Türkiye’de 2022 yılında 334 kadın katledildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 yılında 334 kadının erkekler tarafından katledildiğini, 245 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu açıkladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2022 kadın cinayetleri raporuna göre 2022 yılında 334 kadının erkekler tarafından katledildi, 245 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Raporda 23 kadının da öldürüldüğü anda tedbir kararları olmasına rağmen devlet tarafından korunmadığı belirtildi.

‘23 kadın tedbir kararına rağmen korunamadı; öldürüldü’

Açıklamada, 2022 yılında 23 kadın katledildiği anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunmadığı belirtilerek; “Öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların yüzde 50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Kadınlar hayatlarına dair karar aldıkları için şiddete uğruyorlar. Kadınlar şiddet görmemek, öldürülmemek için haklarını bilerek koruma kanunu 6284’e başvurmaya devam ediyorlar. Korunmak için yetkililere başvurduğunda ise korunmuyorlar. Katili 35 kez şikayet etmiş olmasına rağmen devlet Beyza Doğan’ı korumadı. Korona olduğu için yeni uzaklaştırma başvurusuna imza atmaya gidemeyen Gülbahar Kaya uzaklaştırma kararı bittiği gün öldürüldü. Hülya Şellavcı, uzaklaştırma kararına uymayan fail için zorlama hapsi talep etti, zorlama hapsi kararı Hülya’nın ölümünden sonra verildi. Cezasızlık, kadın cinayetlerinin önünü açtı adeta katillerin sırtını sıvazladı. Öyle ki defalarca şikayette bulunan ve hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen öldürülen Ezgi Zerkin’i korumayan devlet, katili de hala bulamadı” denildi

‘34 olayda kadınların yakınları da öldürüldü’

Bu yıl 34 olayda kadınların yanındaki yakınlarının da öldürüldüğü ifade edilen raporda şöyle denildi: “24 olayda ise kadının yakınları yaralandı. Kadınlar öldürülürken, buna engel olmak isteyen yakınları da hedef alınıyor. Faillere bu cesareti veren, kadınları korumayan her bir yetkiliye karşı da mücadelemiz devam edecek. Verilere göre bu yıl yaşanan kadın cinayetlerinden yüzde 14’ünde faillerin adli sicili kayıtları bulunuyor. Bu oran geçen yıl yüzde 9’du. Yine verilere göre 2022 yılında adli sicil kaydı olan faillerin yüzde 60’ı ateşli silahla kadınları öldürdü. Bireysel silahlanmanın yasal düzenlemeler ve yönetmeliklerle kolaylaştırılması, kadınların yaşama hakkının elinden alınmasının önünü açıyor. Kadınları koruması ve yaşatması gereken kanun yapıcılar, faillerin silahlanmasını destekliyor.

2022 yılında kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

2022 yılında öldürülen 334 kadının 154’ü evli olduğu erkek, 35’i birlikte olduğu erkek, 27’si eskiden birlikte olduğu erkek, 26’sı akrabası, 19’u eskiden evli olduğu erkek, 19’u tanıdık birisi, 17’si babası, 10’u oğlu, 6’sı kardeşi, 4’ü tanımadığı biri, 1’i kendisini bir süredir takip eden erkek, 1’i hastası, 1’i işvereni, 1’i üvey babası tarafından öldürüldü. 13 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

2022 yılında kadınlar çoğunlukla evlerinde öldürüldü

Rapora göre kadınların 209’u evinde, 46’sı sokak ortasında, 16’sı iş yerinde, 10’u arabada, 10’u arazide, 8’i kamusal alanda, 6’sı ıssız yerde, 4’ü otelde, 4’ü su ve kenarında, 2’si yol kenarında, 1’i rüzgar türbinlerinin yanında, 1’i apartman girişinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında öldürülmüştür. 15’inin öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 63’ü evlerinde öldürüldü.

2022 yılında kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü

Raporda 2022 yılında kadınların 182’si ateşli silahlarla, 90’ı kesici aletle, 26’sı boğularak, 18’i darbedilerek, 5’i yüksekten atılarak, 2’si kimyasal madde ile, 2’si yakılarak, 1’i otomobille ezilerek, 1’i bilinçli kaza yaptırılarak öldürüldü. 7 kadının hangi silahla öldürüldüğü tespit edilemedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de 2022 yılında 334 kadın katledildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir