‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Edremit İlçesinde bulunan Halk Plajı, AKP’li Edremit Belediyesi tarafından yapılan ihaleyle ticari bir işletmeye 7 bin 5 yüz TL’ye kiralanmıştı. Ancak yaz sezonu bitmeden ‘Halk Plajı’ terk edilmiş ve çöplük içerisinde kendi halde bırakıldı.

Van’ın Edremit İlçesine bağlı Kıyıcak Mahallesinde bulunan sahil işletmelerinden eski ismiyle Doğan Kamping, 2018’de AKP’li Edremit Belediyesi tarafından ‘Halk Plajı’na çevrilmişti. Edremit Eski Kaymakamı ve Edremit Belediyesi Eski Kayyımı Atıf Çiçekli’nin katılımıyla açılışı gerçekleşen Halk Plajı pandemi döneminde 30 Mayıs 2022 tarihinde Edremit Belediyesi tarafından Açık Teklif Usulü yapılan ihaleyle ticari bir işletmeye 36 aylığına 7 bin 5 yüz TL’ye kiralandı. Halk plajıyla birlikte kiralanan birçok deniz malzemelerinden 150 adet şezlong ve 5 adet deniz bisikleti gölde terk edilmiş halde bırakıldı.

‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü - sahil plaji 1

Yaklaşık 5 yıl önce yüzlerce ağacın bulunduğu sahilde çöpler, kırık musluk ve sürekli akan temiz su, gölde sallanan deniz bisikletleri, üst üste dağınık bir şekilde duran şezlonglar ve iskelesi dahi olmayan sahilde, ‘İskeleden balıklama atlamak tehlikeli ve yasaktır’yazılı uyarı levhası geriye kaldı.

‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü - photo 5963011467554962062 y

Dava açıldı

Kıyıcak mahallesinde bulunan ve 1948 yılından bu yana orada büyüyüp sahili işleten Yusuf Ece, 30 Mayıs 2022 tarihinde‘Kendisinden habersiz’ Açık teklif usulü ile ‘Sıkı gizlilik’ kuralları içinde belediyenin, daha önceden anlaştıkları Şırnaklı bir istekliye ihale edilmesini yargıya taşıdı. Ece, 29 Temmuz 2022 tarihinde Van Daire Mahkemesi‘ne başvurarak, parselin 3 yıllığına kiraya verilmesi ve idari işleminin iptaline karar verilmesi talebinde bulunarak dava açtı.

‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü - sahil plaji 4

‘110’a yakın ağaç kesildi’

Konuyla ilgili konuşan Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Edremit İlçe Meclisi Üyesi İzzet Yaylı, Doğan Kampının 2017 yılında belediyenin ihaleyi almadan önce bir doğa harikası olduğunu hatırlattı. Yaylı, Edremit Belediyesine atanan kayyum tarafındankampın ‘Sahil Kent Plajı’ na dönüştürülmesinin ardından bölgenin bir doğa katliamından geçtiğinin altını çizdi. Yaylı, kampta daha önce 15-20 yıllık ve yaklaşık 110’a yakın ağaç kesildiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Orada yapılan yapılar, restaurantlar, cafeler yıkıldı. Yukarıda bahsi geçen Ece ailesinin 1 milyon değerinde malzemesine el konuldu. O malzemelerin nereye gittiğine veya kime verildiğine dair kimseye bilgi verilmedi. Oranın sahipleri malzemelerini geri alamadı.”

‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü - sahil plaji 5

‘Belediyenin kaybolan eşyasının haddi hesabı yok’

Yaylı, Edremit Belediyesi’nin plajı 1 yıl ‘Sahil Plaj’ı olarak işlettiğini ve 6-7 ay sahilin boş bırakıldığını belirtti. Yaylı, “Sahil başı boş bırakıldığı vakit, belediyenin kaybolan eşyasının haddi hesabı yok. Açık ihaleye çıkarılıp bir vatandaşa aylık 7.350 TL’ye kiralandı. Kiralayan vatandaş ise kendi kiraladığı alanı değil on katı alanı işgal ederek kullandı. Halkın oraya girmesini engelledi. Biz bu durumu soru önergesi olarak belediyeye sunduk. Herkes şu soruyu soruyordu: ‘Ben suda yüzmek için neden ücret ödeyeyim?’ maalesef kayyum ile yönetilen belediyeler halkın değil kişilerin menfaatine çalışıyor” dedi.

‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü - photo 5963297662700730688 y
İzzet Yaylı

‘Doğanıza sahip çıkın!’

İhaleyi alan kişi tarafından plajın terk edildiğini söyleyen Yaylı, belediyenin verdiği bütün malzemelerin orada sahipsiz bırakıldığının da altını çizdi. Çeşmelerin patlak ve şebeke suyunun orada boşa aktığını dile getiren Yaylı şu çağrıda bulundu: “Çevreyle ilgili verdiğimiz soru önergeleri yerini bulmuyor. Çoğunluk AKP’de olduğu için kararlarımız geçmiyor. Ancak medya aracılığıyla, halkın arasında gezerek sesimizi duyurabiliyoruz. Kendi ekolojinize, sahillerinize ve doğanızasahip çıkın.”

‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü - sahil plaji 6

İnternet Kanunu çerçevesinde ihaleye verilmiş!

Ulaştığımız Edremit Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürü, sahil kentte bir bekçinin olduğunu, sahilde bulunan taşınmaz ve taşınabilinenleri zimmetli bir şekilde verdiklerini ‘internet kanunu’ çerçevesinde sahili ihaleye verdiklerini belirtti.

Müdür, “sahilde malzemenin başı boş bırakıldığı ve malzemelerin zarar gördüğüne dair bir şey yapılacak mı?” sorusuna ise, “Belediye sahili nasıl verdiyse öyle alabileceklerini ve kime kiraya verilmişse kendisi sahil sorunlarıyla ilgilenecektir” dedi.

‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü - sahil plaji 3

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Halk Plajı’ AKP’li Belediye eliyle çöplüğe dönüştürüldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir