Yüksekova’da cinsel istismar failine ‘iyi hal’ indirimi uygulandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksekova’da 6 yaşından 14 yaşına kadar D.E.’ye sistematik tecavüz eden Sedat E.’nin yargılandığı davada, “nitelikli cinsel istismar” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 17 yıl 6 ay hapis cezası verilerek, iyi hal indirimi uygulandı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı bir köyde 2014 yılında 13 yaşında olan D.E.’nin korucu olan kuzeni İsa E. ve Sedat E. tarafından 6 yıl boyunca sistematik tecavüze maruz kaldığı ortaya çıktı. D.E.’nin İsa.E. ve Sedat E. tarafından maruz kaldığı istismara dönük başlayan yargılama ardından görülen 6’ncı duruşma sonrası fail Sedat E.’ye 8 yıl 4 ay ceza verildi. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Ceza Dairesi tarafından 15 Nisan 2021 tarihinde İstinaf kararında dosya bozularak, yeniden yargılama yapılmasına karar verildi.

Sanık hakkında, “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” kararından cezalandırılması talebiyle açılan davanın 9’uncu duruşmasında savcılık mütalaada bulundu. Savcılık mütalaasında, sanık Sedat E.’nin “Nitelikli cinsel istismar” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” talebiyle cezalandırılma talebinde bulundu.

Sanık duruşmaya katılmadı

Yeniden yargılama talebiyle Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 10’uncu duruşmasına, Hakkari Çocuk Hakları Komisyonu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gever ilçe örgütü üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari şube üyeleri ve avukatları katılım sağlarken sanık Sedat E. Katılım sağlamadı.

Sanık avukatı: Dosyadan çekilmek istiyorum

Duruşmada ilk olarak söz alan mağdur D.E.’nin avukatları, sanığın en ağır cezalarla cezalandırılmasını istedi. Sanık Sedat E.’nin dosya avukatı ise sanığa bir yıldır ulaşılamadığından dolayı dosyadan çekildi. Ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara vererek yargılamanın gelmiş olduğu aşamada karar duruşması nedeniyle müzakere yazılmasının talebinde bulundu. Müzakere ardından CMK’den sanık Sedat E. için Colemêrg Barosundan avukat atandı.

Mağdur avukatlardan tutuklama talebi

Tekrar başlayan duruşmada söz alan mağdur D.E’nin avukatlarından Harika Günay Karataş, bölgedeki özel savaş politikalarına değinerek, “Sayın mahkeme heyeti bölgede yürütülen özel savaş politikaları sadece imha, inkar, politik siyasi alanlarda kayyım atamaları ve siyasi partilerin kapatılmasıyla yürütülmez. Burada bireye yönelen bir saldırı bulunmaktadır. Bu tür yargılamalarda da devlet ve erkek aklı yargılaması olduğu için bu da toplumun tasfiyesi anlamına geliyor. Bu neden sanık Sedat E.’nin işlediği suç itibarıyla en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi. 

Karataş’ın savunmasının ardından diğer avukatlar da sırayla söz hakkı alarak sanığın cezalandırılması talebinde bulundu.

Savcılıktan tutuklama talebi

Öte yandan mahkemede ÖHD ve Hakkari Barosu (ÇHM) adına duruşmada yapılmak istenen savunma talebi ise mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Yapılan savunmalarından ardından savcılık bir önceki duruşmada sunduğu mütalaayı tekrar ederek, sanığın ağır şekilde cezalandırılması ve tutuklanması talebinde bulundu.

Duruşmaya katılmamasına rağmen iyi hal indirimi

Mahkeme heyeti ise savcılık mütalaasının ardından Sanık Sedat E.’nin “Nitelikli cinsel istismar suçundan” 12 yıl 6 ay “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan ise 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Heyet ayrıca sanığın tutuklanmasına karar verdi. Ayrıca mahkeme heyeti Sanık Sedat E’nin dosya kapsamında görülen hiçbir duruşmaya katılmamasına rağmen sanığa hem istismar hem de “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 1/6 oranında iyi hal indirimi verdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yüksekova’da cinsel istismar failine ‘iyi hal’ indirimi uygulandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir