Ulaşım zammına tepki: İnsanlar perişan artık yeter!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde benzinin litre fiyatına 2 lira 11 kuruş zam gelmesinin ardından benzinin litre fiyatı 26 liranın üzerine çıktı. Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlardan hem toplu taşıma kullanan yolcular hem de şoförler şikayetçi.

Petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte benzin ve motorin fiyatları her gün değişkenlik gösteriyor. Hal böyle iken şehir içi toplu taşıma ücretlerine de zamlar yapıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım hizmeti veren H, M, V, T, S plakalı araçları için de zam kararı almıştı. Alınan karara göre ise toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25’lik zam yapıldı.

Ulaşım zammına tepki: İnsanlar perişan artık yeter! - 5

Şehir içi tam bilet 7.5 lira, şehir içi öğrenci 6 lira, Kampüs tam bilet 9 lira, Kampüs öğrenci ücreti 7.5 lira Kampüs içi ücreti 2.5 oldu. Zamlı tarifenin uygulanmasına ise sadece yolcular değil şoförlerde yolculardan aldıkları tepkilerden rahatsız.

Ulaşım zammına tepki: İnsanlar perişan artık yeter! - 4

(İhsan Kanarya)

‘Elimizi neye uzatsak ateş pahası’

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir durağında kameraya konuşmak istemeyen birçok yolcunun tepkisi yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatarak, ‘Onu başa çıkaranlar düşünsün, böyle olacağı belliydi’ gibi sözler sarf ederken gençler ise ‘konuş sakta boşuna hiçbir şey değişmeyecek’ ifadelerini kullandı.

4 çocuk babası İhsan Kanarya da ‘Bu zamların yaşanacağı belliydi’ diyen yolculardan.

Kanarya, “Yol ücretleri 7.50 lirada olsa 10 lirada olsa da fayda etmiyor artık. Zamların art arda yaşanacağı belliydi. Bunun duracağı da yok. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Eve bir şey götüremiyoruz. Utancımızdan çocuğumuzu çarşıya dahi getiremiyoruz bir şey isterse alamıyoruz.  Çocuğu boynu bükük eve geri götürüyoruz. Elimizi neye uzatsak ateş pahası. Bu bayram geldi geçti sadece çocuklara birer parça elbise alabildik. Geçinemiyoruz Allah yardımcımız olsun. Biz daha iyiyiz bizden daha kötü olanlar var. Artık bu zamlar dursun insanlar perişan oldu. Asgari ücreti yükseltiler ancak bu bölgede kimse kolay kolay asgari ücretle çalıştırılmıyor. Günden güne artan fiyatlar halkta tedirginlik yaratıyor” dedi.

Ulaşım zammına tepki: İnsanlar perişan artık yeter! - 3 2

(Suat Aslan)

‘Sorunun kaynağı biz değiliz’

Yaklaşık 23 yıldır Hacıbekir durağında 23 yıldır şoförlük yapan Suat Aslan’da yapılan zamlar karşısında nelerle karşılaştıklarını şu sözlerle anlatıyor;

“ Son 2 yılda 2 defa yol ücretlerine zam yapıldı. Son zamlarda da insanlarda gizli bir tepki var. Ulaşım zamlarının asıl kaynağının kim olduğunu bilmedikleri için minibüs şoförlerine ‘Niye zam yapıyorsunuz? Bu mesafe çok kısa Van gibi bir yerde nasıl bu kadar zam yaparsınız?’ diye tepkilerle karşılaşıyoruz. Bu sorunun kaynağı biz değiliz. Bizimde bağlı olduğumuz bir kooperatif var. Oradan gelen zam tariflerini uyguluyoruz. İlk gelen ücret tarifelerini araçlara takıyoruz. Onu da yolcular yırtıp atıyor. İlk zam geldiğinde yolcu bana 6 lira uzattığında kendisine ‘Abi 7.50 lira’ dedim oda parayı yüzüme atarak ‘Yine mi zam?’ diyerek sordu. Yakıt fiyatları biraz düşseydi iyi olurdu. Neticede burası bir hizmet sektörü. İnsanlara hizmet ediyoruz. Bizden kaynaklanmayan bu durumdan dolayı bu tepkilerle karılaşmak istemiyoruz. Bir yolcunun marketten yaptığı alışverişi bizde yapıyoruz. Yani onların yaşadığı mağduriyeti bizde yaşıyoruz” diyerek kendilerinin hayat pahalılığıyla karşı karşıya olduklarının mesajını veriyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ulaşım zammına tepki: İnsanlar perişan artık yeter!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    8 Ağustos 2023, 12:57

    […] İstanbul’da toplu taşımaya yüzde 51.52 oranında zam yapıldı. […]

    Cevapla