Dünyanın farklı ülkelerinde gelen Ermeniler Van’da buluştu: Barış kardeşlik olsun

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Van’da her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Akdamar Adası’ndaki tarihi kilisede 11’inci ayin düzenlendi. Ayına dünyanın farklı ülkesinde çok sayıda Ermeni Van’a gelerek ayına katıldı. Duygusal anların yaşandığı anmada barış, kardeşlik mesajları ön plana çıktı.

 

Van’da tarihi Akdamar Kilisesi’nde restorasyon çalışması 2005’te başlayıp 2 yılda tamamlandı. 95 yıl aradan geçtikten sonra ilk ayin 2010 yılında gerçekleşti. Her yıl Türkiye’nin farklı kentlerinden ve arklı ülkelerinde yapılan ibadete katılmak üzere Ermeni vatandaşlar kentte geliyor. Bu yılda başta Ermenistan olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayan Ermeniler ile Avrupa’nın bazı kentlerinde gelen yurttaşlar Akdamar adasında buluştu.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan öncülüğünde yapılan ayın sonrası katılımcılar Serhat News mikrofonlarına duygularını dile getirdiler.  Duygu ve hüznün hakim olduğu anmada barış ve kardeşlik mesajları ön plana çıktı. Amerika’dan tatil için Türkiye’ye gelen Zepür’ün anne annesi de Erzurumlu. Atalarının buralardan göç ettiğini söyleyen Zepür, “Buraya gelmek kiliseyi görmek benim için onur verici. Çok güzel bir yer.” Dedi. Ermenistan’dan gelen Yemine’de her şeyin oldukça güzel olduğunu, ve burada olmanın kendisi için heyecan verici olduğunu belirterek, “Van ve Ada tümüyle çok çok güzel. Kalbimi buraya çok yakın hissediyorum” diye konuştu.

 

‘Barış sağlık ve tekrar Van’a gelmek için mum yaktım’

 

Juliya Dumanya ise Kanada’dan tatil için her yıl Türkiye’ye geliyor ve ilk defa ayin için Akdamar adasına gelen Hristiyan vatandaşlarından biri. Dumanya, “Bu güzel kentte ilk defa geliyorum. Annemin ailesi burada doğmuş. Bu hikayeyi onlardan dinledik. Ve bu benim için çok önemli. Çok güzel bir yer insanlar muhteşem. Yemekler çok lezzetli. Tekrar geleceği. Biz ayini dünyada farklı olarak yapıyoruz. İnanç zihinde ve kalpte olmalı. Bu en önemli şey. Adadaki güvenliği yeterli buluyorum ve kendimi burada güvenli hissediyorum. Hatta çok iyi karşılandım. Barış için çocuklarım için sağlık için ailem ve de buraya tekrar gelebilmek için mum yaktım” sözleriyle duygularını dile getiriyor.

‘Tüm inançlara saygı duyulmalı’

 

Şırnak’ın Silopi ilçesinden Akdamar adasını gezmek için gelen Osman Ekren ayinine denk geldikleri için mutlu olduğunu söyledi. Van’ın ve adanın güzel olduğunu ifade eden Ekren, tüm inançlara saygı duyulması gerektiğini dile getirerek, “Hristiyan ve Müslüman olmanın hiç bir önemi yok, önemli olan insan olmaktır. Bundan dolayı herkes birbirinin dinine saygı duymalı. İnancımız İncil’e de var Kur’an’ı Kerime de var” diye konuştu.

 

‘Turizm açısından Van tüm dünya için önemli’

 

Loris Dumanyan’da eşiyle her yıl yaz tatili için İstanbul’a geliyor. Bu yıl ise ayin için Van’a geldiklerini söyleyen  Dumanyan, “2 gündür Van’dayız. Van’ı geziyoruz. Eşimin ailesi de 1920’lerde dışarıya göç etmişler bundan dolayı Van ili eşim için çok önemli. Bu bizim için çok önemli bir seyahat oldu. Biz Hristiyan olarak bu tarihi kilisede ayine gelmek bizim için çok önemli. Turizm olarak Van tarihi bir kent. Ben isterim ki ayin her pazar günü olsun yada ayda 2 defa olsun. Burası açık olsun her dinde olan kişiler gelsin görsünler bu çok önemli sadece Türkiye için değil bütün dünya halkı için. Tüm dünya için çok önemli” sözlerini vurguladı.

Haberin devamı Videolu haberimizden

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünyanın farklı ülkelerinde gelen Ermeniler Van’da buluştu: Barış kardeşlik olsun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir