Iğdır Belediyesi borç batağında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Iğdır Belediyesi Meclis üyesi Musa Eterci, kayyımın tüm ihaleleri AKP’li isimlere verdiğini ve belediyeyi 3 yılda 450 milyon lira borçlandırdığını aktardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 50,1 oy oranıyla yönetime geldiği Iğdır Belediyesi, 15 Mayıs 2020’de kayyım atanması sonrası borç batağına sokuldu. 450 milyon TL borcu olan belediyede, tüm ihaleler AKP’nin kentte 6 yıl boyunca il başkanlığını yapan Abdulcabbar Baştemur’un ailesine ait firmaya verildi. Baştemur’un ailesine ait firmaya, şimdiye kadar toplam 58 milyon 796 bin TL bedelle 15 ihale verildiği ortaya çıktı. 

Tüm ihaleler AKP’nin eski başkanına 

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Berivan Kutlu’nun haberine göre; Kayyım Vali Engin Sarıibrahim’in yönetimindeki belediye, 13 Mayıs’ta “Yeşil Kuşak Yolu 2 Etap Yapım İşi” ihalesi yaptı. Yaklaşık maliyetin 7 milyon 102 bin TL olarak gösterildiği ihaleye iki teklif verildi. İhale, 6 milyonluk 847 bin TL’lik telifle Baştemur ailesine ait Başyol Yapı şirketine verildi. Aynı şirkete 23 Temmuz 2022’de de 6 milyon 847 bin TL’lik yol yapım ihalesi verildi. Baştemur’un şirketleri, son 11 yılda kamu kurumlarından 75 milyon 662 bin TL’lik tam 31 ihale aldı. Bu ihalelerin 58 milyon 796 bin TL’lik kısmını, Iğdır Belediyesi’nden alınan işler oluşturdu.

Baştemur ailesine ait Başyol Yapı, ayrıca Iğdır İl Özel İdaresi’nden 6 milyon 554 bin TL’lik 8 ihale, kentin Halfeli Belediyesi’nden 739 bin TL’lik ihale ve Doğubayazıt Belediyesi’nden 6 milyon 745 bin TL’lik ihale aldı. 

Abdulcabar Baştemur’un kardeşi Reşit Baştemur’e ait Hakra İnşaat da son 11 yılda kamu kurumlarından 35 ihale aldı. Söz konusu ihalelerin toplam bedeli ise 36 milyon 933 bin TL oldu. Hakra İnşaatın, Iğdır Belediyesi’nden 26 milyon 513 bin TL’lik 16 ihale, Halfeli Belediyesi’nden 5 milyon 683 bin TL tutarında 5 ihale, Melekli Belediyesi’nden 2 milyon 736 bin TL’lik 3 ihale, Hoşhaber Belediyesi’nden 813 bin TL’lik 3 ihale aldığı ortaya çıktı.

Belediyenin kayyım tarafından borç batağına sürüklenmesi ve tüm ihalelerin AKP’lilere verilmesini MA’ya değerlendiren HDP Iğdır Belediyesi Meclis üyesi ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Iğdır Eşsözcüsü Musa Eterci, HDP yönetiminde kasalarında 7 milyon TL olduğunu ancak kayyım atandıktan sonra belediyenin 450 milyon TL’yi borcu olduğunu aktardı. 

Iğdır Belediyesi borç batağında - igdir belediyesi meclis uyesi

3 yılda 450 milyon borç

Halkın büyük bir desteği ile belediyeyi aldıklarını ifade eden Eterci, “Biz, belediyeyi borçsuz bir şekilde aldık. Kayyım atanmadan öncede kasamızda yaklaşık 7 milyon TL vardı. Herhangi bir proje yapılmadığı halde belediye şuan 400-450 milyon TL civarı borçlanmış durumda. Bütün halkımız biliyor ki kayyımların atanmasının temel nedeni belediyelerden rant devşirmektir. Rant kapısı açılması için atamalar yapıldı, belediyelerimize atanan kayyımların temel nedeni budur. Hiçbir arkadaşımızın ne rantla ne de başka bir şeyle suçlanmadığını herkes biliyor. AKP rant alanı oluşturmak ve iktidara kaynak aktarmak için kayyımları atandı” dedi.

Proje sıralaması değiştirildi! 

Kayyımın HDP’nin projelerini kendi projeleri olarak lanse ettiğini söyleyen Eterci, “Billboardlara astığı projeler bizim projelerimiz ve bunun üzerinden rant devşiriyor. Seçimlerde halka vaat ettiğimiz, temelini attığımız projelerimizi kendi projeleri olarak yansıttı. Otogar, taziye evi ve sebze hali projelerimizi devam ettirdi. Sebze halini kentin dışına götürmeyi planlıyorduk, fakat o tam tersi merkez yerlere taşıdı. Biz seçildiğimizde hizmetin daha az gittiği 6 mahalleyi kapsayan bir proje başlattık. Bunu yaparken önceki belediyemizin fonlardan aldığı bir miktar para vardı. Biz projemizi başlatamadan kayyım atandı. O 33 milyonluk proje AKP’li bir müteahhitte verildi. Projeyi; tek tek tüm mahallelerde alt ve üst yapı bitecek şekilde tasarladık. Biri bitmeden diğer mahallede çalışmalar başlatmama kararı aldık, fakat onlar tüm mahallelerde aynı anda bu çalışmaları başlattı. Ama 3 yıldır mahallelerin projeleri hala bitmedi ve büyük sorunlar oluştu” diye aktardı.

Proje MHP bölgesine aktarıldı 

Kayyımdan önce yeni bir imar planı hazırladıklarını ifade eden Eterci, “İmar planını kapsayan mahallelerdeki yurttaşlar, imar planına uygun evler yaptılar. Fakat kayyım rant alanı sağlamak için bazı evleri yıktı. Bu durum toplumda büyük bir huzursuzluk oluşturdu. Yine 2 yıldır 18’inci maddenin uygulandığı projeler bitmedi. 2009 yılında belediyeyi aldığımızda, ‘Yeşil Kuşak’ diye bir proje başlatmak istemiştik ve bu 7 tane mahalleyi kapsayan bir projeydi. Ama maalesef kayyım projeyi iptal ederek asfalt döktü. Yeşil Kuşak projesini ise hiç ihtiyaç olmayan başka bir bölgeye kaydırdı. Kaydırılan bölge daha çok MHP’nin tabanının olduğu yer ve orada arsa fiyatları 3-5 milyona çıktı” şeklinde konuştu.

‘Kayyımlar iktidarın temsilcisi’’ 

Kayyımın tarafsız belediyecilik yapmadığını vurgulayan Eterci, “Maalesef tüm valiler, kaymakamlar iktidar partisinin birer temsilcisi gibi çalışıyor. Halkın idarecisidir ama bölgede iktidar partisinin temsilcisi gibi çalıştı. Kayyım yaklaşık 3 yıldır belediyede tüm ihaleleri AKP İl Başkanı Ali Kemal Ayaz’ın kardeşine veriyor. Söz konusu firma önceden il başkanın adınaydı, fakat il başkanı seçilince kardeşine devretti. Yapılan ihalelerinin yüzde 90’ı AKP’li ya da MHP’li iş insanları alıyor. Kürt esnaflar ise yıllardır iş yapamaz halde” dedi.

Deprem projesi rafa kaldırıldı

Iğdır’ın ikinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Eterci, şunları söyledi: “Deprem çok da umurlarında değil. Iğdır’de biz gelir gelmez uzmanlarla birlikte zemin ve bina stoku kontrolü yaptık. Kentte 380 binden fazla binanın kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini tespit ettik. Bunun raporlarını dönemin bakanlarına ve müfettişlerine verdik. Kent bataklıkta inşa edildiği için 5 kat bina yapımı bile riskli iken, son dönemlerde 9 kata bile izin verildi. Bu da olası bir depremde 5 ve üzeri katlarının yüzde 80’inin yıkılması demektir.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Iğdır Belediyesi borç batağında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    11 Ağustos 2023, 13:00

    […] Belediyesi Meclisi, elektrik borcunun ödenmesi için AKP’li Belediye Başkanı Feyat Asya’ya 50 milyon TL borçlanma yetkisi […]

    Cevapla