1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’dan kadınların gözaltına alınmasına tepki: Derhal serbest bırakın

Van’dan kadınların gözaltına alınmasına tepki: Derhal serbest bırakın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’da gözaltına alınan kadınların serbest bırakılması çağrısı yapan Van Kadın Platformu, “Bir kez daha uyarıyoruz; temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, Anayasayı hiçe sayan uygulamalara son verin” dedi. 

Van Kadın Platformu, Diyarbakır’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistlerinin de bulunduğu 22 kadının gözaltına alınmasına düzenlediği basın toplantısıyla tepki gösterdi. Van Barosu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya, çok sayıda kadın katıldı.

Platform adına açıklamayı yapan Star Kadın Derneği Başkanı Dilan Kunt, dosyada “kısıtlılık kararı” olduğu gerekçesiyle avukatlara bilgi verilmediğini belirterek, “Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek-erkek devlet şiddetine maruz kalırken, şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürürken, siyasal iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, yaşananlara karşı mücadele yürüten kadınlara yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalarla şiddeti kalıcı hale getirmektedir. İktidarın tekçi, gerici ve cinsiyetçi politikalarına karşı gelen, kabul etmeyen, muhalif olan ve bunun için alanlara çıkan kadınlara yönelik gözaltı ve tutuklama şiddetini de eklemektedir” diye belirtti.

Amaç korku atmosferi yaratmak

Gözaltına alınanların tamamının adresleri belli olup çağrılma durumunda ifade verecek kişiler olduğunu ifade eden Kunt, iktidarın gözaltı ve tutuklamalarla muhalif kesimleri sindirmeyi ve korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bunu uygulamadığının altını çizdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına işaret eden Kunt, “Ortada sayısız mahkeme ve AİHM kararı olmasına karşın anayasal hakları toplantı, gösteri ve ifade özgürlüğü hakkını kullanmak isteyenleri gözaltına alanlar görevi kötüye kullanma suçu işlemektedir” dedi. Bu eril zihniyete karşı yaşamın her alanında mücadeleyi büyüteceklerini vurgulayan Kunt, “Kazanacağımızın bilincindeyiz. Eril zihniyetin üzerimizde kurduğu sistematik tahakkümü kırmanın tek yolunun yine sürekli ve örgütlü kadın mücadelesini yükseltmekten geçmekte olduğunu biliyoruz. Bu mücadeleyi yürütürken karşımıza her türden engellemeler çıkacağının da farkındayız. Ne kadar şiddet, o kadar isyan! Ne kadar cinayet, o kadar yeniden doğum” ifadelerini kullandı. 

Gözaltılar serbest bırakılsın

İktidar ve yetkililere seslenen Kunt, şöyle devam etti: “Bir kez daha uyarıyoruz; temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, Anayasayı hiçe sayan uygulamalara son verin. Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar ve benzeri demokratik eylem ve etkinlikler Anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler kapsamındadır. Bu nedenle değil gözaltına alınmak, soruşturma açılması dahi Anayasa ihlalidir. Diyarbakır’da gözaltına alınan ve kadın mücadelesine güç katan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, bu hukuksuz uygulamayı gerçekleştirenler hakkında soruşturma açılmalıdır.”

Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’dan kadınların gözaltına alınmasına tepki: Derhal serbest bırakın
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir