Beyaz önlük uygulamasına tepki: Eğitim emekçilerini tek tipleştirmek istiyorlar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yeni eğitim-öğretim döneminde ‘rol model’ olmaları gerekçesiyle öğretmenlerin önlük giymesi gerektiği yönünde yaptığı açıklamaya ilişkin Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, “Önlükle uğraşacaklarına bu ülkeye adalet nasıl gelir, demokrasi nasıl gelir, çocuklar okullara nasıl aç gitmezler, liyakat sahibi kişiler görevlere nasıl atanır? Sorularıyla uğraşmaları gerekiyor,” sözleriyle tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde Urfa’da katıldığı İl Eğitim Değerlendirme toplantısında yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerin ‘beyaz önlük’ giyeceğini bildirmişti. Bu tartışmalar beraberinde eğitimde tek tip elbise dayatmasını gündeme getirdi. Öte yandan Bakan Tekin’in, ‘Öğretmenlerin bir eğitimciye yakışır şekilde giyinmesi için valilikler gerekli hazırlıkları yapıyor’ sözleri kamuoyunda özellikle kadın eğitmenlerin gündeminde tartışmalara yol açarken Tekin, bu uygulamanın öğrencilere ‘rol model’ olması açısından teşvik edileceğini duyurdu.

‘Tek tipleşmeye karşıyız’

Eğitim-SEN Van Şube Başkanı Murat Atabay, Milli Eğitim Bakanı’nın açıklamasının suni gündem yaratmak için yapılan bir açıklama olduğunu belirtti. Atabay, “Eğitim emekçilerinin, öğrencilerin, velilerin okulla fiziki olarak bunca problemi varken, öğrenciler okul ihtiyaçlarını bu kadar karşılayamıyorken, anadilde eğitimleri ile ilgili problemleri devam ediyorken, çocuklar okula aç gidiyorken, bakanlığın ortaya attığı bu başlık, gündemi değiştirme yönündedir. Gündemi değiştirmeye yönelik olsa dahi alt yapısında bazı şeyler var. Örneğin ‘Rol model olma’ söylemi başlı başına sıkıntılı bir şey. Toplum olarak ‘tek tipleştirmeye’ karşıyız. Önlük giydirme de toplumda oluşturulan tek tipleşmeyi okul içerisinde yayma, yani çocukların gözünde öğretmenleri, ‘Tek tip giyinen bireyler haline dönüştürmek’ çocuklar üzerinde oluşacak bu algı üzerine toplumda da normalleştirme çabası var,” dedi.

‘Kadının giyimine müdahale ediliyor’

Yapılan açıklamanın kadın eğitim emekçilerinin giyimine dair müdahalenin yansıması olduğunu söyleyen Atabay, “Bu alanda öğretmenler kendilerine ne yakıştığını bilirler ve ona göre giyinirler. Bu, bakanlığın belirleyeceği bir şey değil. Zaten toplumda yaratılmak istenen ‘Uygun birey, saygılı birey, ahlaklı birey’ kendilerince oluşturdukları bir ölçüt var. Bu giyim tarzının da hangi ölçütlerle belirlendiğini anlamak mümkün değil, ama önemli olan burada biraz da kadının giyimine müdahale ediliyor,” diye konuştu.

‘Ortak mücadele sergileyeceğiz’

Atabay, uygulamanın aynı zamanda tek tip elbise dayatması olduğunu sözlerine ekleyerek şunları dile getirdi: “Siyasal iktidar gibi düşünen bir toplum yaratma çabası var. Önce cezaevlerinde ‘Tek tip kıyafet’ dayatması vardı. Birçok tutsağın duruşuyla aşılabildi. Şimdi de ‘Tek tipleşmeyi’ eğitim alanındaki emekçilerin içerisinde oluşturma çabası olarak görüyoruz. Bunun karşısında duracağız. Eğitim emekçilerini ‘tek tipleştirmeye’ çalışan tüm uygulamalara karşı ortak bir mücadele sergileyeceğiz.”

Beyaz önlük uygulamasına tepki: Eğitim emekçilerini tek tipleştirmek istiyorlar! - WhatsApp Image 2023 09 05 at 13.36.01

Atabay, konuşmasının devamında, “Önlükle uğraşacaklarına bu ülkeye adalet nasıl gelir? Demokrasi nasıl gelir? Çocuklar okullara nasıl aç gitmezler? İş yerlerinde işçiler mobinge nasıl maruz kalmaz? Liyakat sahibi kişiler görevlere nasıl atanır? bunlarla uğraşmaları gerekiyor. Eğitim-Sen’de 2010 yılından bu yana alınan bir karar var: Özgür kılık kıyafetle herkes kendine yakışanı giyerek gidiyor. Bu aynı şekilde devam edecek,” diye belirtti.

‘Zorunlu hale gelirse idareciler, eğitimcilere mobing uygulayabilir’

Atabay, son olarak uygulama ile birlikte eğitimcilere idareciler tarafından mobing uygulanmaya çalışılacağını ifade ederek şu sözlere yer verdi: “Sorunların çıkacağı yerler bellidir. Liyakatiyle değil sadakatiyle bir yere atanan kurum idarecileri, belki eğitim emekçilerine mobing uygulamaya çalışacaklar. Bakanlık şimdilik ‘Teşvik diyelim sonradan bunu zorunlu hale getiririz’ diyor. İş yerlerinde buna problem çıkartacak idareciler mutlaka olacaktır. Eğitim emekçilerinin yapması gereken sendikaların aldığı karara uyarak iş yerlerinde istediklerini giymektir. Bazı meslek branşlarımız zaten önlük giyiyor. Laboratuvarda çalışanlar, ilkokul 1’inci sınıf öğretmenleri gibi.”

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Beyaz önlük uygulamasına tepki: Eğitim emekçilerini tek tipleştirmek istiyorlar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir