Yüksekova’nın 4 köyünde mera ve yaylalar yasaklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksekova’nın köylerinde 37 gün önce başlatılan operasyon sürerken, ilçeye bağlı Soryan, Bilinbasan, Avyan ve Golegîrî köylerindeki birçok yayla ve mera yasaklandı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere Beldesi’nin birçok köy ve mezrasında askerler tarafından 3-17 Mart’ta başlatılan askeri operasyonlar 37’nci gününde devam ederken, yasaklamalara 4 yeni köy daha eklendi. İlçeye bağlı Soryan, Bilindbasan, Avyan ve Golegîrî köylerdeki muhtarlar, 4 Nisan günü ilçe Jandarma Komutanlığı tarafından aranarak, köylerdeki tüm yayla ve meraların ikinci bir emre kadar yasaklandığı bildirdi. Alınan yasaklama kararına ise “operasyon” yapılacağı gerekçesi sunuldu. 

Köylerde ağaç kıyımı 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Soryan köyüne bağlı Navşiyan, Bilindbasan köyünde bağlı Digûh ve Qifarok yaylalarına yönelik operasyonun yapılacağı belirtilirken, Qesran’dan başlayarak, 5 köye daha yayılan askeri operasyonlarda bölge halkının her gün daha fazla mağdur edildiği bildirildi. 7 yıldır “özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edilen Qesran, Zêwe, Kawle Gund, Pagenk, Merdêsal ve Êlê köylerinde ise askerlerin ağaç kestikleri ve köylerde kamp kurduğu iddia edildi.

Köyün 200 metre ilerisine geçmek yasak

Yayla yasaklarına ilişkin MA’nın ulaştığı köylüler ise duruma tepki göstererek, hayvanlarının otlatacak hiç bir yaylanın bırakılmadığı ve her yerin keyfi kararlarla yasaklandığını belirtti. Soryan köyünde yaşayan bir yurttaş “Köy muhtarımız bize yaylalarımızın yasaklandığını bildirdi ve bu yasakların ne zaman kalkacağı belli de değil. Belki kış gelene kadar bu yasak devam edecek. Hayvanlarımız o sürece kadar nasıl besin ihtiyacını karşılasın? Başka yaylamızda yok ve bu gidişle tüm hayvanlarımız otlanamayacağı için ölecekler. Köyümüzün 200 metre yukarısına dahi çıkmamıza izin verilmiyor ” dedi.

‘Sesimizi duyun’

Yurttaş, sivil toplum örgütlerine harekete geçmeleri yönünde çağrıda bulunarak, “Yetkililerin bu konuda derhal bir şey yapması gerekiyor. Lütfen herkes sesimizi duysun. Hayvanlarımızın ölmesini istemiyoruz. Herkes harekete geçsin. Koyunlarımızın otlanması için meralara uygulanan yasakların derhal sonlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yüksekova’nın 4 köyünde mera ve yaylalar yasaklandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir