Van’ın fenomen bağımsız adayı Ahi, bu seçimde oldukça iddialı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da her dönemin bağımsız adayı İdris Ahi, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Van Bağımsız Büyükşehir Belediye Başkanı adayı. Renkli kişiliği ile gönülleri fetheden Ahi, hem uzun yıllardır Van’da esnaflık yapıyor hem de artık sosyal medya fenomeni.

İdris Ahi, 30 yılı aşkın süredir esnaflık yaptığı Van’da 14 yıldır da siyasetle ilgileniyor. Her seçimde bağımsız aday olarak pusulalarda önümüze çıkan Ahi, siyaseti kendi tarzına uyarlıyor. Mayıs ayında yapılan genel seçimlerde bağımsız milletvekili adayı olan Ahi, seçimi kazanamasa da kendine has bir kitleye sahip.

Her seçim, yeni bir slogan

Halkın karşısına çıkan diğer adaylara nazaran daha samimi bir dil kullanan İdris Ahi, geçen seçimden bu yana sosyal medya hesaplarından sık sık canlı yayın açıyor ve vatandaşlar da canlı yayınına katılabiliyor. Sorulan her soruya eksiksiz yanıt veren Ahi, geçen seçim Van Beşyol Meydanı’nda düzenlediği mitingden sonra kendinden “yerli patates” diye söz ederken bu seçim kendini bir sloganla tanımlıyor. Ahi’nin sloganı, “Başkan İdris Ahi, Van Halkı Dahi,” şeklinde.

Van’ın fenomen bağımsız adayı Ahi, bu seçimde oldukça iddialı - idris ahi

Serhat News olarak Ahi’yle yaptığımız röportajda Ahi, bağımsız adaylıklarla başlayan bugünse “Fenomen Başkanlığa” evrilen serüvenini anlatıyor. Ahi ile röportajımızı Van çarşı merkezde bulunan ofisinde gerçekleştiriyoruz. Bizimle röportaj yaptığı sırada sosyal medyadan canlı yayın açmak istiyor ve bizde kendisini kırmıyoruz.

Sohbeti kadar, sofrası da zengin Ahi’nin

Ahi, ofisini ziyaret eden herkesi kendisi ağırlıyor ve insanın en hayırlısı halkına hizmet edendir diyor. İdris Ahi Van’ın Bahçesaray ilçesinde bulunan Kürt Edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Feqiye Teyran’ın köyünden ve 1969 doğumlu. Van’ın ceviz diyarlarından biri olan Bahçesaray’daki köyünden getirdiği cevizler ikramlarının ilk sırasında yer alıyor. Cevizin ardından ikram masası organik bal, kuru üzüm ve çayla donatılıyor.

Van’ın fenomen bağımsız adayı Ahi, bu seçimde oldukça iddialı - idris ahi2

Ahi’nin 30 yıldır Bereket Emlak ve Kömürcülük adında bir işletmesi var. Tabii bu isim Ahi’nin fenomen başkan olmasıyla “İdris Ahi Gayrimenkul” olarak değişiyor. Ahi’nin bu süreçteki tek sponsoru kendi işletmesi.

Yıllardır süren bir çaba

Bostaniçi Beldesi’nde Saadet Partisi’nin yaptığı teklif üzerine 2009 yılında belediye başkan adayı olan Ahi, dört dönem Van’da bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçimleri anlatırken, “Bugüne kadar istediğim oyu alamadım ama inanıyorum ki bu kes halk bana oy verecek” diyor.

Kendi hikayesini, genel seçimlerde yaptığı ve sosyal medyada bir gecede bir buçuk milyon izlenen mitingiyle anlatmaya başlıyor. Ahi, “Aslında istediğim mitingi toplayamadım. Bu konuda kendimin suçlu olduğunu düşünüyorum. Fazla duyuramadım ve maddi imkanlarımız da kısıtlıydı. Tek bir anons aracımız vardı kentte dolaşan. Sosyal medyadan sesimizi duyurabildik sadece. Ben orada 100 bin insan bekliyordum” diyor.

Van’ın fenomen bağımsız adayı Ahi, bu seçimde oldukça iddialı - idris ahi3

Yerli Patates, Yabancı Patatesten iyidir

“Yerli Patates” esprisinin çıkış noktası da aynı miting. Ahi, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ben yerli bir insanım, halktan biriyim. Halkın da bana sahip çıkmasını bekliyorum. O miting de 100 bin kişiş beklerken 7 bin insan görmek beni üzdü. Bende halka sitem ettim. Şu an burada yabancı bir patates olsa bu meydanı doldururdunuz. Eğer patates arıyorsanız bende yerli patatesim diye. Bir anda çıktı ağzımdan. Hatta 65 projem vardı Van için, hepsini o mitingde açıklayacaktım ama kızdığım için açıklamadım onların içinde kalsın istedim.”

81 yeni proje

Bu seçimde de Ahi’nin Van için bu kez 81 projesi var ama projelerini açıklamaktan kaçınıyor. “Daha önce projelerim çalındı bu yüzden açıklamayacağım. Bazılarını ağzımdan kaçırdım zaten inşallah onlarda çalınmaz” diyor.

Ahi, sadece sosyal medyada değil Van sokaklarında da büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Selam verenler, durup sohbet edenler, ikramda bulunanlar derken sokaklar tam bir renk cümbüşüne dönüyor. Tam bir Van aşığı olan Ahi, şehir dışı yolculuklarından sonra Van Gölü’nü gördüğünde içinin ferahladığını söylüyor.

Siyasette Ahi dönemi

Siyasette Ahi için adeta bir aşka dönüşmüş. Ahi, “Bu yolda malımı, canımı ortaya koydum. Peygamberimiz; insanın en hayırlısı insanlara faydalı olandır diyor. Bende bu şekilde halkıma faydalı olmak istiyorum. İnsanlara faydalı olmak için ya çok zengin olacaksın, iş imkanları sağlayacaksın ya da siyasetçi olacaksın, yetki elinde olacak. Benimde elimde o kadar fazla bir şey yok. Bizde kendi çapımızda iş insanıyız, esnafız. Ancak devletin yetkisi ile halka hizmet edebilme imkânımız olur. Ben diyorum zaten ya büyük şehre ya meclise ya mezara. Onlardan hangisi önce geldiyse artık biz bilemeyiz. Eğer Azrail erken gelmezse halledeceğiz” diyor.

Kendi arkadaş grubuyla çalışmalarını sürdürüyor Ahi, her ilçede bir ekibi olduğunu söylüyor. Şimdiden mart ayında yapacağı miting için hazırlanıyor Ahi. Ve başkanlığı kazanması durumunda Van Büyükşehir Belediyesi’nin örnek belediye olacağını vurguluyor.

Van’ın sorunlarına hâkim biri

Sık sık siyasi partilerden teklif aldığını fakat kabul etmediğini ifade ediyor Ahi, “Benim genel başkanım halktır,” diyor. Sosyal medya fenomenlerinin aksine hâlâ para kazanmadığını ekliyor sözlerine.

Beşyol Meydanı’nın miting alanı olarak tercih edilmesini de yanlış buluyor Ahi. Trafiğin felç olduğunu ve esnafın bu yüzden zarar gördüğünü savunuyor. Bu kez her zamankinden daha çok kazanacağına inanan Ahi, seçim akşamlarını evinde dostlarıyla geçiriyor. Van’ın eksiklerini en iyi kendisinin bildiğini de kaydediyor. Seçim şarkılarından reklam işlerine kadar bu süreci kendisi takip eden Ahi, halka en iyi şekilde hizmet etmeyi amaçlıyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın fenomen bağımsız adayı Ahi, bu seçimde oldukça iddialı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir