Van’daki ‘taşınmazların’ satışa çıkarılması Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HEDEP Van Milletvekilleri ‘Yerel Seçimlere’ kısa bir süre kala Van’da kayyımlar eliyle alelacele satışa çıkarılan ‘taşınmazlar’ Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van Milletvekilleri, yerel seçimlere 4 aylık bir süre kala Edremit ve Tuşba Belediyesine ait taşınmazların yetkisiz, usulsüz ve hukuksuz bir şekilde alelacele satılmasına dair Meclis’e soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması üzere verilen soru önergesinde, “04.12.2023 tarih ve 32389 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ilana göre; mülkiyeti Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait Edremit İlçesi Eskicami ve Yenicami Mahallesinde bulunan 12 adet taşınmaz ile Tuşba İlçesi İstasyon Mahallesinde bulunan 15 ada 93 parsel nolu taşınmazın satışa çıkartılacağı öğrenilmiştir. Söz konusu taşınmazların muhammen bedeli 100 milyon liraya yakındır. Daha önce 361 milyon 687 bin lira muhammen bedeli olan 35 taşınmazı satışa çıkaran kayyımlar göreve geldikleri günden bu yana Van Belediyesi ve ilçe belediyelerinin mülkiyetinde olan taşınmazları kamu yararı şartına riayet etmeksizin satmaktadırlar.

“Tüm bu taşınmaz satışlarına rağmen Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde kayyımlar döneminde büyük bir borçlanmanın gerçekleşmesi, taşınmaz satışlarından elde edilen gelirin hangi hizmetlere harcandığı konusunda kamuoyunun şüphesine yol açmaktadır.  Belediyelerin işlemlerini tesis ederken kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda hareket etmesi zorunluluğu, idare hukukunun genel ilkesidir. Danıştay ve yerel mahkemeler de idari işlemlerin ve takdir yetkisinin hukuka uygunluğunu bu düzlemde ele almakta, idari işlemleri beş unsur bakımından hukuka uygunluk denetimine tabi tutmaktadır.  Tüm bu sebeplerle; anılan taşınmaz satışlarının kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda yapılıp yapılmadığı, taşınmaz satış sürecindeki işlemlerin sebep ve amaç unsurları bakımından hukuka uygun olup olmadığı ve elde edilen gelirlerin akıbetinin ne olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır” denildi

Önergede şu sorulara cevap istenildi:

“* Kayyım idaresi sürecinde Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerde yapılan taşınmaz satışları bakanlığınızca denetime tabi tutulmuş mudur?

* Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerde kayyım idaresi döneminde toplam kaç taşınmaz satışı gerçekleştirilmiştir?

* Taşınmazların satışa çıkarıldığı ihalelerin yüklenicisi kimlerdir?

* Taşınmaz satışları, idari işlemlerin beş unsurundan olan sebep ve amaç unsuru bakımından nasıl açıklanmaktadır? Bu satış işlemlerinin gerekçesi yazılmış mıdır? Yazılmışsa gerekçesi nedir?

* Söz konusu satışların, idare hukukunun genel ilkesi olan kamu yararı ve hizmet gerekleri ile ilişkisi nedir?

* Taşınmaz satışından elde edilen gelirlerin akıbeti ne olmuştur?

* Basında; son zamanlarda artan taşınmaz satışının, kayyımların belediyeyi borç altında bırakma ve belediye başkanlarının yönetimini zorlaştırma stratejisi olduğu iddia edilmiştir. Buna göre; Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan taşınmazların son üç ayda artan satışlarının seçimle bir ilgisi var mıdır?

* Satılan taşınmazlardan elde edilen milyonlarca liralık gelire rağmen Büyükşehir belediyesinin 3 milyar lirayı aşan borcunu nasıl açıklıyorsunuz?

* Belediyeleri borç yükü altında bırakan kayyım idaresinde ısrar etmenizin sebebi nedir?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki ‘taşınmazların’ satışa çıkarılması Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir