Van’ın kayyum borçları meclis gündemine taşındı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki belediyelerde kayyum döneminde kalan borçlar meclis gündemine taşındı. DEM Parti Van Milletvekilleri imzasıyla TBMM’ye sunulan önergede İçişleri Bakanından konuyla ilgili yapılan incelemelerin açıklanması istendi.

 

DEM Parti Van Milletvekilleri Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varli ve Mahmut Dindar imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) soru önergesi verildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılması talebinde bulunan önergede, kayyum döneminde kalan rekor borçlarla ilgili bilgi istendi. Önergede, “2016 yılından başlamak üzere kayyım idaresi tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri 2019 yılında yapılan yerel seçimler sonucunda bir kez daha Halkların Demokratik Partisi yönetimine geçmiştir. Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Van ilinde Van  Büyükşehir Belediyesi başta  olmak üzere toplamda 10 belediye başkanlığı kazanmış, ancak 10 belediyenin hepsine  kayyım atamak ya da mazbata verilmemesi suretiyle el konulmuştur.” denildi.

 

‘Kayyumlar yolsuzluklarla gündeme gelmiştir’

“2016 yılı itibariyle belediyelere atanan kayyımlar; yapılan yolsuzluklar, liyakatsiz atamalar ve usulsüz ihaleler ile gündeme gelmişlerdir.” Denilen önergede şunlara dikkat çekildi: “Kayyımlar göreve atandıkları günden itibaren usulsüz birçok işlem yapmış; belediyeleri halka hizmet eden kurumlar olmaktan uzaklaştırmıştır. 31 Martta yapılan son yerel seçimlerle halkın özgür iradesi bir kez daha DEM Parti ile somutlaşmış ve Van Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere Van’daki bütün belediyelerde DEM Parti seçimleri kazanmıştır. Seçimler yaklaştıkça yoğunlaşmak üzere, kayyımlar son dönemlerinde belediyenin mülkiyetinde olan pek çok taşınmazı satmış; idare süreleri boyunca belediyeleri kamu hizmeti karşılığı bulunmayan ve akıbeti belirsiz yüksek meblağlarda borçlandırmıştır.  Anılan borçlanmalar ve yapılan taşınmaz satışlarının yöneldiği amacın olası DEM Parti yönetimlerini kaynaklar bakımından darboğaza sürüklemek ve yönetimi imkansız kılmak olduğu iddiası da basında sıkça işlenmiştir. Halkın kaynaklarını siyasi ikbal ve ideolojik amaçlar doğrultusunda ahlaki olmayan biçimlerde kullanılması anlamına gelecek bu iddianın gerçekliği araştırılmalı ve halkın bilgisine sunulmalıdır.

 

“Hayal ötesi rakamlar ortaya çıkmış”

 

Yeni yönetimin göreve gelmesinden sonra yaptıkları incelemelerde çıkan borçlara da yer verilen önergede şu talepler sıralandı: “Göreve başlayan yeni yönetimlerin yaptığı hesaplamalar ile ölçüsüz bir kamu zararına yol açan borç miktarı kamuoyuna açıklanmıştır. Buna göre 2019 yılında kayyımdan devralınan belediyenin borcu 1 milyar 400 milyon TL iken mevcut halde borç miktarı 8,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Kayyım yönetimleri sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi uhdesinde kalan borç miktarı 8,5 milyar TL gibi astronomik bir meblağdır. Belediye yönetimlerinde esas alınması gereken denetim, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve katılım gibi temel idari ilkelerin mevcudiyeti karşısında bahsi geçen borçlanmaların sebep, amaç ve şekil unsurları başta olmak üzere idari işlemlerin temel unsurları bakımından araştırılması ve bütün süreçlerin kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması bir zorunluluktur. Nitekim hukuk devleti ilkesi ile kamu yararı ilkesi de bu zorunluluğu işaret etmektedir.

 

Bu bağlamda;

 

  1. Yukarıda aktarılan iddialar bakanlığınızca soruşturulmuş mudur?
  2. Van Büyükşehir Belediyesinin karşı karşıya bulunduğu söz konusu borç miktarı hangi kamu hizmetlerine harcanmıştır? Bu yönlü herhangi bir soruşturma girişiminiz oldu mu?
  3. Kayyımların bakanlıkların çalışma sahasına giren işler doğrultusunda harcama yaptığı, bu harcamaların karşılığını merkezi idareden talep etmediği, belediye imkanlarını hükümetin siyasi çalışmalarına sunduğu iddiaları doğru mudur?
  4. Van halkının nitelikli bir hizmet alabilmesi, belediye yönetiminin borç yükü altında kalmaması ve kayyımların yarattığı tahribatların ortadan kaldırılması için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?
  5. Van ilinde işsizlik, yoksulluk ve ekonomik krizin tırmandığı; yol, hastane, stat, otogar ve pek çok sorunun olduğu bir dönemde, belediye ve dolayısıyla Van halkına yönelik bu borç siyasetinin gerekçesi nedir?
  6. Kayyım belediyelerinde yaşanan onca yolsuzluk ve hukuksuzluğa rağmen neden kayyım politikalarına son verilme kararı alınmamıştır?
  7. Kayyımlar yaptıkları borçlanmalarda herhangi bir kurum veya şahıstan talimat almış mıdır? Bu borçlanmalarda ve genel kayyım işlemlerinde bakanlığınızın dahli var mıdır?
  8. Bakanlığınız tarafından kayyım idareleri süresince görevlendirilen müfettiş sayısı kaçtır? Hazırlanan raporlarda bahse konu usulsüzlüklere ilişkin tespitler yer almış mıdır?
  9. Tesis ettikleri hukuka aykırı işlemler ve idari faaliyetlerle açıkça görevi kötüye kullanma suçu işleyen kayyımlara yönelik herhangi bir adli soruşturma başlatılmış mıdır?
  10. Seçimler yaklaştıkça kayyımların borçlanmayı ve taşınmaz satışlarını hızlandırdığı olgusu basında yer almış ve bu husus kamuoyu tarafından bilinen bir gerçekliktir. Bunun sebebi nedir? Basında iddia edildiği gibi bu girişimlerle DEM Parti yönetimlerindeki belediyelerin idaresini çıkmaza sürüklemek mi amaçlanmıştır?”

 

Serhat News

 

Van Büyükşehir Belediyesi haksız kazançların önüne geçti: 1 milyon gelir sağlandı

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın kayyum borçları meclis gündemine taşındı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir