1. Haberler
  2. Bilim-Teknoloji
  3. İnsanlığı bekleyen yeni tehlike: Tifo

İnsanlığı bekleyen yeni tehlike: Tifo

featured
ARŞİV
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köklü tıp dergisi ‘The Lancet’ çoğumuzun ismini bile unuttuğu ancak insanlık tarihi boyunca sebep olduğu salgınlar yüzünden milyonlarca insanın ölümüne neden olan ‘Tifo’ hastalığına ilişkin yeni bir araştırma yayınladı.

Yayınlanan yeni araştırma, tifoya neden olan bakterinin ilaçlara karşı direncini hızlı bir şekilde artırmaya başladığını gösterdi. Tifo, Salmonella bakterisinin bir alt türü olan ‘Typhi’ isimli bakteriden kaynağını almaktadır. Yüz yıllardır mevcut olan hastalığa ilişkin yapılan araştırma çerçevesinde, 2014 ve 2019 yılları arasında Nepal, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’da Typhi bakterisine ait örnekler toplandı. Örnekler üzerinde inceleme yapan bilim insanları, bakterinin antibiyotiklere karşı direncini artırdığını tespit etti.

İnsanlığı bekleyen yeni tehlike: Tifo - Insanligi bekleyen yeni tehlike Tifo1
ARŞİV

Bu hastalığa karşı sadece bir tür antibiyotik işe yarıyor

Günümüzde tifonun önlenmesi için kullanılan antibiyotiklerden sadece bir tanesi aktif olarak rol üstlenmeye devam ediyor. Fakat yeni araştırma, Typhi bakterisinin, işe yarayan tek antibiyotik olan azitromisine karşıda direnç kazanmaya başladığını gösterdi.

Bu konuda Pakistan’daki inceleme de ilaca karşı dirençli olduğu keşfedilen bir bakteri örneği, 2016 yılından 2019’a kadar olan süreç içinde toplumda baskın genotip haline geldi.

Bilim insanları: Bir salgına dönüşebilir

Bilim insanlarına göre yeni araştırma, tifo hastalığının gelecekte büyük bir salgına dönüşmemesi için alarm veren nitelikteydi. Bilim insanlarının bu konuda önerdiği önlem ise tifo endemik ülkelerde ‘tifo konjuge’ aşıların kullanımı şeklinde. Pakistan, günümüzde bu konuda öncü ülke konumunda yer alıyor. Ülke, dünyada tifo için rutin olarak aşılama yapan ilk ülkeydi.

İnsanlığı bekleyen yeni tehlike: Tifo - Insanligi bekleyen yeni tehlike Tifo2
ARŞİV
Serhat News
(lg)

(Kaynak)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İnsanlığı bekleyen yeni tehlike: Tifo
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir