Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış mevsimine girerken ısınmak için kullanılan kömürün hava kirliliğine neden olduğunu belirten Çev-Der Yönetim Kurulu üyesi Ali Kalçık, rant uğruna dağıtılan yardım kömürünün çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Van’da neredeyse onlarca mahalleye hala çekilmeyen doğalgazın veya maddi imkânsızlıklardan dolayı çekemeyen birçok hanede kış mevsiminin gelmesiyle beraber sobalar kuruluyor. Kömür dahi alamayan yüzlerce yurttaş sosyal hizmetlerden yıkanmayan kirli yardım kömürünü alıyor. Kullanılan kömür bacalardan çıkan siyah dumanla gökyüzünü griye boyuyor. Rüzgârın etkisiyle sobadan sızan karbon monoksit gazından kaynaklı onlarca kişinin ise yaşamını yitirdiği yapılan araştırmalara geçti. Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) Yönetim Kurulu üyesi Ali Kalçık Konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı - van hava kirliligi 3
Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı - van hava kirliligi 2

‘Hava kirliliği devlet tarafından dağıtılan yardım kömüründen kaynaklı’

Van’ın rakım yüksekliğinin bin 726 olduğunu ve buna rağmen hava kirliliğinin sebebinin bu kadar fazla olmasını şu sözlerle açıklıyor: “Hava kirliliğinin sebebi devlet tarafından dağıtılan sosyal yardımlaşma kömürüdür. Bazen kış aylarında -10 dereceye düştüğü dönemler oluyor havanın soğuması. Bu çok ciddi bir sorun. İnsanların normal barınma kadar ısınma sorunu da olduğu bir bölgedeyiz. İnsanlar ‘ısınalım’ derken kendimizi ve çocuklarımızı zehirleyecek konuma geldik.”

Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı - van hava kirliligi 1
Çev-Der Yönetim Kurulu üyesi Ali Kalçık

‘İnsan sağlığı da tehdit altında’

Hava kirliliğinin İnsanlarda sağlık sorunlarını kötü etkilediğini söyleyen Kalçık, dağıtılan kötü kömürün özellikle yaşlı bireylerde nefes alma sorunu, koah hastalığı olan çocukların nefes alamadığı çok ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor. Kalçık, “İnsanlar ısınmak için kömür yakacak tabi ancak kömür yakarken kalorisi yüksek yıkanmış kömürlerin olması gerekiyor. Rant uğruna böylesi kirli bir kömürün satılması insanları zehirliyor. Tüm dünyada fosil yakıtlarının yasaklanması için Türkiye’nin de attığı imzaya rağmen yetmezmiş gibi Şamanıs ve Şırnak kömürü gibi kötü kirli kömürler de kentte dağıtılıyor” diye ekliyor.

Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı - van hava kirliligi 4

Kalçık son olarak pervasızca kullanılan fosil yakıtlarının yasaklanması gerektiğini söyleyerek, şehirlerin her tarafına doğalgaz çekilmesi çağrısında bulunuyor.

Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı - van hava kirliligi 5
Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı - van hava kirliligi 8

Serhat News

VİDEO-MONTAJ: Şehriban Abi

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da hava kirliliği kömür kullanımıyla yeniden arttı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir