1. Haberler
  2. Güncel
  3. İran 2023’ü eylemlerle karşıladı

İran 2023’ü eylemlerle karşıladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran ve Kürt kentlerinde 2023 yılının ilk gününde birçok kentte protesto eylemleri düzenlendi.  

İran ve Kürt kentlerinde 2023 yılının ilk gününde birçok kentte protesto eylemleri düzenlendi. 16 Eylül’de Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası başlayan “jin, jiyan, azadî’ isyanı, tüm saldırılara rağmen yılın ilk gününde de devam etti. Önceki gün Kirmanşan’a bağlı Ciwanro kentinde rejim güçlerinin Cuma günü gerçekleştirdiği saldırıları protesto etmek amacıyla kepenkler kapatıldı. Ciwanro’da Cuma günü protesto gösterilerinde katledilenlerin kırkıncı gün anması yapılmak istenmiş ancak rejim güçleri anma törenlerine saldırmıştı.

Rejim güçlerinin Ciwanro’da Cuma günü düzenlediği saldırılarda öldürülen Burhan İlyas’ın (22) cenazesi kitlesel bir törenle toprağa verildi. Cenaze töreni büyük bir protesto gösterisine dönüşürken, rejim güçleri halka ateş etti. Saldırılarda 10 kişi yaralandı.

Kürt kentlerinde protestolar devam ediyor

Bugün Mahabad’ta protesto gösterilerinde katledilen Şemal Xediri Pur için kırkıncı gün anması düzenlenmesi beklenirken, gece boyunca yapılan baskınlarda çok sayıda kişi de gözaltına alındı. İsfahan’a bağlı Semiromi kentinde de protesto gösterilerinde katledilenler için kırkıncı gün anmaları düzenlendi. Anma törenlerine rejim güçleri saldırırken, gençler sokaklarda ateş yakarak saldırılara cevap oldu.

Başörtüsü zorunluluğu tekrar devrede 

Zorunlu başörtüsünün reddi protestocuların taleplerinden biri olmasına rağmen, İranlı yetkililer talebi yerine getirmeyi reddediyor. Dün, başı açık kadınların bulunduğu araç sürücülerine uyarı mesajı gönderme sisteminin yeniden başlatıldığı duyurulmuştu. Bu sistem “Jin, Jiyan, Azadî” isyanıyla beraber durdurulmuştu. Zorunlu başörtüsünün yeniden gündeme girmesiyle beraber başörtüsü olmadan çalışan birçok kadının ise gözaltına alındığı öğrenildi. İranlı yetkililer, esnaf ve işletme sahiplerini başörtüsü takmayan kadınlarla muhatap olmamaları konusunda zorlamaya ve böylece başörtüsü uygulamasını sürdürmeye çalışıyor. (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran 2023’ü eylemlerle karşıladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir