YSP’li Beştaş: Doğuya kalekol, batıya rant alanları açılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman yangınlarına dikkat çeken Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bölgede yakılan ormanların yerine karakollar, Akbelen’de ise kesilen ağaçların yerine otellerin inşa edildiğini söyledi. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisindeki krize dikkat çeken Beştaş, “Sermayeden, ranttan ve savaştan yana bir iktidar enflasyonda düşüşü yakalayamaz” dedi. 

‘Fiyat istikrarı kalmadı’ 

Merkez Bankası’nın en temel görevlerinden birinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu, ancak fiyat istikrarının kalmadığını söyleyen Beştaş, “Merkez Bankası başkanının açıklaması iktidarın politikalarına da bir eleştiri içeriyor, mevcut politikaların enflasyonun yükselmesine sebep olduğunu söylemiş oluyor aslında. Aslında iktidar vergileri arttırdıkça biz zorda kalıyoruz, ‘biz enflasyon oranını düşüremiyoruz’ diyor. Artık onların arasında nasıl bir iletişim, politik tutarlılık ya da bağımlılık ilişkisi var; bunları sizin takdirinize sunuyoruz” diye konuştu. 

‘Zamları kabul etmeyeceğiz’

Milletin yoksullaştığını belirten Beştaş, şöyle konuştu: “Bunları söyledikçe millet yoksullaşıyor, siz denedikçe millet parça parça ekmeğe muhtaç hale geliyor. Akaryakıt fiyatlarına da bir zam daha geldi. Bu gece yarısından itibaren motorinin litresine 1 lira 45 kuruş zam geldi. Akaryakıt zamlanmaya devam ediyor. Akaryakıta yapılan zamlar duracak gibi durmuyor. Bunu herkes ifade ediyor. Akaryakıta zam demek, hayatın her alanındaki ihtiyaçlara zam gelmesi anlamına geliyor. Çiftçiler üretim yapamıyor, taksi ve ulaşım fiyatları artıyor, çocukların servis ücretleri, uçak fiyatları artıyor. Sebze ve meyvede ulaşım fiyatı arttığı için oraya doğrudan yansıyor. Bunu hepimiz hayatımızda görüyoruz. Akaryakıt fiyatlarının artması daha çok yoksullaşmak demek. Daha çok yoksullaşıyoruz. Erdoğan’ın 35 yıl önce söylediği bir sözü hatırlatmak istiyorum: ‘Ekonomide kaide alım gücüyle ölçülür’ demişti. ‘Sadece akaryakıttaki fiyat tabelasına bakarak bizim ülkemiz ucuzdur kimse demesin’ demişti.  Sanırım Mehmet Şimşek, Erdoğan’ın bu eski söylemlerini bilmiyor. Çünkü kendisi hala akaryakıtta Avrupa’nın en ucuz ülkesi olduğumuz yalanıyla milleti yanıltmaya çalışıyor. Erdoğan ile sohbet etmesini öneriyoruz. Kesinlikle bu zamları kabul etmeyeceğiz, alışmayacağız ve vatandaş da bunu sineye çekmeyecek; konuşmaya, itiraz etmeye, tepki vermeye, demokratik itirazlarını her yerde ifade edecek. Biz de yanlarında olacağız, bu mücadeleyi hep birlikte yükselteceğiz.”

‘Toplum büyük buhran içinde’

Türkiye’de yoksul yurttaşların oranının yüzde 70’lerde olduğunu söyleyen Beştaş, yurttaşların kahvaltılık dahi alamadıklarını belirtti. Beştaş, “Türkiye toplumu büyük bir buhranın içinde ve yaşam mücadelesi veriyor. Bunlardan biri de tabii ki kira artışları. Artan enflasyon kiraları sürekli artırıyor. Kiracılar dertli. Bu sabah okuduğum bir habere göre galiba 4,5 milyon civarında davaya dönüşmüş ev sahiplerinin kiracıları tahliye etmek için açtıkları davalar var. En temel sorunlardan biri artık barınma sorunu oldu” dedi. 

‘Meşruiyetlerini yitirdiler’

İktidarın kaynak bulamadığına işaret eden Beştaş, “İktidar istediği zaman bütün çalışmalara kaynak bulabiliyor; ama emekliler, yoksullar, işçiler, öğrenciler, gençler, çiftçiler söz konusu olunca maalesef ‘bu kaynakları bulamıyorum’ diyor. Büyük yalanlarına devam ediyorlar. Sorun kaynak sorunu değil, ekonomik politik tercihlerinizdir. Bu tercihleri değiştireceğiz, meşruiyet krizi yaşadığınız bir dönemde; sakın seçimden çıktık demeyin. Çünkü seçimde halkı aldatarak, türlü hilelerle aldığınız oylarla belki çıktınız ama seçim sonrası politikalarınız meşruiyetinizi, yitirdiğinizi herkese gösteriyoruz. Bunu kabul etmeyecek vatandaşlar” dedi. 

‘DEDAŞ zulmü devam ediyor’ 

DEDAŞ’ın kayıp olarak gördüğü harcamaları elektrik faturalarına yansıtarak yurttaşlara ödettiğini aktaran Beştaş, “DEDAŞ zulmü devam ediyor. Özellikle DEDAŞ, 6 ilde elektrik veriyor. Kürt halkının, bölgede yaşayan halkın, buna ilişkin dönem dönem ciddi tepkileri oluyor. Elektrik faturaları 3 bin, 5 bin, 7 bin TL arasında geliyor. Bu konuda bir kişinin elektrik borcu yüzünden bütün köyün ya da mahallenin elektrikleri kesiliyor. İşte saray usulü yönetimin başka bir yansıması. ‘Şirket gibi yönetmeli’ demişlerdi, şimdi sarayı da, şirketi de halkı eziyor” diye belirtti. 

‘Altınızdaki koltuklar kaymaya devam edecek’

Beştaş, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde DEDAŞ’ın uyguladığı elektrik kesintilerini protesto eden çiftçilerin durumuna da dikkat çekti. Beştaş, “Viranşehir’de defalarca köylülere saldırıldı, plastik mermi, TOMA, biber gazı kullanıldı ve 4 çiftçi tutuklandı. İşkence görenler oldu. Düşünsenize iktidar 21’inci yüzyılda çiftçisine elektrik; köylüsüne su veremiyor. Bunu protesto edenler de tutuklanıyor. Derdi ne? Protestoların önünü kesmek! Kesemeyeceksiniz bu protestoları! Bu sivil itaatsizlikler adım adım büyüyecek ve altınızdaki koltuklar kaymaya devam edecek” dedi. 

‘Ormanların yerine karakollar yapılıyor’

Beştaş, Akbelen ormanlarındaki direnişin devam ettiğini, ancak ağaç kesiminin sürdüğünü aktardı. Beştaş, devamla şunları aktardı: “Türkiye’de 1-21 Temmuz arasındaki 20 günlük sürede 295 orman yangınında 3 bin 160 hektar alan zarar görmüş. Çanakkale, Manisa, Balıkesir, Kütahya’dan yangın haberleri gelirken Antalya’da yangın hala kontrol altına alınamadı. Diyarbakır’da son 6 ayda 25 orman yangını oldu. Tedbir almıyorlar, ranta çevirmek için hiç vakit kaybetmiyorlar. Ne yapıyorlar? Ormanları imara açıyor, maden sahası ilan ediyor ve şirketlere pazarlanıyor. Kürdistan coğrafyasında yakılan ve yanan ormanların yerine karakollar inşa ediliyor, batıda ise mesela Akbelen’de de oteller inşa ediliyor. Akbelen, maden sahasına çevrilmiş. Bodrum’da, başka yerlerde oteller inşa ediliyor. Evet doğuya kalekol, batıya rant alanları açılıyor. Bu da büyük büyük otellerin dikilmesi sonucunu doğuruyor. Hatay’da büyük bir deprem yaşayan zeytinliklerine göz diken ve hiçbir şekilde arlanmayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Tek bir dertleri var, daha çok kazanç daha çok sermaye ve zenginleri daha çok zengin etmek; onun dışında gözleri hiçbir şey görmüyor. 

‘Cudi’deki yangın savaş politikaların sonucudur’

Birkaç gündür Cudi’de ormanlar yanıyor ama Cudi’deki orman yangınları sadece iklim kriziyle bağlantılı değildir. Kürt sorununda savaş politikalarının sonucudur. Kalekol inşaatları da o yakılan ormanların yerine dikiliyor ve oralardan da rant sağlanıyor. Aslında her ikisinde de yine rant gerçekliği var, iktidarının devamını sağlama iradesi var. Savaş da bir rant aracı oldu. Sermayedarlar kalekol inşaatlarından büyük paralar kazanıyorlar, ama aynı zamanda Kürtlerin, Kürt halkının yaşam alanları da yerle bir ediliyor. Rant, savaş ve talan düzeni kol kola yürüyor. Biz Cudi’deki ormanları da, Akbelen’deki ormanları da savunmaya devam edeceğiz. 

‘Sizi göndereceğiz’

Sizin politik tercihleriniz, yaklaşımınız sebebiyle toplumsal cinsiyet eşitsizliği var. O kadar korkuyorsunuz ki kadınlardan yasalardaki toplumsal cinsiyet kavramlarını değiştiriyorsunuz. Ama korkun bizden! Gerçekten değiştireceğiz bu iktidarı, sizi de göndereceğiz. ‘Süremiz var’ demeyin, kadınlar bunların farkında.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YSP’li Beştaş: Doğuya kalekol, batıya rant alanları açılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Avatar
    7 Ağustos 2023, 09:51

    […] Cudi dağından devam eden doğa katliamına dair konuşan Yeşil Sol Milletvekili Nevroz Uysal, “Faillerin ve görevlerini yerine getirmeyen tüm kamu görevlilerini açığa alınması ve yargılanması için ulusal ve uluslararası alanda hukuk mücadelesini sürdüreceğiz” dedi. […]

    Cevapla
  2. Avatar
    29 Ağustos 2023, 13:40

    […] Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Erzurum’da altı hastanenin taşınmasıyla çocuk hematoloji bölümünün kapatılmasını […]

    Cevapla