HDP’li Orhan cevap verilmeyen önergeleri TBMM’ye taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, meclise sunulan önergelere cevap verilememesini TBMM Başkanı’na sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, TBMM gündemine sunulan önergelere cevap verilmemesini TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘a sordu. Orhan, yazılı soru ve meclis araştırması önergelerinin; milletvekillerinin yasama faaliyetlerinde kullanmak amacıyla bilgi edinmesini ve kamuoyunu ilgilendiren konularda topluma bilgi sunulmasının amaçlandığına dikkat çekti.

‘Önergelerin büyük kısmı cevaplanmamaktadır’

Toplumsal sorunların ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Orhan, “Haziran 2018’den sonra Türkiye’de meclisin denetim yetkilerinin aşındığına dair kamuoyunda ciddi bir tartışma devam etmektedir. Cumhurbaşkanına soru sorulamaması, Cumhurbaşkanı yardımcısının birçok önergeye ‘görev alanımda değil’ yanıtı vermesi, birçok bakanlığın sorulan sorulara cevap vermemesi veya verdiği cevabın ilgisiz olması bu tartışmanın sürmesine neden olmaktadır” dedi.

Haziran 2018 seçimlerinden sonra başlayan TBMM 27. Dönemi içinde verilmiş soru önergelerinin çok büyük bir kısmının cevaplanmamakta olduğuna dikkat çekerek, aylar sonra kimi zaman yalnızca bir cümle ile, kimi zaman aktif olmayan linklere veya internet sitelerine yönelterek veya birçok soruya yanıt verilmeden cevaplanmadığını belirtti.

Orhan, 2018-2022 yılları içerisinde TBMM gündemine yanıt verilmesi amacıyla sunulan yazılı soru önergelerimin yarısına yakınının aradan yıllar geçmesine rağmen cevaplanmadığını vurguladı. Cevap vermeme durumunun Adalet, İçişleri, Sağlık, Aile ve Çalışma başta olmak üzere bazı bakanlıklarda yoğunlaştığının altını çizen Orhan, “Söz konusu bakanlıkların cevap vermeme durumu anayasaya aykırılık teşkil etmektedir. Bakanlıkların anayasal görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir” dedi.

Orhan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a şu soruları yöneltti:

“*  TBMM Başkanlığına kaç adet yazılı soru önergesi ve meclis araştırması iletilmiştir?

* TBMM Başkanlığına iletilen yazılı soru önergeleri ve meclis araştırmalarından kaçı ret edilmiştir? Ret edilme gerekçeleri nelerdir?

* TBMM Başkanlığına iletilen yazılı soru önergelerinin  bakanlıklara göre dağılımı nedir?

* TBMM Başkanlığı’nca kabul edilip ilgili bakanlığa iletilmesine rağmen cevaplanmayan veya süresi içerisinde cevaplanmayan yazılı soru önergesi sayısı bakanlıklara göre dağılımı nedir?

* Hiç cevaplanmayan, süresi içerisinde cevaplanmayan ve süresi içerisinde cevaplanan soru önergelerinin partilere göre dağılımı nedir?

* Yazılı soru önergelerinin cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar tarafından içtüzükte belirtilen süre içinde yanıtlanması, böylelikle meclisin denetim sorumluluğunu etkin şekilde kullanması için tedbir almayı düşünüyor musunuz?

* Cevaplanma süresi iki ayı geçen önergelerinin toplam önergeler içindeki ağırlığı nedir? Bu önergelerin yanıtlanması amacıyla bir çalışma yürütmeyi planlıyor musunuz?

* Cevaplanma süresi bir yılı geçen önergelerinin toplam önergeler içindeki ağırlığı nedir? Bu önergelerin partilere ve bakanlıklara göre dağılımı nedir?

* TBMM resmi web sitesinde yazılı soru ve araştırma önergelerine ilişkin toplu verilerin sunulduğu, yukarıdakiler ve benzeri soruların yanıt alınabildiği bir veri sistemi kurmayı planlıyor musunuz?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HDP’li Orhan cevap verilmeyen önergeleri TBMM’ye taşıdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir