir gazeteci olmalıdır - dokuz8 haber Yayin Yonetmeni Her yurttas secimlerde bir gazeteci olmalidir

Eğitim ağına katılım çağrısı

Biçici, kendisiyle yaptığımız röportajın yayınlanmasıyla başta meslektaşları olan gazetecilerin, dokuz8 haber ajansının yapmış olduğu çalışmalarına güç vermeye davet ederek şu çağrılarda bulunuyor: “’Senden ne haber.net’ sitesine gidip orada hem bunun filmini izleyip hem de formunu doldurup bu ağa katılabilir. Profesyonel gazeteci olmaya gerek yok. Her yurttaş seçimlerin özellikle haber akışının teminat altına alınması boyutuyla, güvence altına alınması çalışmanın çabasının bir parçası olabilir. Bu tarihsel bir görev, herkesi bu göreve davet ediyorum.”

‘Gazetecilere verilen cezalar akılcı değil’

Elazığ’dan eğitime katılan Turan Gazetesi Genel Koordinatörü Deniz Turan da, eğitimin son derece verimli olduğunu belirtiyor. Turan, bir gazetecinin mesleği hayatı boyunca tamamıyla kendini geliştirmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Dünya gelişip ilerlerken bu ilerlemeden geri kalan gazeteciler bir şekilde popüler okunabilirliğini kaybedebiliyor. dokuz8 haber bu anlamda çok yerinde ve güzel bir hizmet veriyor. Türkiye’de gazetecilik rahat yapılmıyor. Yazarken çok daha dikkat etmek zorundasınız. En başta doğruları yazmak zorundasınız.Doğru haber yazan gazetecinin fikrinin engellenmesi, buna farklı cezalar verilmesi akılcı değil. Gazeteciler doğru ve haktan haberlerden yana olmaktan asla kopmasınlar. Çünkü bu toplumcu bir hizmet gazeteci haber yapma görevini yapmalı ve yorumu da topluma bırakmalı” diyor.

dokuz8 haber Yayın Yönetmeni: Her yurttaş seçimlerde bir gazeteci olmalıdır - Deniz Turan
Deniz Turan

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
dokuz8 haber Yayın Yönetmeni: Her yurttaş seçimlerde bir gazeteci olmalıdır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir