Van’da bitmeyen okul tadilatları: Milli Eğitim plansız çalışıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bitmeyen okul tadilatları hem öğrencileri hem velileri hem de okul idaresini mağdur etmeye devam ediyor. Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, “Milli Eğitim Müdürlüğü plansız, projesiz çalışıyor. İhaleyi veriyor.  Okul yıkılmaya başlandığı zaman okul idaresi harıl harıl ortalıkta gidebileceği bir okul arıyor” diyor.

Van’da özellikle 2011 yılından sonra başlayan okul tadilatları, sadece öğrencileri değil velileri ve okul idarelerini de mağdur etmeye devam ediyor. Yıkım süreçlerinin okulların eğitim öğretim dönemleri olan eylül ve ekim aylarına denk gelmesine karşı tepkiler sürüyor. Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, işin asıl mağdurunun okul idareleri olduğunu ifade ederken,  Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) eski yönetici Fatin Rıfat Aras ise, bu durumu eğitim hakkının ihlali olarak değerlendiriyor.

 ‘Tadilatlar neden eylül ayında başlatılıyor?’

Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve valilikle yaptıkları görüşmelerde, tadilatları neden okulların başlama zamanına denk getirdiklerini sorduklarını ve cevap olarak şu karşılığı aldıklarını söylüyor: “Bize söyledikleri, merkezi bir problem olduğu. Bakanlık düzeyinde bütçelerin görüşülmesi daha sonra illere o bütçelerin aktarılmasının Mayıs-Haziran ayını bulduğunu söylüyorlar. O tarihte de ihaleye çıktıklarını ihale sonuçlanınca ancak Eylül’de başlatabildiklerini belirttiler.”

Van’da bitmeyen okul tadilatları: Milli Eğitim plansız çalışıyor - Murat Atabay
Murat Atabay

‘İhalelerin nasıl işlediğini bizlerde bilmiyoruz’

Atabay, Van’da bir ihale süreci başlatıldığını fakat o ihale sürecini alan kişiye, hangi şartlarda verildiğini, sürecin şeffaf olup olmadığını, ihalelerin belli bir kesime mi verildiğini bilmediklerini vurguluyor. Taahhüt döneminden çok sonra başlayan bir sürecin olduğunu da ayrıca belirtiyor. Bunu tipik bir örneği olarak Sevgili Öğretmenim Anaokulu’nu gösteriyor. Atabay, “Geçen Şubat ayında tüm ısrarımıza rağmen sezon ortasında boşaltmayın dememize rağmen boşalttılar. İhalesini yaptılar, Şubat’ta boşaltmalarının nedeni de Nisan gibi inşaata başlayıp bitirmekti. Eylül oldu hiçbir şey yok ortada. Bir yıl geçti üzerinden bir Eylül daha yine de ortada bir şey yok. Okul iki ayrı okula dağıtılmış durumda. O ihale süreçleri ile ilgili yıllardır problem yaşıyoruz” diyor.

 ‘Milli Eğitim, plansız, projesiz çalışıyor’

“İhaleyi verdikleri zaman da o okullara bir seçenekte sunmuyorlar” diyen Atabay, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Biz sizi yıktık, gidin kendinize bir yer bulun’ dediğini söylüyor. Okul idarecilerinin çekindikleri için ses çıkaramadıklarını belirten Atabay, ‘Gidin şu okulla görüşün acaba boşluğu var mı? Kiralayabileceğiniz bir yer var mı ona bakın’ gibi ifadeler kullanıldığını aktarıyor. Atabay, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün plansız, projesiz çalıştığını da ekliyor.

‘İki pansiyon polislere tahsis edildi’

Atabay, sorunların bununla bitmediğini aynı zamanda Saray ilçesinde iki tane pansiyonun polislere tahsis edildiğini söylüyor. Atabay, “İmam Hatip’in Çaldıran’da pansiyonu vardı. Üç yıla yakındır özel harekat polislerine verilmiş. Bu öğrencilerde başka okulların pansiyonlarına dağıtılmış. Böyle problemler de var” diye vurguluyor. Tadilatı yapılan okulların, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılmadığını aktaran Atabay, “Çocukların sosyal, kültürel etkinliklerini yürütebilecekleri hiçbir alan yok. Engelli öğrenciler için bir şey yok. Okulun iç fiziki yapısının engellilere uygun hale getirilmesi ile ilgili bir çalışmaları yok. Bazı okullarda asansör var. Asansörü de çalıştırmıyorlar. Asansörün olması ve bunun düzenli olarak çalıştırılması gerekiyor. Sadece öğrenciler için değil eğitim çalışanları içinde olmalı. Fiziki engelli eğitim emekçileri de var. Eksiklikler noktasında milli eğitimle görüştüğümüz zaman ‘kendilerini aştığını’ söyleyerek işin içinden kurtuluyorlar” diye kaydediyor.

‘Çözüm noktasında bir şey yapıldığı yok!’

Atabay, son olarak, bu durumun mağdurlarının okul idareleri olduğunu ve bütün tepkileri topladıklarını söylüyor. Atabay konuşmasına şöyle devam ediyor: “Çünkü bu işi yapan, yürüten ihale sürecini yürüten artık o ihaleyi alacak rant çevreleri ile ilişki kuranlar il milli eğitim müdürlüğüdür. Onlar nasıl ilişkiler kuruyorlar, neye göre yapıyorlar bu hem taşıma sürecini hem yemek ihalesi sürecini. Bu problemler dile getiriliyor ama çözümü noktasında bir şey yapılmıyor.”

‘Eğitim hakkının ihlali söz konusu’

Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) eski yönetici Fatin Rıfat Aras da, her yıl eğitim öğretim yılının başlama tarihinde tüm okullarda tadilatın olmasının, okulun fiziki olarak eğitime hazır olmayışının bir gelenek haline geldiğini söylüyor. “Yaz boyu kapalı olan okulların tadilatı yapılmıyor. Eğitim öğretim yılı başladığında yine bir inşaat, yine çocukların hem güvenlik anlamında hem de eğitimden mahrum kalma anlamında bir hak ihlali yaşanıyor” diyor Aras tepkili bir şekilde. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğrencilerin eğitim alma hakkını ihlal ettiğini de ekliyor.

Van’da bitmeyen okul tadilatları: Milli Eğitim plansız çalışıyor - okul tadilat

‘Okulların fiziki yapısı engelli öğrencilere uygun değil’

Okulların fiziki yapısının engelli öğrenciler için uygun olmadığını, bu öğrencilerin okul içerisinde birçok zorluk yaşadıklarını belirten Aras, tadilat sonrası bu sorunların giderilmediğini söylüyor. Yaşananların bir yandan insan hakları sorunu olduğunu vurgulayan Aras, eğitim sisteminin demokratik bir şekilde işlemediğini, bürokrasiye takıldığını söylüyor.

Valilik izni olmadan açıklama yapılamıyor!

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz İl Milli Eğitim Müdürlüğü de, valilik izni olmadan açıklama yapmayacakları gerekçesi ile talebimizi reddetti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da bitmeyen okul tadilatları: Milli Eğitim plansız çalışıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir