Birçok kente ‘kimyasal silah’ protestosu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başta Van olmak üzere Iğdır, Ağrı ve birçok kente ‘kimyasal silah’ saldırıları protesto edildi. Yapılan açıklamalarda, yaşananların savaş suçu olduğuna vurgu yapılarak, uluslararası kurumların harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerinde kimyasal silah kullandığı iddiası Serhat bölgesi kentlerinde protesto edildi. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Van Şubesi, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla açıklama yaptı. Açıklamada, “Kimyasal silah kullanılması uluslararası hukukun ihlali ve insanlık suçudur” ve “Bu suça sessiz kalma” pankartı açıldı. 

Birçok kente ‘kimyasal silah’ protestosu - van kimyasal silah

İnsanlık suçu 

Van Şube Eşbaşkanı Hanım Kaya, Türkiye’nin birçok kez kimyasal silah kullandığını belirterek, yetkili kurumların sessizliğine tepki gösterdi. Kaya, “Nisan 2021 yılından bu yana sistematik bir şekilde kimyasal gaz, taktik nükleer silah, termobarik bombalar, Hardal gazı gibi öldürücü, boğucu kimyasal silahların kullanıldığı yayınlanan bazı görüntülerde açık bir şekilde görülmektedir. Kimyasal silah kullanıldığına en bariz örnek ise yaşamını yitiren 17 insanın görüntülerinin paylaşılmasındaki bulgular ve olayının yaşandığı alandaki coğrafik tahribatın bulgularıdır. Yaşanan bu insanlık dışı suçlara karşı Cenevre sözleşmesinin gereği yerine getirilmeli. OPCW derhal bölgeye bir heyet göndererek, gerekli incelemeleri yapıp işlenen insanlık suçuna ortak olmadığını gösteren adımları ivedilikle atmasını bekliyoruz” çağrısı yaptı. 

Birçok kente ‘kimyasal silah’ protestosu - van kimyasal aciklama manset 3

‘Neden inceleme yapmıyorsunuz?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “PKK’lıların her birinin 5-10 çocuğu var” sözlerine işaret ederek, “Kürtlere karşı nefret buraya kadar geldi. Kürtlerin 5-10 çocuğunu çok gördükleri için bazıları sınır hatlarında katlediliyor, kimilerini cezaevlerinde atıp öldürüyorlar. Kimini siyasetten uzaklaştırıyorlar, vekilliklerini düşürüyorlar ya da kimyasal silahla katlediliyorlar. Hükümet yetkililer ‘TSK’nin itibarını başarısını zedelemek için iftiralar atıyorlar’ diyor. Neyin başarısını zedelemekten bahsediyorsunuz? Kürtleri öldürmek için ülkenin kaynaklarını hepsini savaşa yatırdınız. Kürtleri öldürerek mi başarı elde edeceksiniz? Yaptığımız katliamlara övünüyorsunuz. Maden orada kimyasal silah kullanılmadı o zaman uluslararası kurumlar orada inceleme yapmasını neden istemiyorsunuz?” diye sordu. 

Ağrı

Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), İnsan Hakları Derneği ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ağrı merkezde kimyasal silah kullanımını kınadı. HDP binası önünde yapılan açıklamada konuşan DBP İl Eşsözcüsü Melik Özmüş, kimyasal silah kullanımı ile ilgili uluslararası kurumların harekete geçmesi gerektiğini belirtti. 

Birçok kente ‘kimyasal silah’ protestosu - agri kimyasal silah

Iğdır

Iğdır’da da HDP binası önünde açıklama yapıldı. HDP İl Eşbaşkanı Semra Doğruyol, Türkiye’nin savaş suçu işlediğine işaret ederek, “Kimyasal silah kullanıldığına dair ortaya çıkan görüntüler dehşet verici ve kabul edilemez görüntülerdir. Kimyasal silah kullanmak aynı zamanda insanlık suçudur. Meclis derhal bir araştırma komisyonu kurmalı ve harekete geçmelidir” çağrısı yaptı.  

Birçok kente ‘kimyasal silah’ protestosu - igdir kimyasal silah

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Birçok kente ‘kimyasal silah’ protestosu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir