1. Haberler
  2. Özel
  3. Kars vekili Koçyiğit: İlk hedefimiz belediyeyi geri almak

Kars vekili Koçyiğit: İlk hedefimiz belediyeyi geri almak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından partililer yerel seçim çalışmalarına başladı. İlk kez geçtiğimiz dönem Kars Belediyesini HDP kazanmıştı. Atanan kayyımdan sonra kentin harabeye dönüştüğünü belirten YSP Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yerel seçimlerde Kars’ta ki çalışmalarından söz ederek, ilk hedeflerinin belediyeyi yeniden kazanmak olduğunu söyledi.

Türkiye’de gerçekleşen Genel Seçimlerin ardından partiler yerel seçimlere hazırlanmaya başladı. 2019 yerel seçimlerinde birçok il ve büyükşehir belediyelerinde değişimler gerçekleşmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aday çıkarmayarak verdiği destek ile İstanbul, Antalya, Adana ve Mersin gibi birçok belediyeyi bünyesine kazandırmıştı. HDP ise aynı desteği alamamış, Bitlis ve Şırnak belediyelerini AKP’ye karşı kaybetmişti. Buna karşın ilk kez Kars belediyesini Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’nın eş başkanlığında kazanmıştı.

Ancak seçimler bittikten 3 ay sonra HDP Belediyelerine kayyım atanmış ve birçok belediye eşbaşkanı tutuklanmıştı. Kars Belediyesi’ne de kayyım atanırken Ayhan Bilgen kısa tutukluluğunun ardından tahliye edilmiş ve HDP’den ayrılarak Türkiye’nin Ses Partisi (SES) Partisini kurmuştu. 2024 yılında gerçekleşecek olan yerel seçimler için geri sayım başlarken Kars’ta Yeşiller Sol ve Gelecek Parti (Yeşil Sol Parti) Milletvekili seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit ile kayyım atanan Kars Belediyesini ve yeni dönem vaatlerini konuştuk.

Kars vekili Koçyiğit: İlk hedefimiz belediyeyi geri almak - kars milletvekili gulistan kilic kocyigit 1

‘Belediye kaynaklarıyla yapabileceğimiz en iyisini yaptık’

Kars belediyesini almadan önce kentin enkaza dönüştürüldüğünü belirten Koçyiğit, “Çöpleri toplanmayan hiçbir yerde yolu olmayan, neredeyse bütün taşınmazları icralık olan bir belediye gerçeği ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Belediyeyi devraldıktan sonra da çok uzun bir süre borçlarla boğuşulduğunun altını çizen Koçyiğit, “Çalışanların maaşlarını ödemek, özellikle haciz edilen Aynalı Köşk. O dönem kamuoyuna da yansımıştı. Orası haciz edilecekti orayı kurtarmak ve bir taraftan da kentin çok acil olan ihtiyaçlarını çözmek yönünde bir politikamız vardı.  Çöpleri toplamak, çamurlu olan yolları yapmak, yine aynı şekilde biraz da olsa kentin sosyal hayatını kentin dokusunu düzeltmek yönünde.  Mor cafenin inşa edilmesi gibi. Her ne kadar bizim de yanlışlarımız, eksikliklerimiz, yetersizliklerimiz olsa da o kaynaklardan ancak yapabileceğimizin en iyisini yapmak gibi bir hedefle yola çıktık” dedi.

‘AKP belediyelerinin halka hizmet etme gibi bir derdi yok’

Yeşil Sol’un kentteki önemine dikkat çeken Koçyiğit, şu süreçte kentin birinci partisi olduklarının altını çizdi. İkinci vekili çok küçük bir oy farkıyla kaybettiklerini dile getiren Koçyiğit, “Özellikle de yeni bir partiyle seçime girmek onu yeterince tanıtamamak gibi bir zorluğu yaşadık.  Örneğin 6 bine yakın geçersiz oy vardı. Kentte çok ciddi bir kabulümüzün olduğunu siyasetimizin kendi tarafından benimsendiğini ifade edebilirim. Tabii şu anda kayyımlar her yeri yolsuzluklarla yönetiyorlar. Kentte en temel ihtiyaçlar arasında olan yol sorunu çözülmediği gibi hala çöpler toplanmıyor. Çöp toplama alanı bir köye yakın ve orası hala şehir dışına taşınmış değil. Bir çöp entegre tesisi yok ve bu en temel sorunlardan birisi. Su vermeyen bir belediyecilik söz konusu. Bu sorunların çözümü için o dönem çalışmalar yapmıştık ancak bütün bunlara taş koyan bir AKP gerçeği var.  Şu anda neleri peşkeş çektiklerini bilemiyoruz. Muhtemelen belediyeyi aldığımızda bütün bunlar açığa çıkacak. Çünkü gizli bir şekilde bütün kaynakları da bütün taşınmazları da bütün arazileri de yandaşlarına peşkeş çekiyorlar. Yani AKP belediyelerinin halka hizmet etme gibi bir derdi olmadığını biliyoruz” diye belirtti.

‘Hayvancılık maliyetleri çok yüksek’

Kars belediyesi dahil bölgede birçok belediyeyi alma noktasında iddialı olduklarını belirten Koçyiğit, Kars’ta hayvancılığın da bitirme noktasında olduğunu vurguladı. Kars kentinin temel kaynağının hayvancılık ve tarım olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Kars çok geniş ve yüksek yaylalara sahip. Meraların da endemik bitki çeşitleri açısından çok zengin. Hayvanların yedikleri besinlerin kendi meraları olmasından kaynaklı eti de çok sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli olmasını sağlıyor. Ancak Kars’ta hayvancılık bitme noktasına gelmiş. Çünkü maliyetler çok yüksek, kış aylarında da ahırda beslemek zorunda kalıyorlar. Yem çok pahalı, saman çok pahalı, girdi maliyetleri çok yüksek bütün bu girdi maliyetlerini artık hayvan üreticileri karşılayamaz bir noktaya gelmiş. Hal böyle iken süt ineğini kesmek zorunda kalan veya satmak zorunda kalan bir hayvan besiciliği gerçeği var” dedi.

‘İlk işimiz belediyeyi almak’

Kars kentinin tarihi yapısından kaynaklı turizm açısından da zengin bir yere sahip olduğunu hatırlatan Koçyiğit son olarak şu sözlere yer verdi: “Birçok yapı tahrip edildi. Vakıflara, cemaatlere peşkeş çekiliyor. Belediyeyi aldığımızda belediye taşınmazı olan her bir kültür alanını tarihi dokusuna uygun olarak korunması yönünde bir çalışmamız olacak. AKP’nin en büyük çabalarından birisi bu coğrafyada farklı hakların farklı inançların yaşadığı gerçeğinin üstünü kapatmaya çalışıyor. Bu sadece Kars kentinde değil Van, İstanbul birçok ilde de geçerli. Ne yazık ki tekçi zihniyete karşı bir çabamız olacak. Kentte farklı çalışmalar organize ederek sinemalarla, festivallerle yeniden canlanmasını sağlayacağız. Kısacası yapacak çok işimiz var ama ilk işimiz belediyeyi almak.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kars vekili Koçyiğit: İlk hedefimiz belediyeyi geri almak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    3 Ekim 2023, 09:40

    […] Kars Belediyesi’ne kayyım atanmasının 3’üncü yıl dönümünde Meclis’te konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kent halkının kayyım politikasına yerel seçimde yanıt vereceğini söyledi. […]

    Cevapla