Van’da havalar soğurken faturalar cep yakıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Havaların soğuduğu Van’da elektrik ve doğalgaz faturalarının geçtiğimiz yıla oranla 3’e katlandığını belirten yurttaşlar, rakamların daha da artmasından endişeli olduklarını kaydetti. 

Kış soğuklarının kendisini iyice hissettirdiği Serhat bölgesi kentlerinden Van’da, ilk doğalgaz ve elektrik faturaları kesildi. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan yurttaşlar, geçtiğimiz yıl aynı aylarda 500 TL olan faturalarının bu yıl üçe katlanarak, bin 500 TL’yi bulduğunu aktardı. 

Üçe katlandı

Aldığı ücretin büyük bir bölümünü faturalara verdiğini söyleyen Dilan Bıçakçı, “Bu kadar sorun eskiden yoktu. Açık öğretim öğrencisi olmama rağmen aileme destek olmak için çalışıyorum ve çalışmama rağmen hiçbir şekilde zamlara yetişemiyorum. Tüm para sadece eve ve faturalara gidiyor. Elektik ve doğalgaz faturaları artık tavan oldu. Geçen yıl doğalgaza 500 TL öderken, bu yıl daha yere kar düşmeden bin 500 TL ödedim. Kış aylarını düşünemiyorum bile. En az 5 bin TL fatura geleceğinden endişeleniyorum” dedi. 

Doğalgaz faturası: bin 800 TL

Yüksek faturaların kendilerini zorladığını aktaran esnaf Emrah Gül, “Gelirimiz, giderimizi karşılamıyor. Bundan dolayı ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Havalar daha tam soğumamasına rağmen bin 800 TL civarı doğalgaz faturası geldi. Kazandığımız para mutfağa bile yetmiyor. Yine elektriğim bin 150 TL geldi. Doğalgaz ve elektrik faturaları havaların soğumasıyla birlikte 2 bin TL’yi geçer” diye konuştu. 

İktidara tepki

İktidarın ülkeyi “kıtlığa” sürüklediğini söyleyen Naif Colemerg, “Her gün her şeye zam geliyor. İktidar, yandaşlarını zengin yaptı, ondan olmayanları ise açlığa mahkum etti. Bu ay evimin elektriği bin 900 TL geldi. Saatlerimizi direğin başına koymuşlar, ne kadar elektrik harcadığımızı bilemiyoruz. Bu ay bu kadar yüksek gelmişse, havalar soğuyunca daha da yüksek gelecektir. İnsanlar çok zor durumda. Bu işsizlikte nasıl geçineceğiz ve faturalımızı nasıl ödeyeceğiz?” diye sordu. 

Geçim dertleri olduğunu belirten Ayşe Özdemir, “Geçim sıkıntımız, ulaşımız sıkıntılarımız var. Aldığım maaş bana bile yetmiyor. Şimdi aileme nasıl yardımcı olacağım? Ben ile abim birlikte çalışıyoruz ama geçinemiyoruz. Hayat şartları çok zor ve hiçbir şey alamıyoruz. 18 yaşındayım, üniversiteye gidemedim, çünkü kardeşlerime bakmak zorunda kalıyorum. Ayda 3 bin 500 TL elektrik faturası ödüyoruz. Benim gelirimle ancak elektrik faturası ödeyebiliyoruz” diye kaydetti. 

‘Kömür fiyatı 10 bin TL’ye geçti’

Kömürün ton fiyatının 10 bin TL’yi geçtiğini ifade eden Fazıl Çavaş, “Geçinemiyoruz, çocuklarımızı okutamıyoruz. Zamlar ve krizler nedeniyle herkes zorda. Zamlar dursa insanlar belki geçinir ama bu da yok. Geçen yıl fatura 600 ile 700 TL arasında geliyordu. Bu yıl faturalar bin 500 TL’den aşağı gelmiyor. Havalar soğuyunca faturalar 3 bin TL’yi bulur. İnsanlar çok zorumdadır” ifadelerini kullandı. 

Elektrik faturalarından dert yanan esnaf Fazıl Kaya, “Dükkanımın elektrik faturası 660 TL, evin ise 750 TL geldi. Bazen bin TL’nin üzerinde geliyor. Kışın daha da yüksek gelecek. Yüksek faturalara itiraz bile edemiyoruz. Yaptığımız itirazlar sonuçsuz kalıyor. Özellikle elektrik ve doğalgaz çok fazla geliyor. Sadece bu ay doğalgaz faturam bin 600 TL geldi. Bu şekilde nasıl geçineceğiz?” sözleriyle yaşadığı zorlukları anlattı. 

Yurttaşlardan Salih Öner ise, “Geçen yıl doğalgaza aylık 2 bin TL veriyordum. Bu yıl daha fazla gelecek. İş olmadığı için insanların bu faturaları ödemesi çok zor. Geçen yıl doğalgaz faturası 500 ile 700 TL arasında geliyordu bu yıl ise 5 bin ile 6 bin arasında gelecek. Zaten kiralar uçtu. Bu zamlar daha da devam edecek” diye kaydetti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da havalar soğurken faturalar cep yakıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir