Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun: ‘Tiyatro bir ayakkabı süsü değildir’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında Türkiye genelinde aynı anda perdelerini açacak olan tiyatrolar için geri sayım saniyelerde. Van Devlet Tiyatrosu da perdelerini, Erkek Gezegeni oyunuyla açacak. Tiyatro oyuncusu Ömer Bozdemir, “Tiyatronun bir ayakkabı süsü olmadığını düşünüyorum, tiyatro politik olmalıdır. Bir tiyatrocu olarak, tiyatroya sahip çıkılıp, sevilmesini diliyor, Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutluyorum” diyor.

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) tarafından 1961’de ilan edilen ve her yıl bugün kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü için bu yıl özel bir yıl. Dünya Tiyatro Günü Festivali ile Türkiye’nin bütün şehirlerinde aynı anda Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolarda bildiriler okunacak ve tiyatrolar perdelerini açacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Tiyatrolar Günü, Van’da bir hafta sürecek olan etkinliklerle kutlanacak. Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Gül Urgan Yıldız, “Son birkaç yıldır ülkemizde ve dünyada yaşanan salgınlar, savaşlar hayatı alt üst ettiği gibi tiyatro dünyasının üstünde de kara bulutlar gezdirmekteydi. Ancak bugün kötü günlerin sonuna geldiğimize inancım daha yüksek” diyor.

Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun: ‘Tiyatro bir ayakkabı süsü değildir’ - Gül Urgan Yildiz
Gül Urgan Yıldız

Van Devlet Tiyatrosu Erkek Gezegeni oyunuyla seyirciyle buluşacak

Van Devlet Tiyatrosu olarak ‘Erkek Gezegeni’ adlı oyunla seyirciyle buluşacaklarını ifade eden Urgan, “Her geçen yıl daha da artan bir inançla her 27 Mart’ta dilediğim gibi bir anlatım aracı olan tiyatroyla her sahneden yayılan cümlelerin tüm dünyayı sarması ve sanatın birleştirici, iyileştirici gücüyle tüm yaraların kapanması umuduyla tüm tiyatro insanlarının ve tiyatro severlerin Dünya Tiyatro Günü ‘nü yürekten kutluyorum” ifadelerini kullanıyor.

‘Tiyatro hiçbir baskı altında kalmadan icra edilmeli’

Tiyatro sanatçısı Hasan Bayam, tiyatronun hiçbir baskı altında kalmadan evrensel düzlemde bir sanatsal form ve her yerden insanın kendini bulabileceği bir çeşitlilikte icra edilmesi gerektiğini söylüyor: “Günümüzde kutlanacak bir Dünya Tiyatrolar Günü’nün değineceği evrensel sorunlar maalesef çok fazla sayıdadır. Hâlâ aktif biçimde devam eden çeşitli savaşlar, insan hakları ihlalleri, bir takım yeni sömürge pratikleri, kuraklık sorunu, çevre problemleri, hayvan haklarının yasallaşmaması, adalet problemi, pandemi vs. bu sorunların sadece bir kısmıdır. Bu sorunlar, hızla büyüyen sorunlar havuzu şeklindedir ve birçok psikolojik sorunu da beraberinde getiriyor. Dünya Tiyatrolar Günü, dünyanın her yerinde kutlu olsun ve insanın hem kendi türüne hem de doğanın tamamına daha saygılı olmasını beraberinde getirsin.”

Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun: ‘Tiyatro bir ayakkabı süsü değildir’ - Hasan Bayam
Hasan Bayam

‘Kürtçe tiyatro yapmak gurur verici bir durum’

Kürtçe tiyatro sanatçısı olan Ergül Kutlar, dünyanın neresinde olursa olsun ve hangi dilde olursa olsun tiyatronun varlığının insan için büyük bir hazine olduğunu söylüyor. Kürtçe tiyatro yaparken sadece tekniği, ışığı, kostümü ve ekibi ile uğraşmadıklarını çünkü Kürt tiyatrosunun aynı zamanda yasaklardan, engellerden, baskılardan sıyrılıp o karanlık sahneleri aydınlatmak içinde ayrı bir emek harcadıklarını vurguluyor: “Durum böyle iken sahneye koyulmuş olan her bir performans sadece tiyatro olarak adlandırılmaz. Bunu adı aynı zamanda tüm imkânsızlıklara rağmen var olmaktır.”

Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun: ‘Tiyatro bir ayakkabı süsü değildir’ - Ergül Kutlar
Ergül Kutlar

‘Tiyatro ayakkabı süsü değildir!’

9 yıldır tiyatroyla uğraştığını söyleyen Ömer Bozdemir, Van’da Dünya Tiyatrolar Günü’nün sahnelerle geçtiğini, birçok etkinlik ve organizasyon gerçekleştiğini söylüyor. Bu yıl yapılacak olan etkinliklere de dâhil olacaklarını belirten Bozdemir, etkinliklerin bir hafta süreceğini aktarıyor.

Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun: ‘Tiyatro bir ayakkabı süsü değildir’ - Ömer Bozdemir
Ömer Bozdemir

Tiyatronun evrime maruz kalmış bir sanat, bin yıllar öncesinden günümüze kadar taşınan bir sanat olduğunu da söylüyor. “Halka hitap ettiği için halkla beraber değişiyor, gelişiyor” diyerek, günümüzde tiyatronun ticarete döküldüğünü, trajikomik oyunların, trajedi oyunlarının, drama oyunlarının artık daha az bir kesime hitap ettiğini ve daha çok komedi türünün tercih edildiğini belirtiyor: “Bu durumun gerçek tiyatro izleyicisini ve oyuncusunu rahatsız eden bir durum. Tiyatronun bir ayakkabı süsü olmadığını düşünüyorum, tiyatro politik olmalıdır bence çünkü tiyatro halkın içindekilerini, dışa vurmak istediklerini halka sahneden gösteren bir sanat türü. Bir tiyatrocu olarak, tiyatroya sahip çıkılıp, sevilmesini diliyor, Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutluyorum” diyor.

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun: ‘Tiyatro bir ayakkabı süsü değildir’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir