Aile Hekimleri Van ’dan seslendi: Ek ödeme iddiaları kandırmacadan ibaret!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TTB Aile Hekimliği Kolu, yeni dönemdeki ilk bölge toplantısını Van’da gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde yapılan açıklamada konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Doktor Sibel Uyan, aile hekimlerine ek ödeme iddialarının kandırmacadan ibaret olduğunun altını çizdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, yeni dönemdeki ilk bölge toplantısını Van’da düzenlendi. Toplantı öncesi birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda yaşanan olumsuzluklara ilişkin kentteki bir otelde basın açıklaması yapıldı. Metni okuyan TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Doktor Sibel Uyan, Van ve Hakkâri’de bölgenin birinci basamak hizmetleri kapsamında sağlık hizmetlerine erişimi ve Aile Sağlık Merkezi çalışanlarının çalışma koşullarını, özlük haklarını, yaşadıkları sorunları tartışacaklarını söyledi. 

‘Müjdeli haber’ dedikleri kandırmacadan ibaret’

Uyan, ziyaretler sonrasında bugün ve yarın yapılacak toplantılarla bölgenin birinci basamak hizmetleri kapsamında sağlık hizmetlerine erişimi, ASM çalışanlarının çalışma koşullarını, özlük haklarını ve yaşadıkları sorunları konuşmayı hedeflediklerini söyledi. Uyan, “Aile hekimleri ve diğer ASM çalışanları maaş bordolarını 15 Ekim de görünce hükümetin aylardır ‘Müjdeli haber’ diye duyurduğu ek ödemelerin kandırmacadan ibaret olduğunu anlamış oldu. Aile hekimlerine destek ödemesini Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘ceza puanları’ koşuluna bağlanıp, teşvik ödemelerini yapılan muayene sayısına dayanılarak yapılması bir yana toplam da yapılan ek ödemenin enflasyonun çok gerisinde olması, vergi kesintilerinin yüksekliği çalışanların beklentilerinin epey gerisinde olduğu anlaşılmıştır” dedi.

‘Ayrımcılık ve haksızlık artmıştır’

Ek ödemelerin aile hekimi dışında diğer ASM çalışanlarına neredeyse hiç sayılabilecek düzeyde olduğunu aktaran Uyan, bu durumun sağlık hizmeti üreten kişiler arasında yaratılan ayrımcılık ve haksızlığı daha da arttırdığının altını çizdi.

‘Ek ücret algısı aldatmacadan ibarettir’

Kamuoyunda ek ücret artışı adı altında yaratılan algının yanıltıcı ve aldatmaca içerdiğini vurgulayan Uyan şunları kaydetti: “TTB olarak 25 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan Aile Hekimliği Ek Ödeme Yönetmeliğinin başta ceza puanları koşullarına bağlanan destek ödeme maddesi olmak üzere yönetmelik yargıya taşıdık. Haksız ve hukuksuz dayatmalara karşı fiili mücadele yanında hukuki itirazlarımızı da sürdüreceğiz. Aile hekimi ücretlerinin her ay giderek artan yoksulluk sınırın en az iki katı olması, emekliliğe yansıtılması, koşullara bağlı olmaması için sözlerimizi söylemeye, mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizi bir kez daha bildiriyoruz.

Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği, toplumun yararına ve ihtiyacı kadar, herkese, kolayca erişebileceği, tamamen ücretsiz sağlık hizmeti kamu gücüyle sunmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Halkın sağlık hakkı, çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve temel hakları için mücadele etmeye devam ediyoruz, edeceğiz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aile Hekimleri Van ’dan seslendi: Ek ödeme iddiaları kandırmacadan ibaret!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir