Van Büyükşehir Belediyesi haksız kazançların önüne geçti: 1 milyon gelir sağlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Abdullah Zeydan başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısı belediye meclis salonunda yapıldı. Toplantıda yapılan oylamada meclis başkanlığına Tuncer Sağnıç seçildi.

 

Meclis toplantısısın açılış konuşmasını yapan Eş Başkan Abdullah Zeydan, Kayyımdan dolayı Büyükşehir Belediyesinin iştirakleriyle birlikte 8 buçuk milyar (katrilyon) borcu olduğunu söyledi. Oluşan borç nedeniyle belediyenin asli görevlerini dahi yerine getiremez duruma geldiğini belirten Zeydan, “Ne yazık ki belediyemizde büyük bir tahribat var. Bu tahribatı da tüm meclis üyeleriyle birlikte göreceğiz. Kayyumdan dolayı belediyemizin şuanda iştirakleriyle birlikte 8 buçuk milyar TL borcu var. 2022 yılında bu borç sadece 400 milyon TL iken son bir buçuk yılda yeni valinin atanmasıyla borç bu duruma gelmiştir. Aslında her kurumun kendi sorumlulukları vardır. Belediyelerinde kendi sorumlulukları vardır. Bizim sorumluluklarımız da yol, içme suyu, kanalizasyon, çevre sorunları, park ve bahçeler olmasıyla beraber asli hizmetler dururken, maalesef kayyum döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapması gereken, Gençlik ve Spor Bakanlığının yapması gereken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapması gereken bütün yatırımları ve ihaleleri belediye üzerinden yapıp büyük bir külfet oluşturulmuştur. Bu borcu da bankalardan çok yüksek faizlerle krediler çekerek yapmışlar. Türkiye Cumhuriyeti’nde yasalar bellidir her bakanlığın bütçesi vardır. Bu bütçelerle de bakanlıklar aslı görevlerini yerine getirip okullar yapıp spor salonları inşa ederler. Fakat bütün bunlar Van’da belediye üzerinden yapılmış. Elbette ki bunun için İçişleri Bakanlığından müfettiş taleplerimiz olacak. Ve böyle belediyeyi asli görevini yapamaz hale getiren bu milletin hakkını başka kuramlara, yandaşlarına peşkeş çeken, yüksek faizlerle kredi çekenler hakkında da hukuki anlamda ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

 

‘Kiralık araçlar hizmeti dışında kullanıldı’

 

Belediye üzerinden kiralanan birçok aracın başka kurumlarda kullanıldığını ifade eden Zeydan “Sağlık müdürlüğüne araç kiralanıp verilmiş. Tabi ki biz bu araçlara dokunmayacağız. Çünkü orada bir kamu hizmeti var araçlar vatandaşlarımızı hastaneye götürüp getiriyor. Ama amacı dışında kullanılan birçok araç var biz bu araçları tespit ettik. Kiralık 160 araçla ilgili amacı dışında kullanılan araçların tespiti yapılıp sözleşmeleri feshedildi. Bu çalışmayla araç kira bedeli ve yakıt gideri hesaba katıldığında belediyemizi her ay 1 milyon gelir sağlandı” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi haksız kazançların önüne geçti: 1 milyon gelir sağlandı - Van belediye meclisi3

 

‘Halkımıza teşekkür ediyoruz’

 

31 Mart genel seçimlerinde halkın iradesinin yok sayılmaya çalışıldığını da sözlerine ekleyen Zeydan “Seçim sonuçlarının ardından ilimizde bazı girişimlerde bulunularak halkın iradesi yok sayılmaya çalışıldı.  Halkın iradesine karşı hukuksuzca bir girişim gerçekleştirildi. Bu süreçte Vanlı hemşerilerimiz başta olmak üzere adaletten, demokrasiden ve hukuktan yana demokratik tepkisini ve itirazını yükselten tüm toplum kesimlerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçilerek 1. Meclis Başkanlığı Vekilliğine Neslihan Şedal, 2. Meclis Başkanlığı Vekilliğine Tuncer Sağınç seçildi.

 

“Bizler büyük bir başarı ve zaferin sonucunda buradayız”

Van Büyükşehir Belediyesi haksız kazançların önüne geçti: 1 milyon gelir sağlandı - Belediye meclisi2

 

Meclis Başkan Vekilliğine Seçilen Eş Başkan Neslihan Şedal ise meclisin ilk günün hayırlı olmasını dileyerek, “Bizler büyük bir başarı ve zaferin sonucunda buradayız. Bu başarının da omuzlarımıza yüklemiş olduğu büyük sorumluluklar var. Bizler gelmiş olduğumuz siyasi geleneğin kendisinin demokratik bir mücadele olması ve yerelde özellikle demokrasiyi inşa etmek ve ilmik ilmik örmek gibi bir derdinin olması sebebiyle bugün bu meclisin demokratik bir mecliste bu toplumun demokratik bir toplum olabilmesinin de mücadelesini veriyoruz.  Bu seçimle kentimizde yaşayan bütün halkların bu toplumu demokratik, eşitlikçi ve adaletli bir toplum haline getirmenin seçimiydi. Bizler de bugün bu mecliste bütün meclis üyeleri ve Eşbaşkanlar olarak yine aynı fikriyata dayanan ve bu meclisimizin işleyişine de yansıyacak olan demokratik fikriyatımız ve demokrasiyi hayata geçirme fikriyatımızın buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hepimize tekrar hayırlı olsun. Hepimizin tek derdinin kentimiz daha yaşanabilir bir kent haline getirmek ve kentimizin tüm toplumsal sorunlarını çözebilmenin alanı haline getirebilmenin de mücadelesi olduğunu ifade etmek gerekiyor.” Diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Plan ve Bütçe, sağlık, çevre ve ulaşım gibi komisyonlarının belirlenmesi ile meclisinin ardından meclisin kalan gündem maddelerinin Pazartesi günü saat 15.00’da görüşülmesine karar verildi.

 

Serhat News

Tepki Ver | _zg_n1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Büyükşehir Belediyesi haksız kazançların önüne geçti: 1 milyon gelir sağlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir