HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen haftalarda HDP’de Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olabilecek 10 ismi yazmıştım ve yazının devamının geleceğini söylemiştim.

Şimdi HDP’de Van Büyükşehir, İpekyolu, Edremit, Tuşba ve diğer ilçelerde ‘Belediye Başkanı Adayı Olabilecek Muhtemel 25 İsim’i yazdım.

İsimleri kendi deneyim ve gözlemlerime göre yazdım, kimseye danışmadım. Yazarken beni en çok zorlayan konu siyasi yasaklar ve kadınlar oldu. Yazdıklarım arasında siyasi yasağı olanlar varsa şimdiden affola.

HDP’de kadınlar önemli bir yer tutar. Büyükşehir için yine kadın kontenjanı kullanılır mı bilmiyorum ama en azından 3 merkez ilçeden birinde resmi aday kadın olacak. Eğer büyükşehir adayı erkek olacaksa…

Çetin Kotan

Genel cerrah. Bir dönem Van YYÜ Araştırma Hastanesi’nde başhekimlik de yaptı. Van’da tanımayan, bilmeyen ve sevmeyeni yok. Ünü Ardahan’dan Hakkari’ye Diyarbakır’dan Erzurum’a kadar yayılmıştır. Her fikirden insan onunla rahat temas kurmuştur. İyi bir hekim olması ve hümanist özellikleriyle öne çıkmıştır. Geçen dönem AKP, Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olması için teklif götürdü ama o kabul etmedi. Siyasete uzak durmayı yeğledi. Olsa Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olur.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Cetin Kotan

Zeki Yıldız

Mali Müşavir. Hoşaplı. Ailesi Hoşap’ın ileri gelenlerinden. 2004’te Van Belediyesi Meclis Üyesiydi, 2014’te Gürpınar Belediye Başkanı seçildi. Gürpınar’da güzel hizmetler yaptı. Bölgede ilk sakin şehir başvurusunu yapan isim oldu. Gürpınar’a sakin şehir unvanı kazandırmak için uğraşırken, görevinden alındı, proje yarım kaldı. Gürpınar – Edremit arasında güzel bir bisiklet yolu yaptı. Kadınların maddi kazanç elde etmeleri için üretim kooperatifleri kurdu. Suçlandığı tüm davalardan beraat etti. Vizyoner bir insan. Van Büyükşehir ya da İpekyolu Adayı olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Zeki yildiz

Ümit Dede

Onun HDP Van İl Başkanlığı dönemi ile benim aktif basın hayatından uzaklaşmam aynı döneme denk geldi. O yüzden bir iki merhabalaşmamız dışında pek bir diyaloğumuz olmadı. “Çözüm sürecinde HDP’nin de hatası oldu” çıkışı epey ses getirmişti. HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Son genel seçimde aday olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Olmaması herkes için sürpriz oldu. Siyasi yasağı var mı yok mu bilmiyorum, kimseye de sormadım. Ama yoksa büyükşehir için en güçlü adaylardan biridir diyebilirim.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Umit dede

Veysi Dilekçi

2000’in ortalarından bu yana tanıyorum. O sıralar bölgede AKP rüzgarı esiyordu, hem de tüm şiddetiyle beraber. Parti toplantılarına çok az kişi katılıyordu. Bu durum basının da dikkatini çekiyordu. Ama o az katılımlı toplantıların hepsinde Veysi Dilekçi vardı. Klasik deyimle gün adamı değildi. Partinin iyi gününde de kötü gününde de hep onu gördüm. En güçlü dönemde de hiçbir zaman şımarmadı. Partili olsun olmasın insanların sevdiği bir isim. Mütevazı ve nezaket sahibi. Büyükşehir ya da merkez ilçelerden birin de aday olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Veysi Dilekci

İbrahim Şahin

2 dönem Van – Hakkari – Bitlis Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanlığı görevinde bulundu. 99 – 2004 yılları arasında Van Belediyesi Başkan Vekilliği yaptı. O dönem HADEP’ten Van Belediyesi Meclis Üyesi olarak seçildi. Belediyecilik deneyimi olan biri. Vanlıların yakından tanıdığı ve sevdiği bir isim. Hiçbir zaman nezaketi elden bırakmadı. Hep çözüm odaklı çalıştı. Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odasında da tüm meslektaşlarına eşit yakınlıkta durdu. Van’ın sorunlarını iyi bilen biri ve komplekssiz. Büyükşehir ya da İpekyolu’nda olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - ibrahim Sahin

Ayşe Minaz

Geçen yerel seçim Yılmaz Berki ile birlikte Tuşba Belediyesi Eş Başkanı olarak seçildi. Belediye Başkanlığı görevi seçimde 2. olan AKP Tuşba Belediye Başkan Adayı Salih Akman’a verildi. Akman, Minaz’ın ilkokuludan öğretmeniydi. İlk belediye meclisi toplantısında öğrencisinin öğretmenine yaptığı konuşmanın videosu milyonlar tarafından izlendi. Konuşma uzun süre gündemde kaldı. Özel sektör deneyimi de olan Minaz için büyükşehir ve Tuşba Belediye Başkan Adaylığı konuşuluyor.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Ayse minaz

Ömer Tekin

30 yıllık belediyeci… 1992’de Mesut Öztürk’ün Van belediye başkanı seçilmesiyle göreve başladı. Sendikal kimliğiyle ön planda. DİSK’e bağlı Genel – İş Sendikası’nın kurucusu ve Van Şube Başkanı. Sendikanın genel merkezinde de etkili. Zira genel merkezde de çeşitli görevlerde bulundu ve halen görevi sürüyor. Tekin belediye çalışanlarının sevdiği bir isim. Sıcakkanlı ve yardımsever biri. Sendikaya üye olmayanların da sevdiği ve saygı duyduğu bir isim. Van’da örgütlenmeyi en iyi bilenlerden biri. Olsa İpekyolu Adayı olur.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Omer tekin

Cevdet Altındağ

Ziraat Mühendisi. Van’ın kalbi sayılan İpekyolu’da HDP İlçe Eş Başkanı. İş yaşamında disiplinli ve hoşgörülü. Bunu bizzat yaşayarak gördüm. İnsanın toprağını gönül rahatlığıyla teslim edebileceği iş bilir bir mühendis. Saygın biri. 2004 yılında Van Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. 2009’da memleketi Gevaş’ta belediye başkan adayı oldu, seçimi çok az bir farkla kaybetti. Cevdet Altındağ tanıyanlarının sevdiği ve saydığı bir isim. İpekyolu için aday gösterilmesi sürpriz olmaz. Gevaş’ta da değerlendirilebilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Cevdet Altindag

Murat Timur

Van’da ilk tanıdığım avukatlardan biri. Eski avukatlar ile yeni avukatlar arasında köprü görevi gördü diyebilirim. O mesleğe ilk başladığında Van’da bu kadar çok avukat yoktu. Sayının çoğalması onun Van Baro Başkanlığı dönemine denk geldi. AİHM davalarında ilk akla gelen isimlerden biri oldu. Tahir Elçi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesidir. Sanata meraklıdır. İyi bir gezgindir. Avrupa’da gezmediği yer, görmediği kent kalmamıştır. Van Barosu Binasının yapılmasında payı büyüktür. Her kesimden oy alabilecek yapıya sahip. İpekyolu ya da Edremit’ten olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Murat Timur

Şevket Tuci

Avukat. Geçen dönem Edremit için en güçlü belediye başkan aday adayı idi. Sosyal medya paylaşımları oldukça iyiydi. Edremit’e bağlı her mahallenin 1915 öncesi özelliklerini dile getirir ve o mahalle için yapacaklarını sıralardı. Tuci’yi Çatak-Der’den tanırım. Dernek Tuci’nin AB’ye kabul ettirdiği projeler sayesinde epey popülerdi. Ayda bir önemli yazarların katıldığı toplantılar olurdu. Çatak’a küçük ama nitelikli bir geri dönüşüm tesisi kazandırmışlardı. Türkiye’de AB projelerinden en iyi anlayan isimlerden biri diyebilirim. Anladığım kadarıyla siyasete soğuk ama iyi bir belediye başkanı olur.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Sevket Tuci

Figen Yaşar

Muş Bulanık Belediye Eş Başkanlığı yaptı. O da görevinden alınan belediye başkanlarından. Cezaevi süreci de yaşadı. Son genel seçimde Yeşil Sol Parti’den Van Milletvekili Aday Adayı oldu. Bildiğim kadarıyla partinin kadın meclisindeki görevi devam ediyor. Yaşar, Van’da gazetecilik görevinde de bulundu. Gazeteciliği nedeniyle basınla diyaloğu iyidir. Merkez ilçelerinden birinde eş belediye başkan adayı gösterilmesi sürpriz olmaz.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Figen Yasar

Oktay Candemir

Gazeteci – Yazar. Bildiğim kadarıyla meslekte 25 yılını geride bıraktı ya da bırakacak. Tüm basın camiasının yakından tanıdığı ve sevdiği bir isim. Geçen seçim Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Aday Adayı idi. Candemir iyi bir gazeteci ve iyi bir Fenerbahçeli. Üretken biri. Mizahi yönü çok güçlü. Mizahi yönünü de kattığı “Bölücü Görücü Hikayeler” adlı kitabı okumaya değer. Kitapta mizahi dille anlattığı yaşanmış hikayeler ciddi ilgi uyandırdı. İpekyolu Belediye Başkan Adayı olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Oktay Candemir

Yıldız Çetin

Geçen dönem Erciş Belediye Başkanı seçildi. Ondan önceki dönemde ise Gürpınar Belediyesi Eş Başkanıydı. O da Diba Keskin gibi Erciş’in sosyolojisine uygun bir adaydı. Yıldız Çetin hem Gürpınar hem de Erciş’te 5 yılını dolduramadan başkanlık görevlerinden alındı. Gürpınar başkanlık görevi Erciş’e göre daha uzun sürdü. Yıldız Çetin hakkında da sonuçlanmamış davalar var biliyorum. Bildiğim kadarıyla eşinin sağlık sorunları da var. Davalar ve esinin sağlık sorunu engel değilse ilçelerin birimden aday gösterilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Yildiz Cetin

Fehim Oflas

Avukat. O da Van’da ilk tanıdığım avukatlardan biri. İlk tanıdığım günden bugüne çizgisini hiç değiştirmedi. Son yerel seçimde Tuşba Belediye Başkanı olmak için aday adayı oldu. Oflas’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu ama olmadı. Oflas 2014’te de Van Büyükşehir Belediye Meclis Üyesiydi. Onun teklifi üzerine mahallelere (Köyler) eski isimleri iade edildi. Bu teklifi AKP’li meclis üyelerince de kabul edildi. Mecliste oy birliğiyle kabul edilen az sayıdaki tekliflerden biri de eski köy isimlerinin iadesiydi. Tuşba’da en güçlü aday adaylarından biri diye düşünüyorum.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Fehim Oflas

Mesut Eren

Namı diğer Berber Mesut. Kendisi iyi bir esnaf. Tabanda son derece etkili. Organizasyon yeteneği çok iyi, bir mahalleyi bir kaç gün içinde rahat örgütleyebilecek yeteneğe sahip. Çoğu müşterisi sırf onunla sohbet etmek için tıraş olmaya gider. Her kesimden müşterisi vardır ve herkes ona saygı duyar. İdolü biraz da Solun ve Fatsa’nın efsane başkanı Terzi Fikri’dir. Tam bir halk adamı. Eskiden siyasette esnaflar etkiliydi, şimdi hiç yoklar gibi. Olursa renkli bir aday olur ve tanıyanlar ideolojisine bakmadan oy verir. Edremit uygun olur.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - mesut Eren

Diba Keskin

2014’te çocukluğunun geçtiği Erciş’te Belediye Başkanı seçildi. Muhafazakarlığın hakim olduğu Erciş’te HDP için en uygun adaydı. Tabii o zamanlar HDP yerine BDP vardı. Diba Keskin, kendisinden beklenenin üzerinde bir çalışma yürüttü. Çalışmalarıyla Erciş’te yerli olarak bilinen Türklerin de beğenisini kazandı. Irk ayrımına hiç görmedi. Doğru bildiği yoldan, inandığı değerlerden hiç sapmadı. Tabanda ciddi saygınlığı olan bir isim. HDP’de siyaset yapmış bir çok isimde olduğu gibi onun hakkında da sonuçlanmamış davalar var biliyorum. Ya Erciş ya da merkez ilçelerden birinde aday olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Diba Keskin

Fırat Durmaz

İnşaat Mühendisi. Mesleki bilgi ve birikimi iyi. Bir dönem İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanlığı da yaptı. Van’ın meselelerine duyarlı bir isim. Dirençli Kentler Topluluğunun da Kurucu Başkanı. Durmaz şu an İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı. Bildiğim kadarıyla kayyımdan önce VASKİ projelerinde de çalıştı. Durmaz hem özel sektör hem de belediye deneyimi olan bir insan. Adı daha çok İpekyolu Belediyesi Adaylığı için konuşuluyor.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Firat Durmaz

Fikret Baransel

Van Eczacı Odası Başkanı. Genç yaşına rağmen meslektaşları tarafından sevilen ve sayılan biri. Herkesle rahat diyalog kurabilecek özelliğe sahip. Sosyal demokrat değerlere sahip. Sosyal sorumluluk gerektiren projelerden geri durmayan bir insan. İmkanı olmayanlara elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışır. Pandemi döneminde başında olduğu oda oldukça iyi sınav verdi. Baransel Türkiye’nin köklü üniversitelerinden olan Hacettepe’den mezun ve CV’si çok iyi. Edremit olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Fikret Baransel

Fırat Eren

Yüksek İnşaat Mühendisi. Akdeniz mezunu. Başarılı bir genç. İş organizasyonu çok iyi. Antalya ve Van’da birçok projeye imza atmış biri. Geçen dönem Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Adayı olmak istedi, partisi onu Antalya’dan aday gösterdi. Antalya’da yaşayan Vanlılar onu çok seviyor, buradaki mühendis arkadaşları da. İsmi Edremit ya da İpekyolu için konuşuluyor. Onu önerenler projecilik yönüne dikkat çekiyor. Genç mühendisler arasında bir idol gibi duruyor.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - firat Eren

Metin Öner

Metin Öner yazdığımız isimlerden farklı olarak doğduğu, büyüdüğü, havasını soluduğu ve suyunu içtiği topraklardan düşünüyor. Öner, Gürpınar’da tarım ve hayvancılık ile uğraşan herkesin yakından tanıdığı bir isim. Kendisi veteriner hekim. Siyasete ilgisi öğrencilik yıllarında başlıyor. Sıkıntı ve mücadelelerle dolu bir hayat hikayesi var. Bu hikayede tutuklanmalar, yurtdışına gitmeler ve yeniden memlekete dönmeler var. Birkaç donem ilçe başkanlığı yapmışlığı da var. CV’si dolu olan Öner, Gürpınar Ziraat Odası’nın kurulmasında da önemli role sahip. En büyük özelliği ise topraktan hiç kopmaması. Gürpınar onun için biçilmiş kaftan…

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - merin Oner

Mihail Atik

İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı. Son İMO seçiminde yarıştığı iki adayın toplamından fazla oy aldı. Mühendisler arasında sevilen ve sözüne güvenilen bir isim. Van Kent Savunmacıları tarafından düzenlenen ankette Van’ın en etkili 100 insanı arasına girdi. Son depremlerde Van’da en çok mikrofon tutulan insanlardan biri oldu. Israrla Van’ın 2’nci büyük bir lokasyona (Yeni Van) sahip olması gerektiğini savunan bir isim. Van İMO’yu gündemde iyi tuttu. İsmi İpekyolu ve Gevaş için konuşuluyor…

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Mihail Atik

Murat Melet

Daha çok insan hakları alanında yapmış olduğu çalışmalarla ön plana çıkmış bir isim. Yıllardır tanıdığım bir insan. Objektif biri. Çekinmeden “Doğruya doğru yanlışa yanlış” der. İşiyle ideolojisini birbirine karıştırmaz. Kendine has prensipleri nedeniyle insanlar arasında ciddi bir saygınlığı vardır. Dostlar arası anlaşmazlıkta en çok hakemliğine başvurulan isimlerden biridir. Bu yüzden onunla aynı görüşe sahip olmayan insanlar bile onun hakemliğine başvurmada çekinmez. Çizgisinden hiçbir zaman sapmamış ve taviz vermemişti. Edremit, Tuşba ya da Gürpınar’dan aday olabilir.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Murat Melet

Naci Erkol

2004 yılında tanıdım. O zaman ittifak ettikleri SHP’den Van Belediye Meclis Üyesi seçilmişti. Zaman zaman basına konuşur, mahallelerin sorunları dile getirirdi. İfade gücü iyiydi. Uzun süre karşılaşmadık. Sonradan öğrendim Bekir Kaya ile birlikte tutuklandığını. Şu an serbest diyorlar. Suçlandığı davalardan beraat ettiğini duydum. Herhangi bir siyasi yasağı yoksa Edremit ya da İpekyolu’ndan aday olabilir. Belediyeciliğe hakim biri. Tabanın tanıdığı, bildiği ve sevdiği bir isim.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Naci Erkol

Ali Kalçık

Aktivist. Çevre dostu biri. 99’dan bu yana tanıyorum. O zaman da etkiliydi şimdi de etkili. Tabanın en çok tanıdığı isimlerden biri. Merkez ilçeleri saran kırsal kesimlerde ciddi etkisi var. Partinin neredeyse her kademesinde görev yaptı. Van il Genel Meclisi Üyeliği de yaptı. Partinin ve çevrecilerin Ali Abisi. Van Gölü Kirliliğiyle ilgili ulusal çapta ciddi toplantılar organize etti. Sivil Toplum denince akla gelen ilk isimlerden biri. Niyeti var mı yok mu bilmiyorum, zira kendisini çevreye adadı. Olursa Tuşba ya da İpekyolu olur.

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Ali Kalcik

Emin Tuğrul

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı. Uzun süre meslek örgütlerinde görev yaptı. Kiminde başkanlık, kiminde başkan yardımcılığı… Artık siyasete adım atmanın zamanının geldiğini düşünüyor. Bu düşüncesini yakın çevresiyle de paylaşmış. Bu konuda onu en çok cesaretlendirenler yönetimdeki arkadaşları. Onunla yol yürüyenler siyasete girmesine sıcak bakıyor. Emin Tuğrul, Van’da herkesin yakından tanıdığı bir isim. Tanınırlık noktasında hiç zorluk çekmez. Kimse ‘Bu da nereden çıktı” demez. Gönlünden geçen Edremit Adaylığı…

HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim - Emin Tugrul

Serhat News

Tepki Ver | sinirli2
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
HDP’de Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adayı olabilecek muhtemel 25 İsim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Avatar
    8 Ağustos 2023, 23:11

    Bence m.emin Tuğrul Van büyük şehir belediye başkanlığı için en mantıklı aday

  2. Avatar
    23 Ağustos 2023, 16:47

    […] seçimlere kısa süre kala aday adayları da yavaş yavaş netleşmeye başladı. AKP’den Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olan İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş, […]

    Cevapla
  3. Avatar

    Tabanın yakından tanımadığı hicmi kimse yok… Bence tabanin tanımadığı biri olsun en azından torpilin adım kayitmaciligin

    Cevapla
  4. Avatar
    4 Aralık 2023, 15:52

    Hepside iyi insan bu yeterli mi acaba mustafa avcının dinamizmi ve dürüstlüğü tartışılmaz bu isimler mustafa avcının önünde seçenek olabilirmi onu da göreceğiz van için hayırlı sı

    Cevapla
  5. Avatar

    Gazeteler aday adayları eksik yazıyor

    Cevapla
  6. Avatar
    16 Ocak 2024, 01:20

    Cetin kotan Vanın ercişin büyük aşiretlerinden olan Celali aşiretinin kanaat önderliğini de yaptıgı bilinmekte özelikle erciş de cok fazla tapanı bulunmakta….

    Cevapla