Hakkari yöresel yemekleri Van’da kadın eliyle sergileniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkarili iş insanı Perihan Gültekin, kentin mutfak kültürünü Van’a taşıdı. Gültekin, kentin damak tadını Van halkının hizmetine sunduklarını belirterek, özelikle kent esnafında yapılan yöresel yemeklere büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Yıllarca Hakkari’de yemek sektöründe hizmet veren iş insanı Perihan Gültekin, Van’da yöresel yemekleri çıkardığı Bı Fermo Yöresel Ev Yemekleri lokantasını açtı. Colemerg Haber’de yer alan habere göre, İranlı bir kadınlar ortak olarak açtığı iş yerinden kadın elinin değdiği lezzetler müşterinin beğenisine sunuluyor. Hakkari Kültürünün ağırlıkta olduğu yemeklere en büyük ilgiyi ise kent esnafı gösteriyor. Hakkari ve Van birbirine çok yakın kentler olmasına rağmen bazı yemekler ve damak tatlarınındı farklar olduğunu dile getiren Gültekin, özelikle Hakkari yöresinde yapılan ve daha çok tatlımsım tatları olan yemeklerin Vanlıların alışmasının zaman aldığını söylüyor. El lezzetine çok güvendiği de söyleyen Gültekin, “Ben 26 yıldır bu sektördeyim. Çeşitli yerler açtim ve işlettim. Üç ay önce burayı açtım Bı Fermo ismi hem Kürtçedir hemde Farsça yanı buyurun anlamına geliyor. Bir arkadaşım ile açtım. Üç ay oldu ama şuan işlerimiz çok iyi gidiyor.” dedi.

 

Hakkari ve Van’ın yöresel yemekleri çıkarılıyor

 

Hakkari ve Van’ın yöresel yemekleri çıkardıklarını da dile getiren Gültekin, şunlara dikkat çekti: “burada yöresel üç çeşit yemekler çıkardığımız gibi tava yemekleri de çıkarıyoruz. Farklı çeşitlerde bırakmaya çalışıyoruz. Mumbar, doxava, Keledoş, içli köfte, bunların yanında ev tatlılıları çıkarıyoruz. Yine Irak’ta yapılan Doxava’yı çıkarıyoruz. Yine Hakkari yemeği olan Kiris yemeğini çıkarıyoruz. Yani yavaş yavaş insanları tatlarımıza alıştırmaya çalışıyoruz. Hakkari’de daha çok kuru meyvelerle yapılan yemekler var. Ama bazılarına daha Vanlılar alışmadı. Hakkarililerde geliyor. Ama esnaf bizim yemeklere daha fazla ilgi gösteriyor.”  Hakkârililer gelince yöresel yemekleri görünce şaşırdıklarını da dile getiren Gültekin, gelen müşterilerin genelde kalıcılaştığını dile getirdi.

 

İlk kez yemek sektörüne dahil oldu

 

Yemek sektörüne Perihan Gültekin ile il kez dahil olduğunu dile getiren Avniye Okey ise, genelde yöresel yemekler çıkardıklarını kaydetti.  İnsanların artık dürüm, ızgara gibi yemekleri yemekten sıkıldığını da belirten Okay, özelikle çevre esnafının yöresel yemeklerine yöneldiğini dile getirdi. Okey, gelen müşterilerin istedikleri yemekleri lokantalarında bulduklarını söyledi.

Hakkari yöresel yemekleri Van’da kadın eliyle sergileniyor - iranli kadin

 

Serhat News

Hakkari yöresel yemekleri nelerdir?

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari yöresel yemekleri Van’da kadın eliyle sergileniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir