Ermeniler 8 yıl sonra Diyarbakır’da ilk defa “Vartavar” bayramını kutladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ermeniler’in yaklaşık beş bin yıldır kutladığı ve Nuh Tufanını anlatan “Vartavar” Yortusu, 8 yıl aradan sonra ilk defa Diyarbakır Surp Giagos Kilisesinde kutlandı.

Özdiyarbakır’dan Jan Belen’in haberine göre, Ermenilerin en önemli beş yortusundan biri olan bu bayramın ismi Ermenice’de gül anlamına gelen “Vart” ile parıltı anlamına gelen “Var” sözcüklerinden oluşuyor. Vartavar Yortusu’na “Su bayramı” da deniliyor.

Hristiyanlık öncesinden beri var olan bu bayram Aziz Krikor Lusavoriç’in Kayseri’den episkopos olarak Muş’a giderken yanına Surp Garabet’in (Hovannes Mıgırdiç) kemiklerini alarak, oradaki manastıra bırakmasıyla tesis edildi.

Diyarbakır’da yaşayan ve Diyarbakır Surp Giragos Kilisesinde Turist rehberi olarak görev yapan Udi Yervant, Vartavar Bayramı ile ilgili şunları söyledi; Tufandan kendisini ve ailesini kurtaran Tanrı’ya şükranlarını sunmak üzere Nuh’un kurban kesip güvercin uçurduğu günü de simgeleyen bu bayramda Ermeniler yağmuru anımsamak için birbirinin üzerine su atarak ıslatırlar, Ermenilerin pagan dönemden beri kutladıkları ve beş büyük bayramından biri olan vartavar, yani su bayramında, insanlar hiç tanımadıkları insanları tahmin edebileceğiniz, edemeyeceğiniz her şekilde ıslatıyor ve kimse bundan rahatsız olmuyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ermeniler 8 yıl sonra Diyarbakır’da ilk defa “Vartavar” bayramını kutladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir