Van’da gündem Newroz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da yakılacak Newroz ateşi etrafında kenetlenme çağrısı yapan siyasi parti temsilcileri, “Newroz, birlik için çok önemli bir resimdir. Halkımız gerekli mesajları verecektir” dedi. 

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla 72 merkezde kutlanacak Newroz’a dair hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Kutlamaların önemli merkezlerinden biri de Van. Kent merkezinde 20 Mart’ta Van Kalesi eteklerinde, Erciş ilçesinde ise 17 Mart’ta Sebze Hali’nde Newroz ateşi yakılacak. 

Kentteki siyasi parti temsilcileri, Van ve Erçiş’te gerçekleştirilecek kutlamalara katılım çağrısında bulundu.

Halkların itirazı yükselecek

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, Newroz’un tüm halklara barış ve özgürlük getirmesi temennisinde bulunarak, “Halkta umut ve özgürlük oluşmuş durumdadır. Tüm coşkumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Newroz’da, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecride, yoksulluğa ve zulme karşı büyük bir direniş verilecektir. Bugün Kürtler üzerinde zulüm, baskı, tecrit politikaları sürdürülüyor. Newroz bu politikalara bir cevap olacaktır. Bütün dünya bir kez daha özgürlük, barış ve adaleti haykıracak. Halkımızı, aynı coşku, yürek ve heyecanla alanlara bekliyoruz” dedi. 

7’den 77’ye herkes olmalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan da, Newroz’un tarihsel önemine dikkati çekerek, “İnsanlık, her zaman haksızlığa, hukuksuzluğa karşı bazı dönemlerde başkaldırıp direnmiştir ve kendini yeniden yaratmıştır. Bizim açımızdan da Newroz tam da böylesi bir simgedir. Bütün dünyada kutlanan Newroz, her halk için ayrı bir önem arz etmektedir. Ortadoğu’da özellikle Kürt halkı için Newroz yeniden doğuş demektir. Bir milyon 200 binlik nüfusa sahip Van’da, toplumun tüm kesimine ulaşma çabası içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye belirtti. 

Newroz’un İmralı tecridi, cezaevlerindeki hak ihlalleri ve savaşa itiraz olacağını vurgulayan Doğan, “Newroz’da halkımızın net mesajı olacak. Bu politikalara karşı güçlü bir itirazımız olacak. Newroz alanında yüksek bir sesle halkla birlikte itirazımızı dile getireceğiz” diye konuştu.

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç ise, Mart ayının Kürtler açısından önemli bir ay olduğunun altını çizerek, “Newroz, Kürtlerin tarihinde binlerce yıllık bir yere sahiptir. 2022 Newrozu her zamanki gibi coşkuyla kutlanacak. Kürtler, her yıl Newroz’a farklı anlamlar yükleyerek, bugünlere getirdi. Hakikaten Newroz’lar verilen ağır bedellerle bugüne getirildi. 2022 Newrozu 7’den 77’ye herkesin alanlara akacağı bir Newroz olacak. Varoluş çığlığının en yüksek sesle tüm dünyaya duyurulacağı bir Newroz olacağına inanıyoruz” diyerek, herkesi alanlara çağırdı.

Mesajı halk verecek

Newroz’un Kürtler arasında kurulmak istenen ulusal birlik için de önemli olduğuna vurgu yapan Kamaç, şöyle devam etti: “Tüm inanç ve ideolojik kesimler, kardeşçe, aynı duygu ve beklentilerle akacak. Newroz, Kürtlerin ulusal birliğinin meydana yansıyan resmidir. Newroz, birlik için çok önemli bir resimdir. Kadını, genci, yaşlısıyla kutlanan Newroz, birliğin bir numunesidir. Bu yılki Newroz, umarız birlik için de bir adım olur. Toplum, zaten Newroz’un bilincindedir. Halkımız gerekli mesajları verecektir.” 

Kutlama programı

Van Kalesi’ndeki kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tayyip Temel, Sezai Temelli,  Feleknas Uca ve Muazzez Orhan konuşmacı olarak katılırken, sanatçılar Lawje, Ayfer Düztaş, Koma Pel ve Elenora sahne alacak. HDP Van milletvekillerinin katılacağı Erciş Newrozu’nda ise Aryen Kom ve Talat Yeşil şarkılarıyla sahne alacak.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da gündem Newroz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir