Erciş’teki evinde kurduğu atölyede ücretsiz saat tamiri yapıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15 yaşından beri hobi olarak saat tamiri yapan 68 yaşında olan Seyfettin Bedir, şimdi de evinde kurduğu atölye ile ücretsiz saat tamiri yapıyor.

Seyfettin Bedir, 68 yaşında ve 10 çocuk babası. Erciş’in Şehirpazar Köyü’nde doğan Bedir, köyde bulunduğu sırada yaylacılık, hayvancılık yapmanın yanında 10 yıl boyunca köyün muhtarlığını yapmış. 15 yıl önce Erciş merkeze taşınan Bedir, 15 yaşından beri hobi olarak saat tamir ettiğini söylüyor. Bedir’in saat tamircisi olmasının ilginç bir yanı yok elbette. Fakat Bedir’in bir atölyesi yok ve evinin bir odasını atölye olarak kullanıyor. Aynı zamanda saat tamirinden herhangi bir ücret almıyor Bedir. Hobi olarak bu işi yaptığını söyleyen Bedir, oldukça eski bir koleksiyona sahip.

Bedir’in atölye olarak kullandığı odaya girince zamanda bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Her yerde saatlerin bulunduğu odada küçük ama oldukça dağınık bir tamir masası var. Masanın üzerine baktığımız zaman isimlerini bilmediğimiz onlarca tamir aleti bulunuyor. 

Erciş’teki evinde kurduğu atölyede ücretsiz saat tamiri yapıyor - WhatsApp Image 2023 09 28 at 20.55.29

1928 yapımı saatler…

Bedir, mekanik, pilli, eski saatler fark etmeksizin hepsinin tamirini yapıyor. 1928 yapımı saatlerin tamirini de yapan Bedir, tarihi geriye giden saatleri gösterirken heyecanlanıyor. Zamanda bir gezi gibi saatlerin imal edildikleri tarihleri sıralıyor.

Erciş’teki eski saatçilerin öldüğünü söyleyen Bedir, genç saatçileri zaman zaman ziyaret ederek onlara yardımcı olduğunu söylüyor. Kendisine gelen her türlü saati tamir ettiğini söyleyen Bedir, “Bu parçaların çoğunu İstanbul pazarlarından topladım. Topladığım parçalarla bozuk saatleri tamir ettim. Topladığım bozuk saatlerin de tamir ve bakımını yaptım. Bu saatlerin hiçbiri sıfır değil. Gördüğünüz saatlerin hepsi çalışır vaziyette” diyor.

Tamir ettiği saatleri arkadaşlarına hediye ediyor

Kolundaki saati gösteren Bedir, 1928 yapımı bir saat olduğunu ve koleksiyondaki en eski saat olduğunu söylüyor. Koleksiyonunun 20 senelik olduğunu vurgulayan Bedir, kimi saatleri tamir edip koleksiyonda tuttuğunu kimi saatleri ise arkadaşlarına hediye ettiğini belirtiyor. Kendisine getirilen eski saatleri tamir etmek için çok çaba harcadığını belirten Bedir, “Eski saatleri illaki canlandırmak istiyorum. Bunun için de çok çaba gösteriyorum” diyor.

Erciş’teki evinde kurduğu atölyede ücretsiz saat tamiri yapıyor - WhatsApp Image 2023 09 28 at 20.57.03 1

Neden bir atölye açmayıp evden çalıştığını sorduğumuzda şunları ifade ediyor Bedir: “Daha önce gelirimi köyden karşılıyordum. Babam vefat edince kardeşlerim bana yük oldu. O zamanlar, bir dükkan açsam bizi kurtarır mı kurtarmaz mı diye düşünüyordum, ama cesaretim olmadı hiç. Ama açmadığım için pişmanım. Çünkü yerim yurdum belli değil. Gelenler de sorarak beni bulup getiriyorlar saatlerini öyle tamir yapıyorum.”

Ücretsiz tamir ve bakım yapıyor

Bedir’e saatleri satıyor mu, tamir ücreti alıyor mu diye soruyoruz. Cevabı ilginç oluyor: “Satışım yoktur. Bazen çok ısrar ettiklerinde de hediye ediyorum. Ne tamirden ne de bakımdan para almıyorum.” Daha önce otomatik ve pilli saatlerin olmadığını söyleyen Bedir, kurmalı saatlerin olduğunu kaydediyor. Bedir, eskilere ta askerlik zamanlarına gidiyor. Şöyle bir yad ediyor eski zamanları ve eski zamanların saatlerini.

Kol saati dışında cep saati ve duvar saati de tamir ediyor Bedir. Zaten bahçeden girer girmez balkon duvarında eski model bir duvar saati karşılıyor bizi. Ve koleksiyonunda bir masa saati de bulunuyor. Onu da gösteriyor Bedir.

Erciş’teki evinde kurduğu atölyede ücretsiz saat tamiri yapıyor - WhatsApp Image 2023 09 28 at 20.57.03

Duvar saatlerinin tamirini anlatmasını istediğimizde, bilmediğimizden neredeyse emin bir şekilde, “Duvar saati pilli değil, mekanik. Zilli saatleri. Ve haftada bir defa kurulur. Şimdilerde piyasada pilli duvar saatleri var. Onları da tamir ediyorum” diyor.

Bedir, son olarak bir çağrıda bulunuyor: “Herkese bir çağrım var: Eski saatleri atmasınlar. Canlandırmak için uğraşsınlar. Yapamazlarsa bana getirsinler, eski haline dönmesini çok isterim.”

KAMERA: Zafer Avnaş

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erciş’teki evinde kurduğu atölyede ücretsiz saat tamiri yapıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir