‘Vartinis Dosyası siyasi iradenin kararıyla kapatıldı’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vartinis Katliamı davasında faillerin belli olduğunu söyleyen HEDEP İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Özdoğan, dosyanın siyasi iradenin kararıyla kapatıldığını belirtti. 

Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Muş’un Til (Korkut) ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde, 3 Ekim 1993 tarihinde evleri ateşe verilen aynı aileden 9 kişinin yakılarak katledilmesiyle ilgili davayı zaman aşımı gerekçesiyle düşürdü. 

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Özdoğan, davayı düşürme kararına dair değerlendirmelerde bulundu.

‘Vartinis Dosyası siyasi iradenin kararıyla kapatıldı’ - HEDEP Es Sozcusu Nuray Ozdogan

‘Vartinis de bu sonuçtan kurtulamadı’

Özdoğan, Vartinis Davası’nın faili meçhul bir dava dosyası gibi görünse de faillerin belli olduğunu söyledi. Davanın Kırıkkale’de görülmesi ile davanın olay yerinde uzaklaştırıp, mağdurların denetiminde kaçırılmasının amaçlandığını kaydeden Özdoğan, “Dava cezasızlıkla sonuçlandırıldı. Bu dosyalar, 2013-2014 yıllarından itibaren yeniden açıldığında; bir yüzleşme kararıyla birlikte ‘artık geçmiş dönem suçları aydınlatılacak’ denilerek açılmış dosyalardı. Bu dosyalar aslında siyasi irade ile açıldı. Siyasi irade ile açılan bu dosyalar, şimdi siyasi iradenin kararıyla kapatıldı. Ya beraatle ya da zaman aşımı kararlarıyla sonuçlandırıldı. Vartinis de bu sonuçtan kurtulamadı” dedi.

‘Delil itibariyle en güçlü dosyalardan biri’

Vartinis dosyasının delil itibariyle en güçlü dosyalardan biri olduğuna dikkat çeken Özdoğan, “Dosyada katliamda sağ kurtulabilen Aysel’in tanıklığı vardı. Ve hala devam ediyor. Dosyada ayrıca o dönem görev yapmış erlerin de ifadeleri vardı. Dosyadaki ifadeler itibariyle; şu an kaçak durumda olan alay komutanı ile birçok komutanın bu suça iştirak ettiği ve kasıtlı olarak işlediği aynı zamanda kişileri evin içerisine sokarak evi yaktıkları, çıkmalarını önledikleri ve büyük bir katliam gerçekleştirdiklerine dair tanıklar var. Buna rağmen dosya bu şekilde sonuçlandı. Uzunca bir süre tutuklama kararı verilmeyen sanık hakkında tutuklama kararı verildiğinde zaten kaçmıştı. Yakalanmadı. Bizler mahkemeye Türkiye’de görev yapmış, emekli maaşı alan bir eski alay komutanının yakalanmamasının söz konusu olamayacağını anlattık. Güvenlik güçleri isterlerse bu kişiyi bulurlar dedik” şeklinde ifadeler kullandı.

‘Politik ve askeri idarenin kararları ile işlendi’

Vartinis katliamının her anlamıyla hukukta ağır insan hakları niteliğinde olduğunu vurgulayan Özdoğan, katliamın dönemin politik ve askeri idarelerinin kararıyla işlendiğini söyledi. Özdoğan, “Bölgede Kürtlere yönelik sistematik olarak gerçekleştirilen köy boşaltmaları, yakma, öldürme, kaçırma, ev yakma, kişilerin geçim kaynaklarını yok etme gibi suçlar işlendi. Vartinis de Kürt halkına yönelik işlenen suçlar kapsamında işlenen suçlardandı” diye konuştu.

‘İktidar isterse failler bulunur’ 

Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nin Vartinis dosyasını bir “adam öldürme” suçu olarak gördüğünü ve ona dair maddeleri uyguladığını belirten Özdoğan, “Bugün itibariyle kaçak olan sanık her yerde ortaya çıkabilir. Çünkü hakkındaki yurtdışı yasağı, yakalama kararları ortadan kalkmış oldu. Cezasızlık politikası devam ediyor. Eğer siyasi iktidar isterse bu suçların tamamının failleri bulunabilir ve cezalandırılabilir. Faillerini bildiğimiz halde cezalandırılmıyor. Ya kaçırılarak zaman aşımına uğratılıyor ya da dosyadaki usul işlemleri uzatılmak suretiyle dosya zaman aşımı sürecine bırakılıyor. Bu bir kararın ürünüdür. Bunlar yargısal ilerleyen süreçler değil.”

‘İnsanlığa karşı bir suç olarak görülmüyor’

Devlet içindeki yapıların bir kısmının açık şekilde bu suçları işlediğine dikkat çeken Özdoğan, Türkiye’de bir yüzleşme ya da barış süreci olmadığı müddetçe, devlet eliyle işlenen suçlarda aydınlatılmanın mümkün olamayacağını kaydetti. Özdoğan, “Bu suçların bağımlı yargı koşullarında aydınlatılması mümkün değil. Çünkü hiçbir yargıç veya savcı cesaretli davranıp bu suçları ağır insan hakkı ihlali ve insanlığa karşı suç olarak görmüyor. Yine buna yönelik iddianameler düzenlemiyor. Bu kişilerin, JİTEM dava dosyalarında olduğu gibi, bir kısmının görevde olma ihtimali bile var. Halen kamudaki görevleri yasal veya yasal olmayan şekilde devam ediyor olabilir. Çünkü, üzerlerinde büyük bir koruma mekanizması var. Bu büyük koruma mekanizmasını devlet kurumları dışında kimse sağlayamaz” diye konuştu. 

‘Kamuoyu bu davaları takip etmeli’

Özdoğan, son olarak şunları söyledi: “Irk ayrımcılığına karşı sözleşmeler gereği yargısal makamların da tutumu önemli. Çünkü siz Kürtlere karşı işlenen suçlarda yargısal mekanizmaları etkin ve etkili bir şekilde kullanmıyorsanız, kullanılmasını engelliyorsanız veya kullanmaktan çekiniyorsanız, bu da suça ortak olmaktır. Bunlar önemli dosyalar, önemli yargılamalar… Bunların cezasız kalması demek, yeni katliamların yapılabileceği demektir. Bu nedenle bütün demokratik kamuoyu bu davaları takip etmelidir. Bu dava da bitmedi.  Hem yargısal hem de siyasal olarak bu süreci Halkların Demokratik Partisi olarak takip edeceğiz. Halklarımızın aydınlık geleceği için bu davalarda suçluların bulunması, olayın araştırılması ve ceza ile sonuçlandırılması için parti olarak elimizden geleni yapacağız.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Vartinis Dosyası siyasi iradenin kararıyla kapatıldı’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir