Van KESK Çocuk Hakları Komisyonunu kuruldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk ve kadına yönelik cinsel istismarın arttığı bir dönemde Van’da anlamlı bir kuruluş gerçekleşti. KESK Çocuk Hakları Komisyonunu kuruluşunu deklere edilerek, çalışmalarına başladı.

KEKS toplantı salonunda bir araya gelen komisyon üyeleri kurdukları komisyonu deklere ettiklerini duyurdu. Komisyon adına açıklama yapan Van KESK Şubeler Platformu Çocuk Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Azize Kılıç, Son yıllarda tırmanışa geçen ve özellikle pandemi sürecinde daha da artan çocuğa karşı cinsel şiddet ve suiistimaller, çocuk işçiliği, çocuk yaşta evlilikler ve yine en çok da çocukları olumsuz etkileyen ekonomik yoksulluk ülkemiz açısından karanlık bir tablo çizdiğini dile getirdi. Kılıç, “Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin, Dünya Sağlık Örgütlü raporlarına göre en çok etkilenenleri yine çocuklar oldu. Çocuklar, doğalarına aykırı bir biçimde uzun süre evlerde kapalı kaldılar ve kalmaya devam ediyorlar. Kapalı ortamlarda şiddetin arttığı gerçeği, pandemi döneminde kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin artmasıyla kendisini bir kez daha gösterdi. Önlemler dahilinde okulların kapatılmasından dolayı uygulanan uzaktan eğitim, eğitim sisteminin sorunlarının, zaten var olan eğitimde fırsat eşitsizliğinin daha gazla görünür olmasına yol açmıştır. Çocukların büyük çoğunluğu; internet erişimi, bilgisayar, tablet, cep telefonu ya da uygun zaman ve mekan olmayışı gibi nedenlerle, eğitim hakkından mahrum bırakıldı. EBA üzerinden yürütülen canlı derslere katılım, bütün bu imkansızlıklardan dolayı %15-20 dolaylarında kaldı. Anayasal bir hak olan eğitim hakkı kullanılamaz hale geldi.” Diye konuştu.

Yetkililer sorumluluğa davet edildi

“Ülke nüfusun yaklaşık 3/1’in oluşturan çocuklar özelinde çok daha fazla yıkıcı etkileri olan sorun alanları giderek büyüyor. Şiddet, yoksulluk, yoksunluk, eğitim alanında ayrımcı ve asimile edici uygulamalar, çocuk işçiliği, çocuğun cinsel, fiziksel, duygusal istismarı, ırkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı muamelenin olumsuz etkileri giderek çoğalıyor.” Diyen Kılıç,  Yetişkinler tardından kurgulanan politika ve yaklaşımlar, ihlallerin kesişimsel olarak artmasına neden olduğunu dikkat çekti.  “İlimizde ve tüm ülkede yoğun bir şekilde yaşanan çocuk hakları ihlallerinin sorumlusu ihlallerin oluşmasını olmadan önleme, etkin müdahale, sorumluluk zincirine odaklanma, onarıcı adaleti tahsis etme ve cezasızlık kültürünü ortadan kaldırma yükümlülüklerini yerine getirmeyi çocuğun yüksek yararına odaklamaktan uzak tutan devlettir.” Diyen Kılıç, dünya genelinde çocuk hakları ihlallerinde ciddi bir artış olduğuna vurgu yaptı.

Van’daki mülteci çocukların yaşadıkları sorunlar sıralandı

Açıklamanın sonunda Van’da başa mülteci çocuklar olmak üzere kentteki duruma dikkat çeken Kılıç şu uyarılarda bulundu: “Ülkemizde de son yıllarda siyasi atmosferin etkisiyle artarak devam eden nefret suçları çocuk haklarının da ihlal edilmesine sebep olmaktadır. Van ili özeline baktığımızda ise Van ekonomik alanda yoksul bırakılmış bir sınır kentidir. Sınır kenti olmasından kaynaklı mülteci-sığınmacı çocukların temel hakları alanında da çok ciddi ihlaller söz konusudur. Çocukların hak sahibi ve eşit yurttaşlar olduğunu; yetişkinlerin sorumlulukları ve devletin yükümlülükleri olduğunu hatırlatmanın her zaman öncelik ve gündem olması gereken bir yaklaşım olması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Biz de Van KESK Şubeler Platformu olarak çocuk hakları alanında yaşanan ihlallere karşı güçlü bir mücadele yürütmek adına bugün burada siz değerli basın emekçileri aracılığıyla Van KESK Çocuk Hakları Komisyonunu kamuoyuna deklere ediyoruz. Bilinmelidir ki KESK’in tarihinden almış olduğu güç ve mücadele ruhu Van KESK Çocuk Hakları Komisyonunda da kendini gösterecektir.”

Haber ve Görüntü: Dıldar Güler

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van KESK Çocuk Hakları Komisyonunu kuruldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir