Van’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliklerle kutlanacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Günü’ne ilişkin 8 sivil toplum örgütü ve siyasi partinin ortak yapacağı eylem ve etkinlik takvimi açıklandı.

Van’da bir araya gelen 8 sivil toplum örgütü ve siyasi parti, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Günü’ne ilişkin açıklama yaparak, 12-19 Mayıs tarihleri arasında yapacakları eylem ve etkinliklerin takvimini kamuoyu ile paylaştı.

 

Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Destar Dergisi,  Tevgera Jinên Azad (TJA), Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Hakların Demokratik Partisi (HDP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde yapılan açıklama ARSİSA binasında gerçekleşirken, açıklamanın yapıldığı salona, “Herdem Kurdî, her der Kurdî” pankartı asıldı.

 

‘Kürtçe asimilasyon politikasının kıskacında’

 

Açıklamada konuşan ARSİSA Yöneticisi Şevket Acar, dile yönelik geliştirilen asimilasyon politikalarına değinerek, Kürt halkının bayramını kutladı. Yıllardır Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarının devrede olduğunu ifade eden Acar, “Hatta bazı dönemler Kürtçe yasaklanmış ve konuşanlar ise hapis cezasına çarptırılmıştır. Hiçbir zaman Kürtçe resim dil ve eğitim dili olmamıştır. 21’nci yüzyılda Kürtçeye yönelik asimilasyon politikaları devam etmektedir. Kurdistan dışında yaşayan Kürtler,  Kürtçe konuştukları için saldırılara maruz kalıyorlar. Meclis’te bulunan milletvekilleri Kürtçe bir kelime konuştukları zaman mikrofonları kapatılıyor. Kürtçeye yönelik neden bu kadar kirli politikalar yürütülüyor? Çünkü egemenler bir halkı ortadan kaldırmak istediğinde ilk önce anadillerine saldırıyor. Dil bir halkın varlığı ve kimliğidir. Kürtçe üzerinden Kürtleri ortadan kaldırmak istiyorlar” diye konuştu.

 

Kürt diline yönelik gerçekleştirilen asimilasyon politikalarına karşı Kürtlerin direndiğini belirten Acar, “Bir kez daha çağırımızı yineliyoruz; Kürt diline yönelik yürütülen kirli politikaları kınıyor ve kabul etmiyoruz. Elinizi, Kürt dili üzerinde çekin. Her ne kadar Kürtçeye yönelik bu kirli politikalar yürütülse de, Kürtçe bu günlere kadar mücadele ederek geldi. Kürtçe, Ehmedê Xanî, Celaddet Elî Bedirxan ve Baba Tahirê Ûryan tarafından Kürt halkına emanet edilmiştir. Biz de bu değerlerimizin takipçisi olarak dilimiz koruyarak ilerleyeceğiz” dedi.

 

Acar’ın konuşmasının ardından 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Günü’nde Wan’da yapılacak eylem ve etkinliklerin takvimi açıklandı.

 

15 Mayıs takvimi şu şekilde;

 

“* 12 Mayıs: Miks’te (Bahçesaray) Feqiyê Teyran’ın mezarı ziyaret edilerek, basın açıklaması yapılacak.

 

* 13 Mayıs: Sanat Parkı’nda kadın öncülüğünde basın açıklaması yapılacak.

 

* 13 Mayıs: Nûda Kültür Merkezi’nde dengbêj gecesi düzenlenecek.

 

* 14 Mayıs: Barış Anneleri ziyaret edilecek.

 

* 14 Mayıs: ŞanoWan’da ARSİSA öğrencilerine mezuniyet belgesi, şarkı ve şiir etkinliği düzenlenecek.

 

* 15 Mayıs: Feqiyê Teyran Parkı’nda kadın öncülüğünde açıklama ve yürüyüş yapılacak.

 

* 15 Mayıs: BASK-DER’de gençlik şöleni düzenlenecek.

 

* 16 Mayıs: Nûda Kültür Merkezi’nde şölen ve yarışma yapılacak.

 

* 19 Mayıs: ARSİSA’da yazar Sidar Jîr’in imza günü ve söyleşi etkinliği gerçekleştirilecek.”

 

* 25 Mayıs: Erdîş’te (Erciş) miting yapılacak.” Kaynak: MA

 

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliklerle kutlanacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir