Van Gölü çekildi Hazar Gölü yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde 1-2 kilometrelik su çekilmesi tespit edildi. Hazar Gölü’nde ise su seviyesi 20-30 metre yükseldi.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde, iklim değişikliğine bağlı yaşanan kuraklık nedeniyle su çekilmesi başladı. Su çekilmesi nedeniyle gölün bazı yerleri 1-2 kilometre içeri çekildi. Diyarbakır ile Elazığ sınırları arasında bulunan Hazar Gölü’nde ise tam tersi bir durum yaşanıyor.

Hazar Gölün’de su yükseldi

hazar-golu.jpg

Van Gölü’nün tersine, Hazar Gölü’nde su seviyesi 25-30 metre yükseldi. Konu ile ilgili Amida Haber’e konuşan Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Hazar Gölü’ndeki su yükselme nedeninin deprem olduğunu söyledi. Bingöl, “Fay zonu ile oluşmuş bir göl. Tabandan besleniyor. Hazar Gölü dışarıdan gelen sularla beslenmiyor. 6 Şubatta deprem oldu. Depreme bağlı olarak fayda hareketlenmeler meydana geldi. Yer altı sularının yönlerinde değişmeler oldu. Çok muhtemel depremlere bağlı olarak faylardaki hareketlilik nedeniyle su seviyesi artmış olabilir” dedi.

Aşırı sıcaklar Van Gölü’nü kuruttu

van-golu.jpg

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Deniz ise, aşırı sıcaklar nedeniyle Van Gölü’nde su seviyesinin bazı yerlerde düştüğünü söyledi.

Deniz, su seviyesinin düşmesi ile kıyı şeridinin değiştiğini belirterek, oluşan kirlilik nedeniyle insanların denize giremediğini kaydetti.

Amida Haber

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölü çekildi Hazar Gölü yükseldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir