Oktay Candemir Yazdı: Soylu‘nun Van ziyaretinde öne çıkanlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, adeta rutin haline getirdiği Van ziyaretlerinden birini daha gerçekleştirdi. HDP’nin seçimlerde yüzde 60-80’lere varan oy oranlarıyla kazandığı belediyelerine atadığı kayyumları yanına alarak birçok programa ve etkinliğe katıldı.

Soylu’yu Van’da kendisine bağlı Vali, Kaymakamlar, Kayyumlar, Emniyet mensupları ve AKP İl Yöneticileri dışında karşılayan olmadı. Soylu’nun Van’da neredeyse sıfır ilgiyle karşılanması AKP İl Yöneticileri ve milletvekillerinde moral bozukluğuna neden oldu. Soylu’nun ziyareti sırasında AKP’li yöneticilerin fotoğraflara yansıyan yüz ifadesi bu durumu çok net biçimde ortaya koydu.

Soylu’nun AKP’liler ile bir araya gelişi sırasında AKP Kadın Kolları Başkanının çevresine el işaretiyle ‘Sus’ yapması manidardı. Sus işareti, konuşulmasından endişe ettikleri şeyler mi var sorusunu akıllara getirdi.

Bu ziyaretin HDP’nin Van’da son yıllarda yaptığı en yüksek katılımlı Newroz kutlamalarının hemen ardından gerçekleşmesi tesadüf değil. Muhtemelen kendisine bağlı bürokratlarına, yıllardır uyguladıkları ‘Eylem ve etkinlik yasağı’ ve muhtelif baskılara rağmen HDP’nin toplumda hala bu denli karşılık buluyor olmasının sebeplerini soracaktır.

AKP’li yöneticiler ne zaman ‘Kürt sorunu biz çözdük’ ya da ‘Biz çözeceğiz’ derse bunun bir seçim startı olduğunu artık çok iyi biliyoruz. Yıllardır uyguladığı sert politikalarla bilinen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ilk defa Van’da güvenlik dışında ılıman açıklamalar yapması Kürt seçmenin oylarına ilişkin planlarını yeniden revize ettiklerini gösteriyor.

Ardından katıldığı toplantılarda konuşan Soylu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik olarak: “Kılıçdaroğlu sana söylüyorum. Öyle HDP’nin kalabalıklarıyla gelip de Doğu ve Güneydoğu’da gezmek olmaz, milletle gezmek olur.” dedi.

Anlaşılan o ki HDP’nin kalabalıklarını milletten saymıyor.

Soylu’nun burada telaffuz ettiği ‘HDP’nin kalabalıkları’ ibaresi dikkat çekiciydi. Çünkü Soylu, birkaç yıldır HDP’nin artık birkaç kişiyi bir araya getirecek mecalinin kalmadığını ve miting yapamadığını söylüyordu. Soylu, ‘Kılıçdaroğlu’nu eleştireceğim’ derken adeta önceki açıklamalarını tekzip etmiş oldu.

Kürtlerin yüzde 60-80 bandında oylarla seçtiği belediyelere kayyum atayan, Nuda ismine bile tahammül edemeyen kayyumların ismini Hacıbekir yaptığı kültür merkezini zafer günü edasıyla dolaşan Soylu, daha sonra katıldığı AKP toplantısında ise yaptıklarına tezat biçimde: ‘Kimsiniz, nereden geldiniz?’ denildiğinde ‘Ben Kürdüm ama’ denilirdi. Hiç kimse kendi etnik kökenini, kendi mensubiyetini ifade edemezdi. Ne zaman değişti biliyor musunuz? Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile beraber değişti.” diye konuştu.

Soylu son olarak, “Kimsenin mensubiyetinden endişelenmediği, korkmadığı, acaba bana bir şeyler mi söyler diye çekinmediği bir anlayışı geliştirdik” dedi ama Soylu’nun bu konuşmayı yaptığı sırada, Ahmet Kaya posteri bulunan araçlarında yapılan aramanın yöntemine itiraz ettiği için 4 kişi günlerdir gözaltında tutuluyor.

Soylu, Kürtçe ismi ‘Nuda’ olan ancak kayyımlar tarafından Hacıbekir Kültür Merkezi olarak değiştirilen binayı gezdiği sırada yanında; “Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır” şeklindeki açıklamalarıyla tepki toplayan AKP Van Milletvekili İrfan Kartal’ın bulunması ise ironik bir durumdu. Kartal, Soylu’nun konuşması sırasında bir an; “ Mecbursız, dinleyeceğiz” diyecek sandım.

Twitter: @oktaycandemir

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oktay Candemir Yazdı: Soylu‘nun Van ziyaretinde öne çıkanlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir